NaslovnaNovostiIzrael pokrenuo ograničeni napad na ciljeve u Iranu, ne i na nuklearne;...

Izrael pokrenuo ograničeni napad na ciljeve u Iranu, ne i na nuklearne; Iran: Nema štete

Izrael je izvršio napad na Iran u pokušaju da uzvrati na nedavne iranske napade na svojoj teritoriji, navodi se u izjavama visokog američkog zvaničnika koje citira američki ABC News, a prenosi AFP.

Obaveštajni podaci iz Irana ukazuju na „teške eksplozije“ u provinciji Isfahan, dok je Izrael izrazio nameru da odgovori na iranske napade od prošle subote uveče na nedelju.

Iranski sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su u nekoliko provincija nakon što su se čule tri eksplozije u blizini aerodroma i vojne baze u provinciji Isfahan, javili su državni mediji u petak ujutro.

Eksplozije su se navodno čule u blizini vojne baze u severozapadnoj provinciji Isfahan, gde su stacionirani iranski borbeni avioni. Iranski zvaničnici kažu da je protivvazdušna odbrana oborila tri drona i „za sada nema izveštaja o raketnom napadu“.

Glasnu eksploziju koja se čula u blizini Isfahana izazvali su udari protivvazdušne odbrane, kaže Teheran.

CNN navodi da nijedan nuklearni objekat nije napadnut. Prema iranskoj novinskoj agenciji FARS, vojni radar je bio moguća meta.

Komercijalni letovi ka i sa nekoliko aerodroma, uključujući Teheran, obustavljeni su, navodi novinska agencija Mehr, pozivajući se na aerodromske vlasti.

Iranska zvanična novinska agencija IRNA saopštila je u petak da “nije bilo veće štete” u eksplozijama koje su se čule u zoru.

IRNA je napomenula da zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane u određenim regionima zemlje „nije prijavljena veća šteta ili eksplozije“, pozivajući se na svoje novinare.

Agencija je precizirala da nema informacija o gađanju raketnih odbrambenih sistema.

U provinciji Isfahan, gde su se dogodile eksplozije, IRNA je saopštila da su “važni objekti, posebno nuklearni, potpuno bezbedni i da nisu prijavljeni incidenti”.

Sekretarijat Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost demantovao je medijske napise da je u petak održan hitan sastanak, kojim je predsedavao predsednik Islamske Republike Ebrahim Raisi, posle eksplozija, navodi agencija Tasnim.

Američki senator Marko Rubio signalizira značaj odgovora Izraela Iranu: „Izrael ima sposobnost da izvrši udare na ciljeve unutar Irana bez ulaska u iranski vazdušni prostor iz aviona iznad sirijskog i iračkog vazdušnog prostora.

Ipak, ovo nije prvi put. Izrael je tokom godina koordinirao nekoliko napada dronom unutar Irana. Zato Iran pokušava da dokaže da je „sve normalno“.”

Sa druge strane, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Ben-Gvir kaže da je izraelski odgovor Iranu bio „slab“.

Tasnim je potvrdio da nuklearna postrojenja u provinciji Isfahan ostaju bezbedna i neoštećena mogućim napadima. Pored toga, izvori Njujork tajmsa su pojasnili da bi meta izraelskih napada mogla biti vazdušna baza koja se nalazi u blizini Isfahana.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave