NaslovnaNovostiUkrajinski vojnici optuženi za izdaju: Neovlašćena misija rezultirala bombardovanjem aerodroma

Ukrajinski vojnici optuženi za izdaju: Neovlašćena misija rezultirala bombardovanjem aerodroma

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je u 20. aprila da je nekoliko vojnika optuženo za izdaju zbog odavanja informacija tokom neovlašćene misije koja je dozvolila Rusiji da napadne vojni aerodrom.

Ukrajinska služba je na Telegramu saopštila da je vojska pokušala „bez koordinacije sa relevantnim državnim organima“ da zapleni ruski avion u julu 2022. nakon što je ruski pilot izjavio da će prebeći.

SBU je istakla da je tokom ove „specijalne operacije“ vojska obelodanila detalje o lokacijama ukrajinskog osoblja i aviona koji su potom dozvolili Rusiji da izvrši raketne udare na aerodrom Kanatovo u centralnoj Ukrajini.

Ukrajinski komandant je poginuo, još 17 vojnika je ranjeno, dva borbena aviona su uništena, a pista, zgrade i oprema su teško oštećeni.

U dokumentima SBU se navodi da su Roman Červinski i još nekoliko vojnika odlučili da sprovedu „operaciju” otmice ruskog aviona bez saglasnosti državnih organa i specijalnih službi, te da se terete za izdaju i zloupotrebu službenog položaja.

Sa druge strane, Ruski mediji su dva dana nakon incidenta, označili i Bugarina Hrista Grozeva projekta Belingket, usko povezanog sa Zapadnim službama, za učešće u operaciji, što je on negirao rekavši da je “samo snimao dokumetarac o spletkarenju ukrajinskih i ruskih službi.

„Prema istrazi, vazdušni napad je rezultat “spontanih” akcija vojnika koji su odlučili da zaplene avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, čiji je pilot navodno pre toga pristao da ga preda i da prebegne u Ukrajinu.

„Ova pojedinačna dejstva vojske, koja su dovela do ozbiljnih posledica, poput pogibije i ranjavanja branilaca Ukrajine i pogoršanja odbrambenih sposobnosti zemlje, zahtevaju odgovarajuću pravnu procenu“, zaključuje SBU.

Na dan operacije, 23. jula, kada je ruski pilot “trebalo da odleti” na aerodrom Kanatove kod Kropivnjickog, Rusija je ispalila 13 projektila iznad regiona.

Za sada nema zvaničnih komentara sa ruske strane u vezi sa informacijama koje je objavila SBU.

Nedavno se pojavio “izveštaj” koji govori o tome kako su Ukrajinci pokušali da ubede, između ostalih i ruskog pilota koji je bombardovao Ukrajinu da prebegne sa svojim lovcem bombarderom Su-34 u zamenu za milion dolara.

Yahoo News je navodno intervjuisao i ukrajinskog dobrovoljca, „Bogdana“, koji je smislio i pokrenuo ovaj “genijalni plan” za preuzimanje kontrole nad ruskim avionima Su-34, Su-24 i Tu-22M3.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave