NaslovnaNovostiDron Lancet potpuno novim manevrom odvukao na otpad još jedan američki tenk...

Dron Lancet potpuno novim manevrom odvukao na otpad još jedan američki tenk M1A1SA Abrams

Tokom borbi na pravcu Avdijevke, u blizini sela Solovjevo, grupa „Centar“ ruskih oružanih snaga postigla je jedan u nizu uspeha ove vrste, nokautirajući jedan od američkih tenkova M1A1SA Abrams koje koristi ukrajinska vojska.

Prema izvoru RIA Novosti, snimljeni udar izveden je ruskim dronom Lancet, koji se zabio u kupolu tenka skrivenog među drvećem.

Mogu se primetiti zanimljivi manevri drona koje u poslednje vreme sve češće gledamo, a koje on izvodi neposredno pre udara u metu.

Ovaj incident svakako naglašava rastuću efikasnost lutajuće municije protiv visokotehnološke i skupe vojne opreme. Iako još nije sasvim izvesno da je tenk potpuno uništen, objavljeni video snimak jasno pokazuje trenutak kada je „Abrams“ pogođen.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, do sada je u zoni takozvane specijalne operacije uništeno pet takvih tenkova, što ukazuje na ozbiljnost i intenzitet neprijateljstava.

M1 Abrams je glavni borbeni tenk američke vojske, koji je počeo da se proizvodi 1980. godine i od tada je u upotrebi ne samo u Sjedinjenim Državama, već iu brojnim drugim zemljama.

FPV dron odnosi zasluge za još jedan uništen Leopard 2 u pravcu Donjecka

U pravcu Donjecka ruski operateri dronova zabeležili su još jedno uništenje ukrajinskog tenka Leopard. Ovo takođe prenosi RIA Novosti, pozivajući se na komandanta voda sa pozivnim znakom Batajsk.

Prema njegovim rečima, oprema je identifikovana tokom izviđanja, kao i zahvaljujući informacijama lokalnog stanovništva. Uz pomoć drona bilo je moguće precizno odrediti lokaciju tenka i udariti ga.

Isti Batajsk je primetio da zapadni mediji preuveličavaju karakteristike NATO opreme, uključujući tenkove Leopard. Prema njegovim rečima, njegov vod je već uništio dva takva tenka, za koje se pokazalo da nisu ništa zaštićeniji od druge opreme.

On je naglasio da ništa komplikovano nije otkriveno u uništavanju Leoparda – oni imaju istu municiju i dizajn kao i ostali tenkovi. Osim toga, dobijene informacije ukazuju da tenkovi Leopard prebačeni sa Zapada u Ukrajinu nemaju dodatnu zaštitu, što povećava njihovu ranjivost na napade ruske vojske.

Ruski dron kamikaza Lancet pogodio 30 ukrajinskih meta u toku protekle nedelje [VIDEO]

Ruska vojska tvrdi da je između 23. i 29. marta uspešno uništila ili oštetila 29 ukrajinskih vozila i teškog naoružanja koristeći Lancet lutajuću municiju.

Ukrajinski gubici, koji su svi dokumentovani u video zapisu od strane lostarmour, bili su: Osam glavnih borbenih tenkova; Osam samohodnih haubica, uključujući dve poljske proizvodnje Krab i dve američke proizvodnje M109; Sedam vučenih haubica, uključujući pet M777 američke proizvodnje; Tri oklopna transportera; Dva protivavionska topa, uključujući nemački Oerlikon GDF; Jedno borbeno vozilo pešadije i jedno visokomobilno vozilo.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a.

Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

Ruska vojska sve više koristi ovakve dronove za napad na ukrajinska vozila i teško naoružanje iza linije fronta. Prošlog meseca, dokumentovana su rekordna 162 pogotka, dok je broj dokumentovanih udara ovog meseca već dostigao 160. Vredi napomenuti da su iz operativno taktičkih razloga mnogi pogoci i dalje poverljivi, te nisu još objavljeni.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave