NaslovnaNovostiVod nemačkih tenkova Leopard 2A6 uništen u neuspelom napadu u blizini Ternija

Vod nemačkih tenkova Leopard 2A6 uništen u neuspelom napadu u blizini Ternija

Ruska vojska je 2. januara podelila snimak uništenja voda nemačkih tenkova Leopard 2A6. Ruska izviđačka bespilotna letelica snimila je udare ruskih dronova kamikaza na tri tenka istočno od sela Terni u pravcu Svatova.

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu, uključujući i sa nemačkim tenkovima, ali se akcija završila neuspešno. Kao rezultat toga, tenkovi Leopard su napušteni na bojnom polju.

Po svemu sudeći, oklopna vozila su minirana ili poražena granatiranjem, a posade su ih napustile. Lancet bespilotne letelice su ih dokrajčile.

Zapad je Ukrajini isporučio manji broj tenkova Leopard 2A6 u odnosu na ostale. Poslednjih meseci većina Leoparda je poslata u severni Donbas, gde su linije fronta uglavnom raspaljene pozicionim borbama.

Tenkovi su primećeni u borbenim dejstvima u oblasti u blizini Kremenne. NATO pokrovitelji su Ukrajinskoj vojsci verovatno naručili da sačuvaju tenkove koji su ostali u službi ukrajinske vojske.

Ranije je šef Situacionog centra Ukrajina u Bundesveru otkrio da je skoro polovina nemačkih tenkova Leopard 2 isporučenih Kijevu već stavljena van upotrebe.

Nemačka vojska je verovatno nezadovoljna što ukrajinske posade napuštaju svoje tenkove na ratištima. Mit o svemoćnim nemačkim tenkovima razvejan je trenutno, na samom početku ukrajinske kontraofanzive.

Polovina nemačkih tenkova Leopard 2 van upotrebe u Ukrajini

Skoro polovina nemačkih tenkova Leopard 2 isporučenih Kijevu već je stavljena van upotrebe, saopštio je nemački general-major Kristijan Frojding, šef Situacionog centra Ukrajina u Bundesveru tri dana uoči 2024 godine.

On je takođe priznao nemačkim medijima da su neke od vojnih sposobnosti Rusije u početku bile potcenjene u procenama trenutnog sukoba u Ukrajini.

Prema rečima šefa nemačke vojske, o odluci da se Ukrajini isporuče nemački tenkovi aktivno se razgovaralo tek pre godinu dana. „Sada se izveštava da je skoro polovina od 18 borbenih tenkova Leopard 2 koje je isporučila Nemačka onesposobljena“, rekao je Frojding.

ukrajinski tenk leopard 2a6 ostao bez topa tokom bitke
ukrajinski tenk leopard 2a6 ostao bez topa tokom bitke

Razlog velikih gubitaka nije samo ruska vatra. Prema rečima nemačkog zvaničnika, jedan od razloga za gubitak nemačke opreme je nevešta popravka borbenih vozila od strane Ukrajinaca.

On je pojasnio da ukrajinska vojska ne može da popravlja tenkove u skladu sa nemačkim pravilima rada i održavanja. Kao rezultat toga, delovi tenka se brzo troše.

Frojding je objasnio i da će popravka nemačkih tenkova u litvanskom centru za održavanje takođe biti neefikasna, pošto isporuka opreme dugo traje. Samo putovanje od poljsko-ukrajinske granice traje 36 sati, istakao je on.

Ranije je nemački novinar Pol Ronchajmer izvestio da su centri za obuku u Nemačkoj, u kojima ukrajinska vojska uči da upravlja tenkovima Leopard 2, popunjeni samo polovinom, što ukazuje na nedostatak osoblja u Oružanim snagama Ukrajine.

2 KOMENTARA

  1. Mogu samo zamisliti vozila od 62t u Ukrajinskoj kaljuzi i koliko im to uprkos motoru od 1500ks otežava kretanje i pokretljivost(a time su i znatno lakše mete raznih PT sredstava).A tek muke pri izvlačenju vozila koja su već oštećena(gotovo uvijek pod artiljerijskom paljbom,udarima dronova i minama).

  2. Nije to što ih nepravilno koriste nego što su kante koje samo mogu da ratuju protiv onih što na njih bacaju kamenje…kad im na megdan dođe ravnopravan protivnik onda je rezultat vidljiv…kao na ovim snimcima..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave