NaslovnaNovostiJoš jedan u nizu: Američki tenk Abrams ovoga puta desetkovan granatom Krasnopolj

Još jedan u nizu: Američki tenk Abrams ovoga puta desetkovan granatom Krasnopolj

Još jedan američki tenk Abrams, koji je pre izvesnog vremena ušao u službu ukrajinske vojske, postao je plen ruske vojske u pravcu Avdijevke. Ovoga puta zaslugu preuzimaju artiljerci, koji su uništili borbeno vozilo koristeći vođenom municijom Krasnopolj.

Na internetu su objavljeni snimci uništavanja američkog tenka.

Na snimcima je prikazan američki tenk koji je otkrio ruski izviđački dron. Koordinate cilja se odmah šalju artiljerijskoj bateriji. Nakon toga, tenk je pogođen precizno vođenom municijom Krasnopolj. Rezultati su više nego očigledni.

Napominjemo da je ovo sedmi američki tenk Abrams koji su ruski vojnici pogodili od kada su američki tenkovi ušli u borbu u Ukrajini. U pravcu Avdijevske uništeno je i prethodnih šest vozila.

O šestom uništenom Abramsu pisali smo pre 15-ak dana, tada je dron Lancet potpuno novim do tada manevrom odvukao na otpad još jedan američki tenk M1A1SA. Tada je tenk nastradao takođe u pravcu Avdijevke, tokom borbi u blizini sela Solovjevo.

M1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske, koji je počeo da se proizvodi 1980. godine i od tada je u upotrebi ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u brojnim drugim njima savezničkim zemljama.

Treba dodati da je ukrajinska vojska donedavno čuvala i štedela američke tenkove. Tužno iskustvo nemačkih tenkova Leopard, koji su u velikom broju uništeni tokom letnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, vrlo verovatno je nateralo Vašington da zahteva od ukrajinske vojske da što pažljivije koristi opremu dobijenu iz SAD.

pojavio se novi snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje
snimak iz fpv drona koji stiže u posetu tenku abrams američke proizvodnje

Dugo vremena Abrams uopšte nije bio uveden u bitku. Međutim, tokom napada ruskih trupa na Avdijevku i okolna naselja, ukrajinska komanda je bila prinuđena ili odlučila da iskoristi ovu rezervu. Rezultat je bio isti kao u slučaju nemačkih borbenih vozila.

Slično se tvrdilo i za britanski tenk Čelendžer. Međutim, Ukrajinska vojska je nedavno pokazala britanskim novinarima tenkove Čelendžer zaglavljene u blatu, te se ispostavilo da ipak nisu “prilagođeni istočnoevropskom pejzažu i prirodi”.

KM-1 155mm artiljerijski vođeni sistem Krasnopolj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

dejstvo krasnopolja
dejstvo krasnopolja

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

Karakteristike

  • Komponente: Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem
  • Domet vatre: min 3 km, max 20 km
  • Dužina projektila: 1300 mm
  • Težina projektila: 51,3 kg
  • Tip bojeve glave: HEF
  • Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg
  • Verovatnoća pogotka:
    • domet do 12 km: 0,8 – 0,9
    • domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7
  • Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

6 KOMENTARA

    • Drgi Nenade, to što se dešava u ukrajni nama se već desilo devedesetih, u dva navrat, nije tada strado samo nedužan narod Srbije nego i Hrvatske, svi smo bili uvučeni u nepravedan rat oko maltene ničega, Slobodan Milošević je već ima spreman nacrt rascepljenja, ali moćnicima iz amerike se nije svidelo da se rastanemo samo sa rukovanjem, ne razumem tvoj cinizam i zlobu.

      28
      • andrija cinizam stiže preko nenada ili od ‘klinton liberalizma’ ili od redžepa tajipa koga isti taj liberalizam pokusava da ukroti ali u bosni cinicno dele isti interes.

  1. Znaju ameri šta rusi poseduju od oružja, ali im je teško to da prihvate i guraju ukrajince kao glinene golubove. Ovako izgleda epilog.

    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave