NaslovnaNovostiNorveška obećava Ukrajini isporuku lovaca F-16 opremljene sa najnovijim naoružanjem

Norveška obećava Ukrajini isporuku lovaca F-16 opremljene sa najnovijim naoružanjem

Verovali ili ne ali F-16 epopeja idalje traje. Prema najnovijim informacijama, Norveška se, zajedno sa svojim danskim i holandskim partnerima, sprema da Ukrajini isporuči borbene avione F-16 „koji poseduju mogućnosti za udare velikog dometa“.

Ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Eide izjavio je to na brifingu sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Kijevu.

„Prebacićemo norveške avione F-16, koji su modernizovani i u dobrom stanju. Zajedno sa našim danskim i holandskim partnerima obučavamo ukrajinske pilote. Možda će postojati i mogućnosti napada većeg dometa, koje su za Ukrajinu u ovom trenutku veoma važne“, rekao je ovaj norveški ministar.

Istovremeno, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa brojem i stanjem lovačkih aviona, diplomata je samo naveo da je to „značajan broj”.

„Kada me pitate koliko će doći iz Norveške, ne mogu da vam kažem tačan broj, jer ima i aviona koji su već modernizovani, koji su u boljem tehničkom stanju, i neki avioni koji se mogu koristiti, između ostalih, za popravke. Stoga ću biti oprezan – neću vam reći tačan broj“, odgovorio je norveški ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, “najvažniji aspekt u ovom trenutku tiče se stanja naoružanja kojim će avioni biti opremljeni”.

Napomenimo samo da ministar spoljnih poslova pored količine, nije želeo ni da precizira rok za isporuku ovih lovačkih aviona Ukrajini.

Nedavno su se pojavile informacije koje ukazuju da se Norveška sprema da isporuči Ukrajini 22 aviona F-16 kao deo „avijacione koalicije” kreirane od strane zapada za Ukrajinu.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Neki od njih mogu da se koriste kao „donatori rezervnih delova“ za popravku i održavanje drugih F-16 koji će biti prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

Osim samih lovaca, Ukrajina može da dobije iz Norveške motore, pomoćni materijal, simulatore, rezervne delove i drugu opremu.

Ranije, 1. marta, holandski premijer Mark Rute i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dogovorili su se da ubrzaju isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Rute je obećao da će u tom smislu raditi zajedno sa Norveškom, Belgijom i drugim zemljama u „koaliciji F-16“. Zelenski je rekao da Ukrajina očekuje prvi transfer borbenih aviona ove godine, ne navodeći tačno kada iako je prethodno obećavano sve ovo još krajem prošle godine.

Zemlje koje će poslati F-16 u Ukrajinu

Zajedno sa Danskom, Holandija, Belgija i Norveška su jedine zemlje koje su obećale Ukrajini isporuku lovaca F-16.

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, čak ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Međutim, nakon neočekivanog obrta, danski lovci F-16 odleteće u Argentinu umesto u Ukrajinu. Danci su naime nedavno potpisali sa Argentinom protokol o prodaji 24 lovca F-16 u vrednosti od 300 miliona dolara.

Sa druge strane, “optimistični” nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16. Međutim, neki “pesimislitčki” zapadni mediji nagoveštavaju da će Ukrajina izgubiti i F-16 i pilote čim lovci uđu u neprijateljstva.

motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije
motor f 16 neposredno pre ponovne instalacije

Takođe, iznenadno izuzetno ratoborna Francuska namerava da svoje AASM bombe prilagodi avionima F-16, koji će biti isporučeni Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da lovci F-16 više neće postati „srebrni metak“ za Oružane snage Ukrajine u akcijama sa Rusijom. Međutim uporan je da su oni važni i „ojačaće“ kapacitete Ukrajine, u svom intervjuu za američko-nemački tabloid Bild.

12 KOMENTARA

  1. Ne veselite se, umire 100-tine hiljada Slovena i ruše se 2 slovenske države, Ukraina i RF-ja. Beda, beda i jad. U svakom slučaju zapad je pobednik. Žalost.

    10
  2. Obećanje ludom radovanje dobit će ih ali u mesecu Limburgu. Uvukli su ukrajinu u rat obećavajući sve I svašta pa sad se prave ludi i izmišljaju nekakve razloge čak im i granate neće da isporuče a kamo li avione. A kad je Izrael u pitanju onda sve što postoji ide automstski i oprema i ljudstvo i tehnika sve sve i ne treba nikakvo odobrenje senata, parkamenta, vlade nikoga sve može i sve ide expresnom brzinom. Zelenski konjino jedna uvukli te u govna pa te ostavili na cedilu.

    33
    29
  3. Сви гурају сулудим Укрима оно што им више не треба и чему је рок употребе при крају. Тако је то кад потрчиш ђаволу у загрљај, више не смеш да одбијеш чак ако би и хтео!

    57
    55

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave