NaslovnaNovostiGlavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Zalužni ponovo u javnosti

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Zalužni ponovo u javnosti

Posle višednevnih nagađanja šta je sa najvišim i ujedno najtalentovanijim oficirom ukrajinskih oružanih snаga, potvrdilo se ono što smo i pretpostavljali – učastvuje u planiranju operacija sklonjeni od očiju javnosti i medija.

S jedne strane, cilj ovog poteza je bio da svoje poteze planiraju na miru i da što manje vesti procuri u etar a sa druge, verovatno je iz opreznosti njihova lokacija držana u tajnosti.

Naime, sve je očitija obostrana intencija ”lova” na visoke vojne strešine. Povod za njhovu pojavu u medijima su snažan ruski raketni udar po Ukrajini i situacija oko  Bahmuta.

Prema ruskim medijima i vestima na društvenim mrežama, u noći 16. maja došlo je do ruskog vazdušnog napada na ciljeve širom Ukrajine. Ukrajinski mediji izveštavali su o eksplozijama u nekoliko oblasti Kijeva, kao i o radu sistema PVO.

”Telegram” kanal ”Военкоры русской весны” javio je da su ruske snage zadale ”najmasovniji udarac” vojnim objektima u ukrajinskoj prestonici koristeći rakete ”Kinžal” i ”Kalibar”. ”Telegram” kanal takođe piše da su u Svjatošinskom okrugu Kijeva Rusi verovatno uspeli da pogode sistem PVO.

Ujutro 16. maja na mrežama se pojavio snimak sa nadzornih kamera u Kijevu. Oni pokazuju kako sistem PVO odbija napad na grad; ukupno je ispaljeno oko 30 protivvazdušnih projektila, dok dve rakete padaju na zemlju.

komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta

Posle nekog vremena, na mestu poletanja protivvazdušnih projektila uočava se snažna eksplozija, a zatim se pojavljuje stub dima. Šef gradske vojne uprave Sergej Popko (Сергей Попко) rekao je da je Kijev bio pod “izuzetno gustim” napadom.

Prema njegovim rečima, u kratkom periodu zabeležen je ”maksimalni broj projektila”. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko prijavio je tri žrtve.

Zvanični portparol ruskih OS, general Igor Konašenkov, saopštio je da je protivvazdušni raketni sistem ”Patriot” u Kijevu pogođen precizno navođenim udarom hipersoničnog sistema ”Kinžal”. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine su saopštile da su oborile šest projektila ”Kinžal”, ali ništa nije prijavljeno o udaru na sistem ”Patriot”. 

Ovako ozbiljan udar po Kijevu bio je povod da se konačno ponovo oglasi i glavnokomandujući OSU, general Valerij Zalužni. Zalužni je obaestio javnost da su ”oko 3.30 časova 16. maja 2023. godine ruske snage dejstvovale po teritoriji Ukrajine sa severa, juga i istoka sa 18 vazdušnih, morskih i kopnenih raketa različitih tipova.

mig 31 na aerodromu u siriji
mig 31 na aerodromu u siriji

Iz šest aviona MiG-31K lansirano je šest aerobalističkih raketa Х-47М2 ‘Kinžal’, sa brodova u Crnom moru lansirano je 9 krstarećih raketa ‘Kalibr’ i tri kopnene rakete (S-400, ‘Іскандер-М’). Svih 18 projektila uništeno je snagama i sredstvima PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, u noći 16. maja, neprijatelj je napao udarnim dronovima tipa Shahed-136/131, a izvršio je i vazdušno izviđanje sa tri operativno-taktička drona –’Orlan-10′, Supercam”. 

Na kanalu ”24”, 16 мајa, emitovan je izveštaj komandanta Kopnene vojske OSU, generala Oleksandra Sirskog. U vestima se navodi da je Sirski izjavu dao tokom posete komandanтima i vojnicima na prvoj liniji fronta oko Bahmuta/Atrjemovska. 

”Ukrajinske snage kod Bahmuta vrše istovremeno nekoliko kontranapada u više pravaca. ‘Vagnerovci’ su prodrli u Bahmut kao pacovi u mišolovku. Koristeći princip aktivne odbrane, pribegavamo kontraofanzivnim dejstvima u nekоliko pravaca kod Bahmuta. Neprijatelj ima više resursa, ali mi uništavamo njegove planove”.

Sirski je takođe dodao da je sa komandantima jedinica razgovarao i doneo neophodne odluke za nastavak operacija. Posebno su razrađeni svi mogući scenariji za razvoj događaja.

ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski

Pored toga, komandant Kopnenih snaga nagradio je branioce i uručio poklone borcima. Posebno su odlikovane:

  • 3. posebna juršna brigada, 
  • 5. posebna mehanizovana brigada
  • 10. posebna brdska jurišna brogada Edelvajs,
  • 24. posebna mehanizova brigada,
  • 45. posebna artiljerijska brogada,
  • 56. posebna motorizovana pešadijska Mariupoljska brigada, 
  • 57. posebna motorizovana pešadijska brogada, 
  • 92. posebna mehanizovana brigada,

132. posebni izviđački bataljon, kao i niz drugih jedinica. Ako uzmemo u obzir vazdušno izviđački odred 127. posebne brigade Teritorijalne odbrane, koji se više puta spominjao u izveštajima, stiče se jasnija slika o ukrajinskim snagama angažovanim u bormama oko i za Bahmut.

Istoga dana

S druge strane, prema ruskim zvanićnim vestima o situaciji kod Artjemovska, ”132. brigada је uništila jedinicu Oružanih snaga Ukrajine na frontu kod Avdijevke. Izviđanje 132. brigade otkrilo je nagomilavanje neprijateljskog ljudstva i izvršilo artiljerijski udar na identifikovani cilj. Posle udara, Ukrajinci su pokušali da evakuišu mrtve i ranjene, ali su drugim hicem naše artiljerije ostaci ‘militanata’ uništeni”.

1 KOMENTAR

  1. Do sad mi se pokazalo kao najobjektivnije i najtačnije izveštavanje iz zone ratnih dejstava da slušam šta Ukrajina kaže i onda to što kažu okrenem za 180⁰ i to otprilike bude to što se stvarno desilo

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave