NaslovnaNovostiNajnovija vest: Moskva imenovala ukrajinske ronioce koji su uništili Severni tok

Najnovija vest: Moskva imenovala ukrajinske ronioce koji su uništili Severni tok

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije uputilo je zahtev nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra za istragu terorističkih napada na gasovode Severni tok i Severni tok-2.

Generalno tužilaštvo RF je preduzelo akciju nakon što je primilo apel poslanika Državne dume Andreja Krasova, Nikolaja Haritonova, Jane Lantratove i javnih ličnosti Aleksandra Dugina i Andreja Derkača sa pozivom da se istraže činjenice moguće umešanosti pojedinaca i struktura u pripremu i finansiranje terorizma dela na teritoriji Ruske Federacije, kao i podrivanje gasovoda Severni tok.

severni tok
severni tok

Oni su u svom saopštenju naveli imena ljudi koji su izveli „operaciju prikrivanja“ kako bi se sve sumnje odvratile od Sjedinjenih Država i zemalja članica NATO-a.

Autori apela skreću pažnju na to da je detaljna hronologija događaja pre eksplozije gasovoda opisana u članku američkog istraživačkog novinara Simora Herša „Kako je Amerika izvukla gasovod Severni tok“.

Članak izveštava o događajima i sastancima najvišeg političkog, vojnog i obaveštajnog rukovodstva Sjedinjenih Država u cilju planiranja operacije uništavanja gasovoda Severni tok.

Poslanici su naveli da su vežbe NATO održane neposredno pre eksplozija u blizini gasovoda, iako je za vojne vežbe najavljena druga lokacija. Takođe su ukazali na neobične plovidbene rute brodova iz Velike Britanije, Paname i Poljske u oblastima u blizini mesta kasnijih eksplozija 22-24. septembra 2022. godine.

Simor Herš je u svojoj istrazi naveo da je Bajdenova administracija u svim fazama planiranja operacije uništavanja Severnog toka obraćala posebnu pažnju na odvraćanje svake sumnje od SAD i zemalja članica NATO-a.

Dakle, prema autorima ruskog apela, dobro planirana operacija podrazumevala je postojanje „operacije prikrivanja” da bi se isključile optužbe stvarnih počinilaca i korisnika.

severni tok
severni tok

„Ukrajina, koja je u sukobu sa Ruskom Federacijom, idealna je za takvu ulogu u međudržavnoj organizovanoj kriminalnoj grupi“, navodi se u apelu.

Oni su skrenuli pažnju na brojne izjave rukovodstva Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) i lično šefa GUR, Kirila Budanova o umešanosti njegovog resora u nošenje terorističkih akata protiv građana i interesa Ruske Federacije. Umešanost Ukrajine u oštećenje gasovoda Severni tok pratili su najveći svetski mediji.

Tako su, pozivajući se na informacije dobijene iz pouzdanih ukrajinskih izvora, autori tvrdili da je grupa ronilaca bila uključena u „operaciju prikrivanja“. Grupa je bila pod kontrolom šefa GUR-a Budanova.

Organizacionu i tehničku pomoć pružili su američki stručnjaci pod direktnim nadzorom zamenika šefa misije u ambasadi SAD u Kijevu Kristofera V. Smita i bivšeg šefa GUR-a Vasilija Burbe.

Prema rečima ruskih poslanika, grupa je prvo obučena u dubokovodnom kamenolomu u Žitomirskoj oblasti, nakon čega je poslata u Rumuniju, gde su njeni članovi pribavili rumunska dokumenta i živeli u privatnoj kući pored rumunske podmorničke baze Mangalija.

Tu su vođene obuke, što je moguće bliže realnim uslovima na području Južnih tokova. Nakon obuke, grupa je poslata u Poljsku, gde je iznajmljena jahta Andromeda.

Članovi grupe

Prema ruskom apelu, operativni vođa grupe bio je Roman Červinski, koga je Vašington post ranije u istrazi imenovao za koordinatora napada na gasovode. Červinski je služio u Kontraobaveštajnom odeljenju (5. uprava SBU) od 2016. godine, a 2022. postao je komandant jedne od jedinica Snaga za specijalne operacije Ukrajine.

roman cervinski 1
roman cervinski 1

On se trenutno nalazi u zatvoru u Kijevu pod optužbom za zloupotrebu položaja kao rezultat zavere koja je imala za cilj da primora ruskog pilota da pobegne u Ukrajinu.

Prema izvorima autora apela, u grupi „zataškavanja“ je bilo još 5 osoba. Kuznjecov Sergej Anatoljevič, službenik Odeljenja za zaštitu životne sredine i civilnu zaštitu Odeljenja za bezbednost životne sredine i protivminske akcije Ministarstva odbrane Ukrajine, imenovan je za seniora člana grupe.

Drugi član grupe je Anatolij Ivanovič Burgomistrenko. Kapetan 1. ranga, načelnik Obaveštajnog odeljenja, zamenik načelnika Generalštaba Ratne mornarice za obaveštajne poslove, koji je obučen za deminiranje u 131. centru Snaga za specijalne operacije, ima dobru ronilačku obuku.

anatolij ivanovic burgomistrenko 1
anatolij ivanovic burgomistrenko 1

Tri osobe su ronile direktno do gasovoda Severni tok. To su Oleg Grigorijevič Varava, viši inspektor inženjersko-tehničkog voda čete za brzo reagovanje Glavne uprave Nacionalne policije u Kijevu, žena tehnodiver sa pozivnim znakom „Mariša“, kao i Ruslan Anatoljevič Rudenko sa pozivnim znakom „Kapelan“, bivši zamenik gradonačelnika ukrajinskog grada Bila Cerkva.

Ranije je Rudenko služio u policijskom odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine u okrugu Bila Cerkva. Na stranici VKontakte sa imenom Ruslan Rudenko iz grada Bila Cerkva možete videti fotografije čoveka u ronilačkoj opremi.

Podsetimo, u Švedskoj, tužilaštvo je zatvorilo preliminarnu istragu u slučaju sabotaže na gasovodima Severni tok. Istovremeno, švedski tužilac je odbio da daje bilo kakve komentare medijima, uključujući i “osumnjičene u švedskoj istrazi”, navodeći “tajnost u međunarodnoj pravosudnoj saradnji”.

Tužilac je zatvorio švedsku preliminarnu istragu o sabotaži u Severnom toku. Istraga je zaključila da se švedska jurisdikcija ne primenjuje [na ovaj slučaj] i stoga istragu treba zatvoriti, navodilo se u saopštenju za javnost pre samo dva meseca.

Podsetimo, nakon međunarodnog skandala koji je izazvala diverzija gasovoda „Severni tok 1“ i „2“, pomalo nezapaženo je prošla vest da je početkom oktobra 2023. godine uništen i podmorski gasovod  „Balticconnector“. 

23 KOMENTARA

 1. Drugim rečima, otvorena je lovna sezona na njih..
  Eto za koju nedelju, mesec…isti naslov kao za onog pilota prebega..!

  54
 2. Ove NATO hijene u svojim komentarima predstavljaju tipičan moronski profil građana EU koji škevću na Rusiju isključivo zato što ih se plaše i što kroz onu žicu što im drži uši prolaze samo informacije nato propagande CCN i BBC.

  126
  1
 3. Niđe veze. Što bi Ukrajinci rizikovali sa tim kada je gasovod tada već bio zatvoren i to od strane samih rusa. Još jedan bedan pokušaj putlera da zavadi Ukrajinu sa Zapadom.

  2
  455
  • Jek vidiš ti ovi baljezganje boljševika?!?…sve i da ne tako a nije, nikako da pomene glavno, ko im je skembao te trube.hahaha..ko je glavni naručilac i naredbidavac…hahahaaa..pičč..ke boljševičke, na čelu sa patuljkom od metar i po..PUTANOM!

   59
   474
  • Pitanje imovine. Ako ti trenutno ne voziš tvoja kola, da li se nećeš ljutiti ako ja dođem sa macilom od 10 kila i razlupam ti ih?
   Ili ćeš odmah potvati policiju…?

   156
  • Pa isto zbog čega bombarduju Belgorod i Kerčki most…nema nikakve taktičke niti slične potrebe ali dosta znači da se pokažu zapadu kako su sposobni da nanesu nebitne udare..!

   219
 4. Ponovo su po običaju pronašli žrtve jer Kremlju nije važna njihova krivica već da li će time ubediti javnost.

  5
  315
 5. U prvom ozbiljnijem “komešanju”, Rusi bi trebali uništiti što više prekomorskih, komunikacionih kablova, tako da prekinu veze između kontinenata što bi dovelo do kraha berzi i kapitalističkog esnafa u obliku kojem ga poznajemo danas.

  352
  2
  • Ne potcenjujem značaj prekomorskih kablova, ali njih je značajno lakše popraviti odnosno zameniti novim u slučaju havarije nego gasovode. Drugo, vojne komunikacije i visoko finansijski podaci od najvećeg značaja bi se veoma brzo prebacili na satelitske veze (ako već nisu), a najviše bi trpeli obični građani i strateški manje bitni biznisi čime bi Rusija samo izazvala dodatnu averziju prema sebi, a ne bi stekla nikakvu značajnu korist. Ustvari bi veća korist bila za ruske protivnike, pa me ne bi bilo iznenađujuće da u nekom trenutku očajanja upravo oni pokušaju tako nešto.

   45
   4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave