NaslovnaNovostiBudanov vaskrsao i fotografijom sa japanskim ambasadorom zaustavio spekulacije

Budanov vaskrsao i fotografijom sa japanskim ambasadorom zaustavio spekulacije

Nakon što smo pre neki dan objavili sumnju da je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (HUR), teško povređen u raketnom napadu i da je u komi u Nemačkoj, informaciju je navodno demantovala Emine Djaparova, preko objave u kojoj se pojavljuje pored šefa vojne obaveštajne službe i japanskog ambasadora u Ukrajini.

Izbor nije slučajan, prisustvo na fotografiji diplomate iz druge države, daje donekle na težini te sužava prostor za spekulacije o njegovom stradanju.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov čini se da je živ, doduše obrijan uprkos izveštajima da je teško povređen ili mrtav.

Sliku je objavila prva zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Djaparova na svojoj Fejsbuk stranici.

Autentičnost fotografija je teško utvrditi, ali se na objavljenim slikama Budanova nalazi i ambasador Japana u Ukrajini Macudo Kuninori, što je svojevrsna potvrda autentičnosti za šefa SBU.

“Nije lutka, svi učesnici sastanka su živi i zdravi“, našalila se Đaparova, misleći na nedavne vesti o Budanovu.

Poslednjih dana smo pisali o povredi Budanova koje ovim foto i video materijalom ukrajinska strana nastoji da demantuje.

Sa druge strane neki izvori idalje tvrde da su glasine o povredi šefa GUR-a Budanova indirektno potvrđene. Na nedavnoj fotografiji iznenada se ispostavilo da je obrijan do glave, bez brade, a pored toga sumnjiv je i neprirodan stav desne ruke. Neki čak idu još dalje te tvrde da je u pitanju deepfake i foto i video.

Slična sudbina je zadesila i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg. Ukrajinska vojska je juče objavila video snimak generala Zalujnija, zajedno sa drugim ukrajinskim komandantima.

Nakon što je ustao iz mrtvih, Budanov dao čudni intervju na nacionalnom TV

Ruske trupe su dodatno minirale bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kaže Kirilo Budanov na teletonu u utorak, 20. juna, napominje ukrajinski NV.

Povodom mogućih pretnji u vezi sa Centralom, Budanov je takođe rekao:

„Nuklearna elektrana ostaje pod privremenom kontrolom okupacionih snaga. Istina je da su dizanjem u vazduh brane [kod Kahovske] uništili normalan pristup vodi rashladnim bazenima u Nuklearnoj elektrani.

„Ako ga (bazen za hlađenje) onesposobe detonacijom, velika je verovatnoća značajnih problema“, istakao je Budanov.

Šta je deepfake?

Deepfake AI je vrsta veštačke inteligencije koja se koristi za stvaranje ubedljivih slika, audio i video obmana. Izraz opisuje i tehnologiju i rezultirajući lažni sadržaj, i predstavlja portmanto dubokog učenja i lažiranja.

Deepfake često transformišu postojeći izvorni sadržaj gde se jedna osoba zameni drugom. On takođe stvara potpuno originalan sadržaj gde je neko predstavljen kako radi ili govori nešto što nije uradio ili rekao.

Najveća opasnost koju predstavljaju deepfake je njihova sposobnost da šire lažne informacije za koje se čini da dolaze iz pouzdanih izvora. Na primer, 2022. godine objavljen je deepfake video na kojem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži od svojih vojnika da se predaju.

Takođe je izražena zabrinutost zbog mogućnosti mešanja u izbore i izborne propagande. Iako deepfake predstavljaju ozbiljne pretnje, oni takođe imaju legitimnu upotrebu, kao što su audio i zabava za video igre, i aplikacije za korisničku podršku i odgovor pozivaoca, kao što su usluge prosleđivanja poziva i usluge recepcije.

Kako deepfake funkcioniše?

Deepfake koristi dva algoritma – generator i diskriminator – za kreiranje i prečišćavanje lažnog sadržaja. Generator gradi skup podataka za obuku na osnovu željenog izlaza, stvarajući početni lažni digitalni sadržaj, dok diskriminator analizira koliko je početna verzija sadržaja realna ili lažna.

Ovaj proces se ponavlja, omogućavajući generatoru da se poboljša u stvaranju realističnog sadržaja, a diskriminatoru da postane vešt u uočavanju nedostataka koje generator može da ispravi.

Jedan od najboljih primera deepfake videa do sada

Kombinacija algoritama generatora i diskriminatora stvara generativnu adversarnu mrežu. GAM koristi duboko učenje da prepozna obrasce u stvarnim slikama, a zatim koristi te obrasce za kreiranje lažnih.

Kada kreirate deepfake fotografiju, GAM sistem pregleda fotografije mete iz niza uglova kako bi uhvatio sve detalje i perspektive. Kada kreirate deepfake video, GAM gleda video iz različitih uglova i takođe analizira ponašanje, kretanje i obrasce govora.

Ove informacije se zatim više puta provlače kroz diskriminator da bi se fino podesio realizam konačne slike ili videa.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave