NaslovnaNovostiGde je nestao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Zalužni?

Gde je nestao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Zalužni?

Ruska vojna javnost je 10. maja proširila informaciju da je PMC Vagner likvidirao glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog i komandanta vojnih snaga general-majora Igora Tancijuru u Donbasu.

Istovremeno, ukrajinski mediji su preneli da Zalužni nije otišao na sastanak Vojnog komiteta NATO i da je odbio da se sastane sa šefovima generalštabova zemalja saveznica Ukrajine zbog teške operativne situacije na frontu.

Ruski vojni ekspert Vladislav Šurigin skrenuo je pažnju na ono što se dešava i prokomentarisao situaciju na svom Telegram kanalu. Po njegovom mišljenju, smrt vojskovođa ovog nivoa je izuzetno teško sakriti, sada nije srednji vek, kada bi se jednostavno moglo prikazati sličnu osobu. Stoga, nema dobrog razloga da se veruje da su Zalužni i Tancura nastradali.

Mora se razumeti da je nestanak visoke komande iz vidnog polja javnosti ista maskirna mera u pripremi bilo koje ofanzive, bilo kakvog protivnapada, kao što je, na primer, kamuflaža transporta trupa, jednostavno zato što je lokacija ili identifikacija ovog ili onog štaba, ovih ili onih vojskovođa na jednom ili drugom pravcu je samo po sebi razlog da se skrene pažnja na ovaj pravac, objasnio je Šurigin.

Ekspert smatra da bi nestanak dela ukrajinske komande iz vidnog polja javnosti mogao da se pokaže kao dobro osmišljena informativna operacija koja ima za cilj da dovede neprijatelja u zabludu.

Ukrajinska komanda pokušava da sakrije svaku stvarnu informaciju o borbenoj efikasnosti Oružanih snaga Ukrajine i predstojećoj kontraofanzivi, koja će, bez sumnje, definitivno početi. Dakle, ruske snage ne mogu da se opuste, jer je neprijatelj lukav i opasan, naglašava ruski stručnjak.

I na kraju, treba shvatiti da Zalužni nije direktni vojskovođa na frontu, već vojno-politička ličnost. Ni njegova smrt, ni njegov nestanak ni na koji način neće uticati na vođenje sukoba, dodao je stručnjak.

ukrajinski general sirski
ukrajinski general sirski

Sumirajući, Šurigin je naglasio da je mnogo važnije saznati gde se nalazi general-pukovnik Aleksandar Sirski, koji komanduje Kopnenim snagama i mnogo direktnije je uključen u upravljanje snagama i sredstvima od istog Zalužnog, koji je zadužen za generalno rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave