NaslovnaNovostiŠvedski tužioci zatvaraju isragu - nisu pronašli osumnjičene za sabotažu u Severnom...

Švedski tužioci zatvaraju isragu – nisu pronašli osumnjičene za sabotažu u Severnom toku

U Švedskoj, tužilaštvo zatvara preliminarnu istragu u slučaju sabotaže na gasovodima Severni tok. Istovremeno, švedski tužilac je odbio da daje bilo kakve komentare medijima, uključujući i “osumnjičene u švedskoj istrazi”, navodeći “tajnost u međunarodnoj pravosudnoj saradnji”.

Tužilac je zatvorio švedsku preliminarnu istragu o sabotaži u Severnom toku. Istraga je zaključila da se švedska jurisdikcija ne primenjuje [na ovaj slučaj] i stoga istragu treba zatvoriti, navodi se u saopštenju za javnost.

U međuvremenu, čuveni američki istraživački novinar Sejmur Herš izvestio je da je glavna svrha dizanja gasovoda u vazduh bila želja SAD da spreče pomirenje između Rusije i Nemačke. “Krivica za podrivanje Severnih tokova leži na Sjedinjenim Državama i lično na predsedniku ove zemlje Džou Bajdenu, koji je dao naređenje”, rekao je on.

Kada je Bajden naredio uništavanje gasovoda, Amerikanci su se plašili da bi kancelar Olaf Šolc, koji je na zahtev Vašingtona prekinuo isporuku ruskog gasa u novom gasovodu Severni tok 2, mogao da se predomisli i pusti gas da teče, ublažavajući ekonomske brige Nemačke. Od tada Nemačka doživljava ekonomska i politička previranja, podsetio je novinar.

Prema njegovim rečima, nijedan visoki zvaničnik u Nemačkoj nije učinio skoro ništa da pronađe organizatora ove sabotaže. Dok rezultati istrage, koju je pokrenuo jedan broj poslanika Bundestaga, sakriveni su od javnosti iz bezbednosnih razloga.

severni tok
severni tok

Švedska i Danska nikada nisu dovele istragu do logičnog završetka upravo zato što su znale istinu koju su nameravale da sakriju. Neuspeh dve zemlje da sprovedu istragu može proizaći iz činjenice da su neki visoki zvaničnici obe zemlje razumeli šta se tačno dešava, kaže Herš.

On je podsetio da ni Stokholm ni Kopenhagen nisu pozvali Moskvu da zajedno rade na istrazi.

Slučaj Balticonnector

Podsetimo, nakon međunarodnog skandala koji je izazvala diverzija gasovoda „Severni tok 1“ i „2“, pomalo nezapaženo je prošla vest da je početkom oktobra 2023. godine uništen i podmorski gasovod  „Balticconnector“. 

Osmog oktobra 2023. godine, oko 02:00 časova po lokalnom vremenu, operativne kompanije „Gasgrid Finland“ i „Elering“ (Estonija) primetile su oštar pad pritiska u cevovodu sa 34,5 bara na 12 bara, a zatim na 6 bara. Operateri su zatvorili ventile da bi zaustavili protok. Kasnije su otkrili i curenje iz oštećene cevi.

Finska vlada je 10. oktobra 2023. izjavila da je oštećenje gasovoda možda bilo namerno i uzrokovano „spoljnim aktivnostima“. Oštećen je i telekomunikacioni kabl u blizini cevovoda.

severni tok unistili „ukrajinski turisti a finsko estonski gasovod – kinezi
finsko estonski gasovod – Balticonnector

Incident je doveo do toga da se 77 kilometara dug cevovod koji se pruža između finskog primorskog grada Inkoo i estonske luke Paldiski, na dubini od 60 m, pomerio sa položaja na kome je bio ukopan u morskom dnu. Rezultati finske preliminarne istrage su navodili da je gasovod oštećen sidrom kineskog broda „NewNew Polar Bear“.

2 KOMENTARA

  1. У питању је чланство Шведске у НАТО – у, па се зато праве луди да не знају ко је кривац за саботажу у Северном току !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Пронашли су они већ одавно и врло добро знају ко су осумњичени и прави кривци за саботажу у Северном току и имају довољно доказа против њих, само су послушали глас разума, па се праве луди !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave