NaslovnaNovostiRetkost: Ratno vazduhoplovstvo SAD podiglo u vazduh dva „aviona sudnjeg dana” odjednom

Retkost: Ratno vazduhoplovstvo SAD podiglo u vazduh dva „aviona sudnjeg dana” odjednom

Prethodne noći, dva vazdušna komandna mesta Boeing E-4B Nightwatch neočekivano su podignuta u nebo iznad Sjedinjenih Američkih Država kasno uveče.

Istovremeno prisustvo u vazduhu dva „aviona sudnjeg dana“ je izuzetno retko, jer let jednog košta budžet 400.000 dolara po satu.

Jedna od letelica je napravila krug iznad jugoistočnih država i kružila iznad Meksičkog zaliva, druga je napravila nekoliko krugova iznad Velikih jezera na severu Sjedinjenih Država.

Pentagon ranije nije najavio nikakve veće događaje ili vežbe koje bi mogle da uključuju dva Boeing E-4B Nightwatch.

ratno vazduhoplovstvo sad podiglo u vazduh dva „aviona sudnjeg dana odjednom

Pretpostavlja se da su vazdušna komandna mesta izvršila probni ili trenažni let, nakon što su razradili međusobnu interakciju. Letelice “Sudnjeg dana” ostali su u vazduhu nekoliko sati, nakon čega su se vratili na matična aerodroma.

Imajte na umu da je let Boeing E-4B Nightwatch ostao uglavnom neprimećen od strane većine svetskih medija.

Veća aktivnost američkih vojnih aviona je poslednjih dana zabeležena u Evropi. Vazdušni tankeri i transportni avioni se pripremaju za velike vazdušne vežbe NATO-a Defender 23. Istovremeno, vojni transportni avioni alijanse povećali su broj letova za Estoniju i Letoniju.

Boeing E-4B Nightwatch

Boeing E-4B Nightwatch je duboko modifikovani avion Boeing 747 koji služi kao Nacionalni centar za vazdušne operacije Sjedinjenih Država. Prvenstveno je dizajniran da služi kao komandni i kontrolni centar za predsednika Sjedinjenih Država, ministra odbrane i druge visoke vladine zvaničnike tokom opšte vanredne situacije ili nuklearnog rata.

E-4B Nightwatch ima nekoliko naprednih funkcija koje mu omogućavaju da izvrši svoje misije. Napredne komunikacione sisteme, sigurne veze za prenos podataka i niz elektronskih i optičkih senzora su neke od odlika. Avion je takođe opremljen sistemima za samoodbranu, uključujući radarske prijemnike upozorenja, dispenzere pleve i baklje, kao i infracrvene protivmere.

Pored svoje primarne misije komandnog i kontrolnog centra, E-4B “Noćna straža” ima i sekundarnu ulogu kao vazdušno-desantni operativni centar za združene načelnike štabova i druge vojne komandante.

Unutrašnjost E-4B Nightwatch

Avion je opremljen širokim spektrom komunikacionih i senzorskih sistema koji mu omogućavaju koordinaciju vojnih operacija i pružanje svesti o situaciji u realnom vremenu vojnim komandantima na zemlji.

Ovim Boeing-om upravljaju Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država i nalazi se u vazduhoplovnoj bazi Ofut u Nebraski. To je jedan od nekoliko aviona koji služe kao deo programa za kontinuitet operacija Sjedinjenih Država (COOP), koji je dizajniran da obezbedi kontinuitet vlade u slučaju vanredne situacije u državi ili nuklearnog rata.

Sve u svemu, Boeing E-4B Nightwatch je veoma napredan i sposoban avion koji igra ključnu ulogu u infrastrukturi nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država. Njegovi napredni komunikacioni i senzorski sistemi, u kombinaciji sa njegovim sposobnostima samoodbrane, čine ga vrednom imovinom za vojsku i vladu Sjedinjenih Država u nizu različitih scenarija.

Sa druge strane, Iljušin Il-80 je ruski avion dizajniran da zaštiti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina tokom nuklearnog napada. Il-80 je dizajniran sredinom 1980-ih.

iljusin il 80
iljusin il 80

Nakon pada Berlinskog zida i završetka Hladnog rata, Zapad je prvi put video ovu letelicu tek početkom 1990-ih, da bi nedavno bila nadograđena i sada konroliše torpeda iz nuklearnih podmornica.

2 KOMENTARA

  1. Kada dodje do nuklearnog napada , sve to nece vredeti nicemu….Ali …sebicnost drzavnika trazi resenje da oni to izbegnu….zato je ovo dokaz da ih svoj naroda ne zanima….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave