NaslovnaNovostiU Černigovu zadat udarac ukrajinskoj komandi OK „Sever“: Da li je eliminisan...

U Černigovu zadat udarac ukrajinskoj komandi OK „Sever“: Da li je eliminisan general Krasilnikov?

Ruske trupe su jutros sa tri avionske rakete napale ukrajinsko komandno mesto u Černigovu.

Prema dostupnim informacijama, udar je izveden na koordinatama 51.5057820, 31.3387070, gde je bilo postavljeno komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u hotelu Profsojuznaja.

Meštani javljaju da je zgrada pretrpela značajna oštećenja i da je na licu mesta veliki broj vozila hitne pomoći. Društvenim mrežama se šire informacije o potrebi za davaocima krvi.

Napad na štab Oružanih snaga Ukrajine u Černigovu

Za sada su potpuno nepoznati tačni kvantitativni i kvalitativni pokazatelji posledica udara.

Međutim, u ruskim izvorima vesti spekuliše se informacijama da su udari izvedeni tokom sastanka rukovodstva ukrajinske Operativne komande Sever uz učešće general-potpukovnika Dmitrija Krasilnikova, koji je od 2023. godine bio na poziciji komandanta grupe snaga na ovom pravcu.

Ako se ove informacije potvrde, onda se može pretpostaviti da je u rezultatu udara komandant ukrajinskoe operativne komande „Sever“ mogao biti ubijen ili ranjen.

Ruske trupe nastavljaju da svakodnevno napadaju ukrajinske vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine. Kako je ranije saopšteno, poslednjih dana vršeni su napadi na lokacije trupa i tehnike, kao i na infrastrukturne objekte koji se koriste za podršku borbenim dejstvima.

Komanda ruskih trupa je više puta navela da se svi udari izvode samo po vojnim objektima i ciljevima i nastoji da svede žrtve među civilnim stanovništvom. Međutim, u oružanom sukobu, rizik od civilnih žrtava i uništenja civilne infrastrukture ne može se u eliminisati.

Serija informacija o eliminacijama ukrajinske komande, nigde nije potvrđena

Ono što je prilično zapanjujuće je da poraz komandnog mesta može biti nastavak strategije eliminisanja visoke komande Ukrajine.

Tako su se dan ranije iz pojedinih ruskih izvora vesti pojavile informacije da su izvršeni udari po lokacijama načelnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kirila Budanova, kao i komandanta Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandra Sirskog.

sirski i budanov u bunkeru
sirski i budanov u bunkeru

Informacije o likvidaciji Budanova nisu potvrđene, kao ni o smrti Sirskog. Podsetimo, informacije sličnog tipa ispliavale su sa obe sukobljene strane u okviru informacionog rata, tako je Budanov već navodno bio pogođen, ali i sada smenjeni glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, Zalužni je “nestao” pa odjednom vaskrsao.

Ukoliko se ispostavi tačnim, ruski udari će oslabiti potencijal Ukrajine, ako nikako drugačije onda u propagandnom smislu, dok sa druge strane, ukoliko se dokaže suprotno, isti izvori koji donose ove informacije samo jeftino gube na kredibilitetu koji uživaju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave