NaslovnaNovostiGlavni koordinator diverzantskog napada na Severni tok, Červinski nestao bez traga

Glavni koordinator diverzantskog napada na Severni tok, Červinski nestao bez traga

Ukrajinski mediji izvestili su o „nestanku” bivšeg obaveštajca Oružanih snaga Ukrajine, koji se nazivao koordinatorom miniranja ruskih gasovoda Severni tok.

Brojni ukrajinski mediji pišu da je Roman Červinski, koga su nazvali „koordinatorom miniranja ruskih gasovoda“, nestao te da je njegova lokacija je nepoznata. 

Červinski je izvesno vreme služio u ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi u činu pukovnika. Červinski je služio u Kontraobaveštajnom odeljenju (5. uprava SBU) od 2016. godine, a 2022. postao je komandant jedne od jedinica Snaga za specijalne operacije Ukrajine. Učestvovao je u brojnim specijalnim operacijama. 

Červinski je smatran i „koordinatorom“ sabotaže na ruskim gasovodima Severni tok i Severni tok 2. Podsetimo, Moskva je nedavno imenovala ukrajinske ronioce koji su uništili Severni tok.

No Červinski je u aprilu 2023. uhapšen i određen mu je pritvor. Služba bezbednosti Ukrajine optužila ga je da je ruska vojska, navodno zbog njegovih postupaka, saznala za lokaciju ukrajinskog osoblja na aerodromu Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti, nakon čega je izvršen vazdušni udar po ovoj lokaciji.

Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je otkrila razloge zarazorni udar na vazduhoplovnu bazu Kanatovo u Kirovogradskom koji su ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele 22 jula 2022. godine. SBU je 21. aprila 2023. godine objavila fotografije štete nanete bazi. 

roman cervinski 1
roman cervinski

Tvrdilo se da je u raketnom udaru ubijen jedan oficir a ranjeno je 17 vojnika. Potpuno su uništena i dva lovca a pista i druga oprema i objekti pretrpeli su značajna oštećenja.

Ovaj udar usledio je kao posledica pokušaja Ukrajinaca da zaplene ruske borbene avione nakon što su kontaktirali njihove pilote. Yahoo News je u to vreme otkrio ime ukrajinskog koordinatora, Romana Červinskog, koji je imao nadimak Bogdan.

Bogdan je navodno bio u kontaktu sa ruskim pilotima borbenog aviona Su-34 i bombardera Tu-22M3. Ponudio im je novac da prelete na ukrajinski aerodrom i predaju avione. Kasnije su, međutim, oba ruska pilota odustala. Yahoo News je, pišući o ovim slučajevima, tvrdio da su razgovore i poruke presreli i ruska i ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Najverovatnije su upravo ovi razgovori pomogli ruskim obaveštajcima da identifikuju aerodrom na koji je Bogdan uputio ruske pilote. Nakon toga, u znak odmazde, usledio raketni udar po Kanatovu.​

Ukrajinska služba bezbednosti je tvrdila da komanda nije bila upoznata sa namerama o vrbovanju ruskih pilota i zapleni aviona. Odvojena grupa je delovala nezakonito i bez ikakvih ovlašćenja što je dovelo do razornog ruskog udara.

Prema SBU, Roman Červinski je bio direktno umešan u ovu neuspelu akciju. „Prema materijalima istrage, upravo su njegove samovoljne akcije dovele do ruskog raketnog napada na aerodrom Kanatovo u leto 2022. godine“. On je procesuiran po Krivičnom zakonu Ukrajine.

americka mornarica postavila eksplozije ispod severnog toka simur hers
severni tok eksplozija

Prema ukrajinskoj službi bezbednosti, sprovedena je istraga i preduzete sve mere kako bi se umešani u slučaj priveli pravdi. Slučaj je vođen iz Kancelarije generalnog tužioca Ukrajine.

Šef SBU Vasil Maljuk tada je izneo svoje lično mišljenje da nitkov, čiji su postupci doveli do pogibije jednog ukrajinskog oficira i ranjavanja 17 vojnika, treba da pretrpi zasluženu kaznu.

Červinskom je 19. aprila 2024. godine isticao rok zadržavanja u istražnom zatvoru. Istovremeno, sud nije razmatrao njegov slučaj i zakazao sledeće ročište. Nakon toga, bivši pukovnik Oružanih snaga Ukrajine ponovo je odveden u istražni pritvor u gradu Kropivnjicki.

Nakon toga, nema nikakvih vesti o sudbini Červinskog. Ni njegovoj užoj porodici ni njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da ga vide.

Uzimajući u obzir metode rada ukrajinskih specijalnih službi, može se pretpostavit svaki razvoj događaja – od fizičkog uklanjanja bivšeg visokog oficira koji je „previše znao“ do organizovanja njegovog tajnog puštanja iz pritvora.

5 KOMENTARA

  1. Šta ćemo sa našim nacistima koji nam dušu vade i teraju narod da napuštaju Srbiju zbog nemaštine i lošeg života dok oni postaju milijarderi.

    6
    2
    • Kako sta cemo, pa da se ujedinimo i krenemo da se izborimo sto nama pripada. Nas ima vise,
      njh sacica. Dok oni srecni trljaju ruke, preci nam se okrecu u grobu zbog kukavicluka i bezanja iz sopstvene zemlje!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave