NaslovnaNovostiNorveška obećava 22 lovca F-16 Kijevu dok komandant NATO-a ukazuje na probleme...

Norveška obećava 22 lovca F-16 Kijevu dok komandant NATO-a ukazuje na probleme obuke ukrajinskih pilota

Norveška je objavila spremnost da prebaci Ukrajini 22 lovačka aviona F-16.

Odluka je bila deo šire inicijative u kojoj su Sjedinjene Američke Države odobrile transfer ukupno 65 takvih lovaca iz Holandije, Danske i Norveške, od kojih ova poslednja čini navedeni broj aviona, prenosi norveško izdanje Nettavisen.

Odluka o prebacivanju boraca ranije nije bila finalizovana, a planirano je da se isporuka odvija samo na duži rok. Međutim, odobrenje SAD je navodno ubrzalo proces.

Nisu svi norveški F-16 operativni

Međutim, kako izvor napominje, nisu svi lovci možda spremni za neposrednu borbenu upotrebu.

Otprilike 10 od 22 aviona koje je obezbedila Norveška je u nepoznatom stanju, što može zahtevati dodatne mere za njihovo obnavljanje i pripremu za upotrebu.

Prošle godine, Norveška i Rumunija su finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca F-16 Bukureštu. Princip ove prodaje objavljen je još u novembru 2022. godine, za iznos od 388 miliona evra.

Norveška modernizuje sopstvenu flotu naprednijim avionima F-35 američkog proizvođača Lockheed Martin, nameravajući da nabavi do 52 aviona ovog tipa.

Podsetimo, prema nedavnim informacijama iz štampe, Grčka bi da se reši starih američkih lovaca te se razmatra moguća prodaja F-16 Ukrajini.

Komandant NATO-a u Evropi o problemima obuke ukrajinskih pilota

Glavni problemi u obuci pilota Oružanih snaga Ukrajine da upravljaju lovcima F-16 su sovjetska škola, nedostatak osoblja i nedostatak znanja engleskog jezika. Ovo je izjavio glavnokomandujući NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli na saslušanju u Kongresu.

“Posebno je teško preći sa stare letelice iz sovjetskog doba kojom su Ukrajinci leteli, održavali i podržavali, na savremeni avion četvrte generacije kakav je F-16”, naglasio je general američke vojske. Nije na odmet podsetiti generala da je F-16 prvi put uzleteo 20 januara 1974. godine, te je ovog januara napunio jubilarnih 50 godina.

Po njegovom mišljenju, za kontrolu F-16 neophodno je poznavanje i usavršavanje engleskog jezika: pilot mora barem da razume uputstva za upotrebu lovca, kao i da razume šta piše na dugmićima na avionu.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16

General je ispričao kako se u procesu obuke vojnih lica utvrđuje njihov nivo. Oni piloti koji imaju dovoljnu osnovnu obuku odmah se primaju u F-16, ostali se šalju na školovanje.

Međutim, iskusni stručnjaci se suočavaju sa poteškoćama, jer lovac uopšte nije sličan klasičnom avionu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Kavoli je takođe nazvao ograničavajućim faktorom broj ukrajinskih pilota koji se trenutno obučavaju.

Ukrajinci su pažljivo izračunali koliko pilota mogu da pošalju i još uvek održavaju pristojan nivo borbenih aktivnosti unutar Ukrajine, a to je ono što određuje stvarnu veličinu obuke ili broj pilota u proizvodnom procesu, reče general Kavoli.

2 KOMENTARA

  1. Evropa upravo sama sebi skida gaće,videćemo s koje strane ce stići djuvegija,da li sa istoka ili sa juga….ovo nije dobro ni za nas,jer se opet vracamo u vreme gole sile,medjunarodno pravo je odavno kaput,a iz istorije znamo sta sledi….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave