NaslovnaNovostiPojedini zapadni mediji nagoveštavaju da će Ukrajina izgubiti i F-16 i pilote...

Pojedini zapadni mediji nagoveštavaju da će Ukrajina izgubiti i F-16 i pilote čim lovci uđu u neprijateljstva

Izgledi da Ukrajina dobije željene lovce F-16 i dalje su nejasni. Saveznici smatraju da će efikasnost upotrebe zastarelih američkih aviona u zoni borbe protiv Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije biti niska.

Publikacija Forbsa adekvatno ocenjuje mogućnosti savremenih ruskih lovaca i sistema PVO i veruje da će Oružane snage Ukrajine izgubiti i lovce i pilote čim ih upotrebe u stvarnim borbenim dejstvima.

“Kada ih Ukrajina rasporedi lovce za borbenu upotrebu u narednim nedeljama ili mesecima, Ukrajina će izgubiti F-16 i njihove pilote — potencijalno mnoge od njih. Veliko je pitanje šta Kijev dobija od ove žrtve?,” piše Forbs.

Šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer, koji je boravio u poseti Kijevu, je zauzvrat podsetio na potrebu održavanja i blagovremene popravke aviona. Međutim, u kontekstu ukrajinskog sukoba, teško je obezbediti brze isporuke rezervnih delova i drugih tehnoloških procesa.

Bauer je naglasio da F-16 neće moći da leti ako se blagovremeno ne uredi snabdevanje rezervnim delovima za njih.

Istovremeno, prema izveštajima zapadnih medija, prvih 10 ukrajinskih pilota prošlo je osnovnu obuku u Velikoj Britaniji. Budući piloti F-16 su učili engleski jezik i osnovne veštine upravljanja lakim avionima.

Sada će kadeti Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine preći na letačku obuku koju sprovodi francusko ratno vazduhoplovstvo. Tek nakon toga će ukrajinski piloti početi da se obučavaju za upravljanje lovcima F-16. Potpuna priprema za borbene zadatke na američkim avionima može da potraje i do 3-4 godine.

Podsetimo, ukrajinski izvori podelili su i video obuke njihovih pilota na lovcima F-16 u Danskoj.

Pentagon je nedavno zacrtao „crvene linije“ u vezi sa upotrebom ukrajinskih F-16 tokom rusko-ukrajinskog rata, a izjave na ovu temu dao je Patrik Rajder, portparola američkog Ministarstva odbrane.

Odgovarajući na pitanje o ograničenjima upotrebe F-16, Rajder je odgovorio da zapadne zemlje vide upotrebu ovih lovaca “samo na suverenoj teritoriji Ukrajine”.

Zemlje koje će poslati F-16 u Ukrajinu

Zajedno sa Danskom, Holandija, Belgija i Norveška su jedine zemlje koje su obećale Ukrajini isporuku lovaca F-16.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, čak ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Sa druge strane, pojedini nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16.

Kuleba najavio „vazdušne pobede“ ove godine

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će ove godine biti prve vazdušne pobede F-16 na nebu Ukrajine. Prema njegovim rečima, pripreme za prvi udar višenamenskih lovaca teku po planu.

Pripreme za prvi vazdušni udar, koji će F-16 izvršiti na ukrajinskom nebu, nastavljaju se po planu. Pripremaju se piloti, inženjeri, infrastruktura, rekao je ukrajinski diplomata.

On je dodao da se sve zemlje koje su se obavezale da će obezbediti F-16 drže svojih obaveza. Ukrajinski ministar je istovremeno ukazao na „veoma složenu tehnologiju“ ovih lovaca. Prema njegovim rečima, upravljanje takvim borbenim avionom „nije samo prelazak iz jednog automobila u drugi“.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f 16 u ukrajini

“Menja se čak i koncept kontrole vazdušne borbe. Stoga se proces nastavlja. Potrebno je vreme, ali sve ide manje-više po planu. I mislim da ćemo ove godine imati prve vazdušne pobede F-16 u Ukrajini,” rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Dmitrij Kuleba je ranije rekao da bi Kijev mogao da primi američke lovce u prvoj polovini 2024. godine, međutim, sada je očekivani datum jun-jul. On je jedinom preprekom za slanje F-16 u Kijev nazvao obuku pilota i infrastrukturu u zemlji.

17 KOMENTARA

 1. Da,da. “kimi” i “vvvv” ali u video igricama.Ako si procitao istoriju vazdusnih borbi,procitaj za “crni cetvrtak,petak” Vijetnamski rat? Drugo ovi stari avioni su u klasi MIG 29,a sta ce jadnici oni da traze na nebu osim smrti od savremenih SU35,30, 57ili MIGova 31.A tek PVO.Bitno je da ce imati “savrsene” piste za uzletsnje a sletanje im niko ne garantuje.Zato manite se gluposti,to je nauka a vi ste ocito zalutali u ovoj prici.

 2. Videćemo…Činjenica je da u ratu u Vijetnamu, te u baiadaima na Irak , dolazilo do obračuna američkih i sovjetskih, sada po novom ruskih aviona , tj njihovih tehnika..kao i u sukobima Pakistana i Indije..doduše nisam baš siguran da li je Pakistan u tim vazdušnim borbama koristio američke avione ili francuske..Ali isto koliko ja znam , svuda su sovjetski, ruski avioni bili opremljeni u nekim izvoznim varijantama, tako da o rezultatima borbi se mora govoriti sa velikom sumnjom..U Ukrajini neće biti baš tako!!

  2
  6
  • U Vijetnamskom ratu su MIGovi mislim 15 zakucali ekser ma mrtvački sanduk tadašnjih F6 . U jednom danu su poobarali preko 20 američkih aviona, a i sledeći dan, pa nisu više smeli da dižu avijaciju. Čitaj malo.

 3. F16 je za ruski metalolom od oružja UFO..jedini zastarelo tamo je rusko oružje, ako je f16 zastareo šta je sa onim ruskim kantama tu 22 su 24 mig 29..su 27..su 35..34..mrcine koje same padaju…ajdee bree…🤣🤣🤣🤣🤣…a ohvaljnom ruskom PVO koji nemože da zaštiti sovjetiju od dronova a ne od krstarećih, i da ne pričamo…od rusa ostaće samo zubi..🤣

  15
  110
  • Malecki ti se izgleda razumeš samo u avione igračke. To ti ja kao stari vazduhoplovac kažem. Nije ti to video igrica pa da možeš sa nekim dvokrilcem da pobeđuješ savremene makine . I koje ti je to poređenje su 24 i f 16 ?

   33
   7
  • Ako se pojavi i to ako, ako, ako, F-16 će imati priliku da se upiše u listu rekorda da je oboren na daljinama većim od 200 km… A možda i više… I u njima sigurno neçe sedeti ukrajinski piloti već ko zna ko…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave