NaslovnaNovostiAmerički senatori: SAD desetkovale Ruse bez gubitka svojih vojnika; Most između Krima...

Američki senatori: SAD desetkovale Ruse bez gubitka svojih vojnika; Most između Krima i Rusije mora biti uništen

Ako američki paket pomoći Ukrajini dobije konačno odobrenje u američkom Senatu i potpiše ga predsednik, Ukrajina će uskoro dobiti ne samo municiju, već i dalekometnu artiljeriju. Ovo uverenje deli demokratski američki senator Mark Vorner u intervjuu 21. aprila za CBS News.

„Koliko znam, administracija se dva meseca pripremala da obezbedi ATACMS. To je u interesu“, rekao je Vorner, odgovarajući na pitanje novinarke Margaret Brenan.

Vorner je istakao da bi odbrambena pomoć Ukrajini mogla biti isporučena prilično brzo nakon što predlog zakona o pomoći Ukrajini odobri Senat i potpiše američki predsednik.

Vorner je izjavio da su “američka pomoć i hrabrost ukrajinske vojske omogućili da se postigne značajan uspeh u blokiranju napredovanja ruskih okupacionih snaga”.

„Sada i u poslednje dve godine, za manje od 3% našeg budžeta za odbranu u ove dve godine i u narednim godinama, Ukrajinci su uništili 87% ruskih kopnenih snaga koje su ranije postojale, 63% od ukupnog broja tenkovi, 32% pešadijskih vozila. Ni jedan američki vojnik nije izgubljen, zahvaljujući hrabrosti Ukrajinaca i opremi koju su dobili od nas i naših evropskih saveznika“, rekao je američki senator Mark Vorner.

Eforija se ne zaustavlja ovde, pa je republikanski senator Lindzi Grejem takođe je govorio o hrabrosti ukrajinske vojske. Kao i njegov kolega demokrata, on je tvrdio da ovoga puta “Ukrajina treba da dobije moderno oružje”.

„Ukrajina bi trebalo da dobije ATACMS da uništi most između Krima i Rusije, kao i F-16“, rekao je Grejem u intervjuu za Foks njuz u nedelju.

Grejem je izjavio i da je pogrešno verovati da je “rat vođen zbog pokušaja odvraćanja NATO-a” i izrazio uverenje da bi mogući uspeh Rusije u Ukrajini mogao da dovede do kineskog preuzimanja Tajvana.

„Ako želite da sprečite američku vojsku da se bori protiv Rusije, pomozite Ukrajini. Ako oni [Rusi] uđu u zemlju NATO-a, mi ćemo krenuti u bitku“, rekao je Grejem.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 20. aprila nacrt zakona kojim se pruža pomoć Ukrajini od preko 60 milijardi dolara.

Da bi postao zakon, zakon mora da odobri Senat i da ga potpiše američki predsednik Džo Bajden. američki predsednik je rekao da će potpisati zakon čim ga odobri Kongres. Američki Senat bi trebalo da glasa o zakonu 23. aprila, izjavio je lider većine u Senatu Čak Šumer.

ATACMS može da promeni tok događaja na frontu

Piter Dikinson, iz “Atlantskog saveta” sa sedištem u SAD, veruje da će rakete ATACMS „omogućiti Ukrajini da pogodi ciljeve u svim regionima zemlje koje je okupirala Rusija“.

Prema drugim analitičarima, ATACMS je posebno efikasan protiv kopnenih ciljeva kao što su avioni na zemlji, sistemi protivvazdušne odbrane, rafinerije nafte ili logistički centri.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Veruje se da će opremanje Kijeva novom serijom raketa dugog dometa primorati rusko vojno rukovodstvo da pomeri baze i komandna mesta duboko u sopstvenu odbranu, odnosno dalje od linije fronta, što će zauzvrat navodno oslabiti odbrambeni kapacitet teritorija pod njihovom kontrolom.

S druge strane, prema analizi “Instituta za proučavanje rata” (ISW) iz Vašingtona, objavljenoj 20. aprila, paket pomoći odobren Ukrajini verovatno „neće uticati na situaciju na frontu u narednim nedeljama“.

U ovom trenutku Rusija „može da iskoristi ograničeni prozor mogućnosti“ i vrlo verovatno će intenzivirati svoje napade, a ukrajinske trupe mogu da pretrpe nove taktičke poraze. Ruska ofanziva može biti utoliko ograničenija što pre američki paket vojne pomoći stigne na front.

29 KOMENTARA

  1. Нити Америка нити Русија. Кина излази као победник. Једноставно нису потрошили своје наоружање нити новац. Неће ону на Тајван брзо чекат ће свој тренутак полако и стрпљиво. Амери ће да напуне своја складишта новим оружјем,старо се троши у Украјини. Детроит ради пуном паром,а наћи ће још неки шугав град који ће да ради за војску. А сутра неки мигрант или затвореник ће обући униформу и гини за мајчицу Америку. Исто тако и у Европи. Сви могу да пропадну осим Немачке. То је њихова главна играчка. ЕЦБ се налази у Франкфурту. Најјача економија Европе. Али јебе их Француска. Најјача војна сила Европе. Сво оружје производе за себе од метка до нуклеарне бомбе. Француска је 2 пута излазила из NATO. Не воле они да им неко наређује исто ко и нама. Остали су подгузне муве. Па неће Француз да модернизује Аустралију морнарицу и да заради. А што се тиче Русије исто као и ми изгуну а онда као склопе добар мир који се на крају покаже као … Тко неверује има Минск 1 и 2

  2. Kakve američke budale,pa procene e turske službe mit i izraelskog naziva govore kao i ruski izdajnici o 35000 stradalih na ruskoj strani oko 16000 stradalih iz donbDa i 400000 pobijenih ukra,što su potvrdili i meni lično kolege iz ukrajinske centralne vojne bolnice,smrdljivi tipa Jovice začepite gubicu!

  3. Da se ponovi gradivo…
    “Za Ukrajince bi bilo najjevtinije da ne prihvate Američku pomoć i potpišu bezuslovnu kapitulaciju. Ovako će izgubiti i mladost i teritoriju.
    Doduše, u tom slučaju, cIONISTA Zelenski se ne bi mogao ugraditi u gore navedenu “помоћ”…”

    22
    8
  4. koliko budala na ovde kometarise pogotovu ovaj jedan NATO bot koji vise ne velica zapad nego od nemoci poceo i da vredja….strasno je kad covek ne veruje svojim ocima nego sta mu ture da procita, da je vas pola bilo Ukrajini, USA, Rusiji, Nemackoj, Kini, Indiji mozda nebi tako serendali….posle ovog sukoba u Ukrajini evopa kao sila nece postojati….USA ce i dalje biti globalni igrac i bice jos veoma dugo…Kina i Rusija su uzeli afriku pod svoje tu evropa nema vise uticaj….Evropa je mrtav kontinet i EU garantuje za ovaj zajam nije ovo nikakva pomoc to u zapadnom sistemu ne postoji…Izreal dobija pomoc a Ukrajina dobija zajam a garant je EU jer su oni svesni da gube pozicije po svetu iako izgube i ovaj rat nece biti dobro plus im ekonomija tone normalno polako ne moze to sutra kako je gradjena godinama tako ce isto godinama polako da slabi….Kina je sledeci globalni igrac u USA nije nikome Rusija pretnja nego Kina…slaba Rusija nece moci da pomogne Kini ako ovi pocnu da je urusavaju..nisu Kinezi glupi ni Rusi pa se drze zajedno…ima dve opcije a to da se Evropa pomiri da je izgubila i pozicije i rat ili ce preci stavrno crvenu liniju a onda ce biti haos…svaka menjanje globalnih sila je bolno….pala su mnogo veca carstva i drzave od EU….ovo USA ne dotice uopste njima ide u prilog i oni su dovoljno mudri da ostanu veliki igrac….nista ovaj paket pomoci nece promeniti na frontu samo ce odloziti neke stavri na 2-3 meseca…ti 6-7 pvo sistema nece nista promenti 7 baterija patrita nije moglo da odbrani naftna polja oko Rijada od Huta pre 3 godine bila bas trka Formule 1 za VN Saudijske Arabije ….zato ljudi urazumite se ovo su globalne igre a ne rat Rusije protiv Ukrajine za tri regije….Ukrajici su kolaterlana steta….

    34
    13
    • Ali da je evropa bila mudra pa da kaže stop širenju nato pakta,da garancije,primi u eu rusiju i ukrajinu tu bi bato moj zavezali i kinezi i ameri… Evropu vode budale za njih je orban doktor

  5. Toliko ih mnogo boli rusko napredovanje i činjenice da su im Rusi spraštili sve što su poslali Ukrajini, da su počeli bukvalno da kmeče. E to je, dok Amerikanci nisu ni jedan rat dobili, Rusi nisu ni jedan izgubili. Pa puknite od muke 🤷🏻‍♂️

    16
    9
  6. Ruski agresorski pa ovi su govno od vojske , niti sada kad Heroji Ukrajine nisu imali dovoljno oružja , nisu uspeli nigde da pomere frontu i probiju ukrajinsku obranu ! E a sada kad konačno stigne novo moderno zapadno oružje , dalekometne razorne rakete i avijacija , Rusi će da kukuleče jer im se kraj nezaustavljivo približava ! Dolazi Oluja koja će da pomete Ruse iz Donbasa ko šta je 1995 Hrvatska Oluja pomela Srbe iz Hrvatske !

    11
    136
      • @Трт мрт смрт
        Nik ti je štos iz Alana Forda, mog omiljenog stripa: “Dobro se naoružajte i bježite!”

    • Ovi boljsevici i tetrebi sa dunava koji cekaju pUTANU stvarno misle da nije poginuonno jedan rus, da nije pogodjen ni jedan tenk, srusen avion, i da je potopljena pola crnomorske flote, sve ovo sto je rekao ovaj kurton americki je tacno, 500 hiiljada rusa je pobijeno, a ona takozvana vojska raskantana…

      24
      35
      • ja mislim da po zapadnim medijama vec ukrajici zajedno sa Bajdenom setaju niz reku Ural…vidi se da vas pola samo lupeta Krimiski most je mega struktura od 14 km mislim mozda i vise sa brdo nosecih stubova moze da se osteti onesbosobi na neko vreme a da se totalno srusi moze jedni ako se vaki stub minira…a od toga nema nista po cenu nuklearnog rata Rusi nece vratiti Krim sto pre zapad shvati to bolje, ako ne shvati onda je ne bitno svi koji prezivimo prvi udar posle cemo umreti u mukama i necemo vise kucakti po tastaturi…..ne zaludjuj te se glupostima koje neki izjavljuju a drugi pisu, pola tih Senatora ne zna da nadje Krim na karti sveta veruj te mi…..zao i mlate praznu slamu njima je bitan profit od ovih 61 milijardu Ukri nece videti kes i kupiti sta hoce nego sta im posalju, kao i Abramse evo vam 31 tenk ali nemojte koristi…

        12
        6
    • Zemljak, imaj malo ponosa i znaj za sramotu. Rusi razvališe NATO plaćenike pošteno, ali ta ti činjenica ne odgovara?

      9
      7
    • @Stefica
      Nisam rusofil, samo da se zna da “baćuške” vraćaju svoj grunt, informiši se malo o Kijevskoj Rusiji, o tome ko je, i kada, jednim potpisom poklonio Krim Ukrajini – informiši se.
      Rusiji nije bitna teritorija, imaju ju je i više nego što im je potrebno, ali prijetnja da NATO priđe ruskim vratima izazvala je ovaj sukob; neki kažu preventivni рат…

    • Za ove Ukrajince vredi da je dobar Rus samo mrtav Rus , isto vredi za Hrvate da je dobar Srbin samo mrtav Srbin ! 🤗💪Po tome su Ukrajinci i Hrvati braća !

      9
      1
  7. 😂😂😂😂😂😂
    Po ovim sen(R)atorima Ukrajinci su osvojili pola Rusije, i uništili im vojsku…😂😂😂😂

    37
  8. Kakve budale su senatori nije ni cudo sto se Amerika raspada po savovima.
    Ovaj americki rat je konacno ujedinio Kinu i Rusiju a u narednim godinama i istok u borbi protiv zapadnog kapitala.
    Ukrajna vise ne postoji a Rusija ce ipak preziveti Nato napad.
    Jednog dana ce i na Pacifiku Amerika izgubiti svetsku dominaciju jer ce iza Kine stati cela Azija i Afrika plus jos mnoge drzave sa drugih podrucja…

    123
    8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave