NaslovnaNovostiRusija jača graničnu odbranu sa Finskom: Nova raketna brigada opremljena sistemima Iskander-M

Rusija jača graničnu odbranu sa Finskom: Nova raketna brigada opremljena sistemima Iskander-M

Ruski dnevnik Izvestija je 19.04.2024. godine, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane Rusije, objavio da je Lenjingradska vojna oblast, nedavno ponovo uspostavljena u okviru Oružanih snaga Ruske Federacije, ojačana novim vojnim formacijama.

Tako je u Republici Kareliji formirana raketna brigada opremljena operativno-taktičkim kompleksima Iskander-M. Takođe, u sastav Vojne oblasti ušla su i dva armijska korpusa, i to 11. armijski korpus iz Kalinjingradske oblasti i 14. armijski korpus iz Murmanske oblasti.

Ruski vojni stručnjaci smatraju da je jačanje granice u severozapadnom delu zemlje odgovarajuća i pravovremena reakcija na ulazak Finske u NATO.

Početkom ove godine dnevni list Izvestija izvestio je da će u okviru Lenjingradske vojne oblasti biti stvorene nove motorizovane pešadijske divizije. Istovremeno se razmatra formiranje tenkovske divizije, ali konačna odluka u vezi sa tim još nije doneta.

Na zapadu Ruske Federacije biće formirana i nova armija vazduhoplovstva i PVO, koja će uključivati pukove lovačke i bombarderske avijacije, kao i jedinice PVO i radiotehnike.

Takođe, zapadni strateški pravac će biti pojačan jurišnicima Su-25. Oni će imati misiju direktne podrške kopnenim snagama na bojnom polju. Letelica će takođe komunicirati sa helikopterima Kopnene vojske.

iskander m
iskander m

U okviru procesa tranzicije sa opremanja Kopnene vojske Ruske Federacije raketama Točka-U na operativno-taktičke raketne komplekse Iskander-M reorganizovano je ili formirano 13 raketnih brigada. Uključuju po 12 lansera i deo su kombinovanog sastava naoružanja.

S obzirom na to da, pored 13 brigada, Ruska Federacija ima još jednu samostalnu diviziju opremljenu sa četiri lansera, može se pretpostaviti da je u sastavu Kopnene vojske bilo 160 lansera kompleksa Iskander-M.

Na svaki lanser mogu se postaviti dve balističke rakete 9M723 ili dve krstareće rakete 9M728 ili njihove varijante.

Prema ruskim izvorima, nedavno je u okviru Snaga obalske odbrane Mornaričkih snaga formirana prva raketna brigada opremljena kompleksima Iskander-M (12 lansera). Lokacije se na znaju ali verovatno se nalazi na poluostrvu Krim ili u Kalinjingradskoj oblasti.

U zaključku, trenutno ruska strana može imati ukupno 15 brigada i samostalnu diviziju raketa Iskander-M sa 184 lansera.

Sa druge stane, tek što je zvanično primljena u NATO, Finska je objavila nameru da nabavi izraelski sistem „Davidova praćka” kako bi ojačala svoju protivvazdušnu odbranu. Iz saopštenja Ministarstva odbrane Finske vidimo da je ugovor vredan 316 miliona evra.

davidova pracka
davidova pracka

„Ova nabavka će finskim snagama pružiti novu sposobnost da presreću ciljeve na velikim visinama. Istovremeno, nastavljamo sa ambicioznim i dugoročnim razvojem odbrambenih sposobnosti Finske u novom bezbednosnom okruženju“, izjavio je tada finski ministar odbrane Antii Kaikonen, za koga se očekuje da će podneti ostavku.

6 KOMENTARA

  1. Ispade Davidova pracka nije skupa 316 mil dolara,sto kupuju Finci ,bolja kupovina od S-400 koji je upitnog kvaliteta ,a skup.Na Krimu izbusen ko sito.

    1
    3
      • Treba da razumeš jednu stvar.
        Ponovni napad terorističke NATO organizacije na Srbiju bi značio kraj NATO pakta.
        Vojska Srbije će vas uništiti.
        U to se danas 19. aprila uverio komandant KFOR.
        Vas albanske kozojebce vas NATO ne može zaštititi od sile Vojske Srbije.
        Sve ćemo vas pobiti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave