NaslovnaNovostiSAD prave novi avion sudnjeg dana: Avion „Apokalipsa” koštaće 13 milijardi dolara

SAD prave novi avion sudnjeg dana: Avion „Apokalipsa” koštaće 13 milijardi dolara

Očekuje se da vek trajanja prethodne verzije ovog aviona, E-4B Nightwatch, završi sredinom 2030-ih.

Američko vazduhoplovstvo dodelilo je kompaniji Sierra Nevada ugovor vredan 13 milijardi dolara za razvoj naslednika sadašnjeg aviona E-4B Nightwatch, poznatog kao “avion apokalipse” zbog svoje sposobnosti da preživi nuklearni rat.

e 4b nightwatch
E-4B

Kako prenosi Rojters, projekat Survivable Airborne Operations Center (SAOC) osmišljen je da zameni avione napravljene iz 1970-ih čiji će životni vek završiti početkom 2030-ih.

Podsetimo, u decembru je američko vazduhoplovstvo eliminisalo Boing iz takmičenja u vezi sa naslednikom aktuelnog aviona Apokalipse, E-4B Nightwatch.

Radovi na stvaranju nove letelice obavljaće se u državama Kolorado, Nevada i Ohajo, a njihov završetak se očekuje 2036. godine.

Napominje se da će se u cilju ispunjavanja operativnih zahteva sistem sastojati od komercijalnih aviona izvedenih, poboljšanih i modifikovanih prema vojnim zahtevima.

Avion sudnjeg dana E-4B Nightwatch

Danas je američki „avion sudnjeg dana“ idalje E-4B Nightwatch, baziran na Boeing 747.

Iako se obično koristi za transport američkog ministra odbrane, ovaj avion je dizajniran kao mobilno komandno mesto sposobno da izdrži nuklearne eksplozije i elektromagnetne smetnje, omogućavajući američkim liderima da prenesu naređenja vojsci u hitnim slučajevima.

e 4b nightwatch
E-4B Nightwatch

E-4B je takođe sposoban za punjenje gorivom u vazduhu i opremljen je salama za konferencije i brifing, kao i naprednom komunikacionom opremom.

Vazduhoplovstvo trenutno koristi četiri E-4B Nightwatch. Najmanje jedan od četiri aviona je non stop spreman za rad.

Iako bezbednosni brifing pre poletanja podseća na bilo koji komercijalni avion, E-4B Nightwatch nije prosečni Boing 747. Specijalizovane maske vise u kokpitu kako bi sprečile da piloti budu zaslepljeni nuklearnim eksplozijama, a nekoliko prozora je prekriveno mrežom koja štiti od elektromagnetnih udarnih talasa od tih eksplozija.

42-godišnji trup E-4B svedočio je kako velikim tako i malim trenucima u američkoj istoriji.

Na prvom letu ministra odbrane Lojda Ostina u E-4B, on se pridružio video konferenciji na kojoj je predsednik Džo Bajden odlučio da povuče američke trupe iz Avganistana, rekao je novinarima šef 595. komandne i kontrolne grupe pukovnik Brajan Golden.

Američki predsednici Karter i Ronald Regan su jedina dva predsednika koji su javno leteli na E-4B.

Avion može da primi posadu od 65 ljudi, od pilota sa višegodišnjim iskustvom do operatera komunikacionih sistema. Inženjer leta, navigator, stjuardese i snage bezbednosti takođe su deo posade.

Kao jedan od najstarijih platformi u inventaru Vazduhoplovnih snaga SAD, ona nosi jedan od najnaprednijih i najraznovrsnijih paketa audiovizuelne tehnologije i tehnologije za prenos podataka.

Nakon pada Berlinskog zida i završetka Hladnog rata, Zapad je prvi put video ovu letelicu tek početkom 1990-ih, da bi nedavno bila nadograđena i sada konroliše torpeda iz nuklearnih podmornica.

Sa druge strane, Iljušin Il-80 je ruski avion dizajniran da zaštiti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina tokom nuklearnog napada. Il-80 je dizajniran sredinom 1980-ih.

14 KOMENTARA

 1. Gradjani sveta mogu samo da posmatraju SAD iz generacije u generaciju ,, razvoj dogadjaja” u holivudskome scenariju nestanka života..
  AKO NIJE U PREDHODNIH POLA VEKA BILO APOKALIPSE..BIĆE JE U NAREDNIH POLA VEKA..

 2. U slučaju apokalipse, bar će im deda ostati živ. Jedino je pitanje gde će moći da sleti i da li će moći da se vrati beloj kući.

  57
  1
 3. Moze da prezivi trenutni udar a sta posle od cega misle da ce da zive ima da pojedu taj isti avion u kojem su prizivjeli dok im dusa bude ispadala u mukama

  34
 4. Anonymous…..ti si verovatno jehtiniji od”lule duvane”…smradu.
  Koliko vremenski treba da se napravi”prototip”…????
  Pa vreme do”serjiske proizvodnje.???
  Bar 5-t godina.Posle toga ce”KOLUMBO PONOVO DA IH TRAZI”…MORONU BEZ MOZGA…

  58
  • Pada i on kao i svi ostali. Ovo je EPP jer Amerikanci to tako i rade. Te silne milijarde završavaju u džepovima moćnika. Ti im titraš kao da imaš neku korist. Voli sebe i svoje uvjek. Ostavi se lupetanja. Kao da ćeš ti biti u njemu ka dođe do sudnjeg dana … Nećeš,krepat ćeš kao i svi … Prst na čelo majmune.

   63

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave