NaslovnaNovostiSAD rasporedile mikrotalasno-pulsne rakete CHAMP kojima bi mogle "spržiti" nuklearnu opremu Irana

SAD rasporedile mikrotalasno-pulsne rakete CHAMP kojima bi mogle “spržiti” nuklearnu opremu Irana

Prema poslednjim podacima koje je objavilo britansko izdanje Daily Mail, Sjedinjene Američke Države su tajno rasporedile specijalizovane rakete koje imaju za cilj deaktiviranje elektronskih sistema iranskih nuklearnih objekata.

Reč je o projektilima CHAMP (Counter-electronics High Power Microwave Advanced Missile Project) koji su opremljeni mikrotalasnom pulsnom tehnologijom. Ove rakete su sposobne da unište elektronsku opremu bez nanošenja štete samim strukturama.

Rakete CHAMP su raspoređene na nekoliko strateških lokacija širom sveta, omogućavajući Sjedinjenim Državama da preduzmu hitne preventivne mere ukoliko Iran zapreti aktiviranjem svojih nuklearnih sposobnosti.

Ovaj korak američke vojske može se posmatrati kao jasan signal Iranu, koji, prema mišljenju zapadnih stručnjaka, nastavlja da razvija i unapređuje nuklearni program.

CHAMP je ugrađen u krstareću raketu koja se lansira iz vazduha, a isporučuje je bombarder B-52. Raketa je prvi put testirana 2012. godine i zajednički je razvijena od strane Boeingovog Phantom Works-a za istraživačku laboratoriju američkog vazduhoplovstva. Pretpostavlja se da je raketa operativna od 2019. godine.

Kada uđe u neprijateljski vazdušni prostor, projektil ostaje nisko i emituje mikrotalasnu energiju velike snage usmerenu na ciljne uređaje. Ovo rezultira “prženjem” i uništavanjem vojnih sposobnosti neprijatelja bez upotrebe eksploziva i izazivanja posledica udara.

champ mikrotalasno pulsna raketa 1
champ mikrotalasno pulsna raketa 1

Raketa je opremljena elektromagnetnim pulsnim topom. Super-moćna mikrotalasna energija je upregnuta da generiše koncentrisani snop koji pokreće napon u elektronskoj opremi, čineći ciljanu opremu beskorisnom.

Meri Lu Robinson, bivša šefica mikrotalasnog odeljenja velike snage u laboratoriji za istraživanje vazduhoplovstva u vazduhoplovnoj bazi Kirtland, citirala je DailyMail da je najmanje 20 projektila CHAMP trenutno u funkciji, sposobnih da unište bilo koji vojni cilj, uključujući nuklearnih objekata.

Nije jasno gde su tačno SAD rasporedile ovo oružje ili da li su ovu tehnologiju podelile sa bilo kojom drugom nacijom.

Tenzije na Bliskom Istoku

Razvoj događaja dolazi usred pojačanih tenzija u zapadnoj Aziji dok Izrael i Iran trguju raketnim napadima i bespilotnim letelicama tokom protekle nedelje.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je Iran da bi dalji napadi na Izrael dodatno gurnuli Bliski istok u sukob.

Podsetimo, u želji da istakne ozbiljne namere SAD da uklone nuklerne pretnje od strane Irana, portparol bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Džon Bolton je izrazio potrebu da Izrael razmotri mogućnost udara na nuklearna postrojenja Tehrana.

Iran je tokom vikenda pokušao da zaštiti svoju opremu od pretnji predstojećim izraelskim napadom, ali su američki zvaničnici rekli da to neće biti efikasno protiv mikrotalasnih raketa velike snage (HPM).

champ projektil 17 may 2019
champ projektil 17 may 2019

Pored podzemnih bunkera i komandnih centara, prema američkim zvaničnicima, HPM može brzo da onesposobi borbene avione, tenkove, brodove i raketne sisteme.

Pozivajući se na anonimni izvor u američkoj administraciji, ABC News je izvestio o nedavnoj operaciji Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) usmerenoj protiv sistema protivvazdušne odbrane koji štiti iranski nuklearni program.

Prema ovom izvoru, izraelski avioni su napali radarsku opremu koja se nalazi u blizini Isfahana. Operacija je izvedena bez narušavanja iranskog vazdušnog prostora: avioni izraelskog vazduhoplovstva ispalili su rakete iznad iračke teritorije i odmah se vratili na svoje bazne aerodrome.

Svrha ove operacije je bila da se Iranu demonstrira sposobnosti izraelskih oružanih snaga, uz pokušaj da se ne pogoršaju tenzije u regionu.

Saudijski TV kanal Al Hadath potvrdio je ovu informaciju, dodajući da su u napadu učestvovala tri lovačka aviona F-35. Napominje se da je raketni udar izveden na sistem PVO koji štiti nuklearno postrojenje u Natanzu.

Osim toga, otkrivene su fotografije raketnih ostataka koje su objavljene na iračkim nalozima po društvenim mrežama. Na Internetu se isprva spekulisalo da bi to mogla biti izraelska municija vazduh-zemlja, kao što je Anchor Kahol (Blue Sparrow) ili Popeye, koja se koristi za simulaciju balističkih projektila u trenažnim lansiranjima, međutim, čini se da je u pitanju nov, do sada nepoznat tip rakete.

neidentifikovane izraelske rakete
neidentifikovane izraelske rakete pronađena u iraku

Dva zapadna zvaničnika izjavila su 20. aprila za Njujork Tajms da rakete korišćene u nedavnom izraelskom napadu na Iran imaju tehnologiju koja je omogućila da oružje izbegne da ga otkriju iranski radarski sistemi.

Dva iranska zvaničnika su takođe izjavila za novine da Iran nije otkrio upade u njegov vazdušni prostor tokom napada 19. aprila.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave