NaslovnaNovostiRuska vojska proučava zarobljeni nemački tenk Leopard 2A5: Oštećenja minorna, popravićemo ga...

Ruska vojska proučava zarobljeni nemački tenk Leopard 2A5: Oštećenja minorna, popravićemo ga za dva dana

Ruski stručnjaci trenutno rade na detaljnom proučavanju nemačkog tenka Leopard 2A5, koji je pre nekoliko dana evakuisan iz zone borbenih dejstava. Kako napominju vojnici Oružanih snaga Rusije, popravka vozila oštećenog u borbi neće oduzeti mnogo vremena.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak popravke koju su izvodili ruski stručnjaci na nemačkom vozilu. Istovremeno, postao je poznat i kratak borbeni put uhvaćenog primerka.

Kako se ispostavilo, Leopard 2A5 je pregazio rusku protivtenkovsku minu. Zbog toga je tenk izgubio brzinu i napali su ga ruski FPV dronovi.

Međutim, nije pretrpeo teže povrede. Nakon eksplozija, izgorele su električne instalacije, a posada je požurila da napusti vozilo, ostavljajući Leopard 2A5 sa punom municijom na terenu.

Ruska vojska je izvela složenu operaciju evakuacije nemačkog tenka radi pažljivog pregleda. Međutim, požurili su i zaključili da je “čak i površno ispitivanje bilo je dovoljno da se razume da je Leopard 2A5 primetno inferioran u odnosu na svoje ruske kolege”.

“Sposobnost ovog borbenog vozila čini se ograničena zbog dizajnerskih karakteristika guseničarske staze”, rekao je komandant remontnog voda Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom Pero.

On je dodao da je još jedan ozbiljan nedostatak nemačkog vozila to što elektronskim komponentama daje veću kontrolu nad tenkom nego čovek. Osim toga, oštećenu nemačku opremu je gotovo nemoguće popraviti na terenu, za razliku od ruskih tenkova, dodaje komandant.

Podsetimo, video snimak na kome se vidi kako malo oštećen tenk vuče pozadi inženjersko vozilo BREM-1 Grupe snaga Centar, koja deluje u pravcu Donjecka, prvi je objavio ruski novinar Vladimir Solovjov na svom Telegram kanalu 21. aprila 2024. godine.

rusi zarobili prvi nemački tenk leopard 2a6 u ukrajini; izložiće ga pored nacističkih u muzeju kubinka

Što se tiče dalje sudbine zarobljenog nemačkog tenka, o tome će odlučiti ruska komanda, ali nakon što se izvrši remont.

Ruski izvori spekulišu da će zarobljeni tenk nemačke proizvodnje biti izložen pored onih iz nacističkog doba u muzeju tenkova Kubinka u blizini glavnog grada Moskve.

Međutim, pre toga će ruski stručnjaci verovatno proučiti tenk kako bi bolje razumeli njegove mogućnosti i slabosti. “Trebaju nam dva dana da izvršimo popravke”, naglasio je komandir remontnog voda Pero.

Sve u svemu, hvatanje tenka predstavljalo je još jedan udarac Nemačkoj koja je postala jedan od glavnih vojnih podržavalaca režima u Kijevu nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini pre više od dve godine.

Iako je Nemačka najveći sponzor ukupno, kada je reč o tenkovima Leopard 2, za sada vodi Španija. Krajem marta ove godine, Španija je najavila da u Ukrajinu šalje još 20 Leopard 2 kako bi postala najveći donator ovih tenkova Kijevu.

11 KOMENTARA

  1. Da je Putin autokrata, jeste, da je zapad moralno truo, jeste, da niko nikada ne może pobediti Rusiju, ne može. Jbg, to su činjenice i to odlučne.

    42
  2. “čak i površno ispitivanje bilo je dovoljno da se razume da je Leopard 2A5 primetno inferioran u odnosu na svoje ruske kolege”.
    Tako je isto kao i moskvić u odnosu na audi i mercedes.

    3
    36
  3. Klasicna zamena teza: ninakva “…filija” ne moze biti nikakav kancer, jer je u pitanju pozitivna emocija. Kancer je mrznja, a tvoju bolesnu mrznju prema Rusima najbolje potvrdjuje tvoje poredjenje Putina sa Hitlerom. Da li si se zapitao nekad sta je cilj sirenja NATO- na Istok. Ko tu koga ugrozava Rusi NATO, ili NATO Rusiju kojoj su dosl na prag. Ali, sve to ti ne zelis da znas jer si opsednut patoloskom mrznjom prema Rusima. Ali, budi siguran ujedinjeni Zapad kao olicenje Antihrista nece i ne moze pobediti. Ugusicete se u vlastitoj mrznji.

    98
  4. Da sumiramo, nagazio minu, fpv dronovi odradili posao, i oštećenja su ipak ostala kozmetička, meni ne deluje kao da je za otpad, baš nasuprot…

    2
    18
    • Niko i nije rekao da je za otpad već da je malo oštećen,da će za dva dana biti popravljen i da će odlučiti šta dalje sa njim.

      24
  5. Zaista, pomoć na krivu stranu šalju skoro svi: Francuzi, Švabe, Ameri, Englezi, Španci, Liliputanci…
    Rusi mogu biti ponosni
    što je velika sila protiv njih,
    baćuške ih prepoznaju po kukustom krstu, po „Desnom sektoru”, „Azovu“, „Ajdaru“ i drugim.
    Ruska parola danas glasi – sami protiv svih! Ali baćuške nisu same, sav slobodarski svijet je uz вас.

    186
    14
    • Tako je i hitler hteo protiv celog sveta da ratuje, pa znamo kako je završio- tako će isto i putolf završiti a već se krije u bunkeru kao hitler

      44
      167
      • Druže, kancer tebe uzjeda, ako ne znaš čitati ilit pak mrzi, imaš na yutubu dosta istoriskih blogova sa tačnim činjenicama ko je sve bio uz Hitlera, ako misliš samo Italija i Japan debeloooo grešiš, Francuska vojska je takođe bila uz hitlera recimo.
        A kao što je već napisano u komentarima, Rusija nikom ne gura prst u oko niti je došla nekome da preti, amerika to radi već godinam, počev od Avganistana i Čečenije, postavljaju raketni štit po severnoj evropi kao zaštita od Irana.
        Nemam ništa protiv ničijeg mišljenja, svako ima prava da nešto kaže, ali mislim da ima previše ljudi sa neosnovanom mržnjom a sa malo pameti.

        64
    • Koji to slobodarski svet , misliš na one zemlje u kojim vlada totalna diktatura i represija ,jedino takve zemlje podrzavaju ovog botoksiranog diktatora

      7
      213

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave