NaslovnaNovostiRusi zarobili prvi nemački tenk Leopard 2A6 u Ukrajini: Izložiće ga pored...

Rusi zarobili prvi nemački tenk Leopard 2A6 u Ukrajini: Izložiće ga pored nacističkih u muzeju Kubinka

Ruska vojska je prvi put uspešno zarobila glavni borbeni tenk nemačke proizvodnje Leopard 2A6 od ukrajinskih snaga.

Video snimak na kome se vidi kako malo oštećen tenk vuče pozadi inženjersko vozilo BREM-1 Grupe snaga Centar, koja deluje u pravcu Donjecka, prvi je objavio istaknuti ruski novinar Vladimir Solovjov na svom Telegram kanalu 21. aprila 2024. godine

Leopard 2A6 je jedna od najnovijih verzija tenka nemačke proizvodnje. Opremljen je glatkim topom L/55 kalibra 120 mm, kao i poboljšanim nišanima, komunikacionim sistemom i oklopnim modulima.

Njegov unutrašnji dizajn je takođe poboljšan kako bi se povećala sposobnost preživljavanja posade.

Nemačka i druge članice NATO-a obećale su da će Ukrajini isporučiti oko 100 tenkova Leopard 2 tokom prošle godine, od kojih je najmanje 21 u verziji A6.

Ruska vojska je već uništila ili oštetila većinu ovih tenkova. Početkom ove godine stradao je čitav vod Leoparda 2A6 istočno od sela Terni u pravcu Svatova. Međutim, ovo je prvo potvrđeno zarobljavanje tenka Leoparda 2.

Ruski izvori spekulišu da će zarobljeni tenk nemačke proizvodnje biti izložen pored onih iz nacističkog doba u muzeju tenkova Kubinka u blizini glavnog grada Moskve. Međutim, pre toga će ruski stručnjaci verovatno proučiti tenk kako bi bolje razumeli njegove mogućnosti i slabosti.

tenk leopard 2a6 osu unistio rusku bespilotnu letelicu lancet
Tenk Leopard 2A6 OSU par trenutaka pre nego što je pogođen kamikaza dronom Lancet

Sve u svemu, hvatanje tenka predstavljalo je još jedan udarac Nemačkoj koja je postala jedan od glavnih vojnih podržavalaca režima u Kijevu nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini pre više od dve godine.

Iako je Nemačka najveći sponzor ukupno, kada je reč o tenkovima Leopard 2, za sada vodi Španija. Krajem marta ove godine, Španija je najavila da u Ukrajinu šalje još 20 Leopard 2 kako bi postala najveći donator ovih tenkova Kijevu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave