NaslovnaNovostiKijev: Rusija želi novi trofej za Dan pobede, imaju zadatak da zauzmu...

Kijev: Rusija želi novi trofej za Dan pobede, imaju zadatak da zauzmu Časov Jar do 9. maja

Situacija se komplikuje na istoku, ponovo dramatični usklici stižu od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je izjavio da se situacija na frontu, posebno u pravcima Donjecka, pogoršala poslednjih dana.

„Situacija na frontu tokom tako vrelog rata je uvek teška. Ali u današnje vreme – a posebno u pravcima Donjecka – još je teža”, reče Zelenski.

Poziv predsednika dolazi 24 sata nakon izjava šefa ukrajinske vojske koji je upozorio da je situacija na istočnom frontu u Ukrajini zaista teška. Oleksadr Sirski, glavnokomandujući ukrajinskim oružanim snagama, izjavio je da se „situacija znatno pogoršala na istočnom frontu“, a ruske snage vrše pritisak na nekoliko tačaka fronta.

Ruske snage aktivno napadaju položaje Odbrambenih snaga u pravcu Limana i Bahmuta jurišnim grupama uz podršku oklopnih vozila. „U pravcu Pokrovskog, oni pokušavaju da probiju našu odbranu koristeći desetine tenkova i BVP (borbenih vozila pešadije)“, naveo je Sirski u svojoj poruci.

Predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da se situacija na frontu, posebno u pravcima Donjecka, pogoršala poslednjih dana.

Zelenski zamerio podršku SAD Izraelu naspram Ukrajini

Zelenski je ponovo rekao da je Ukrajini potrebna pomoć svojih saveznika da bi se odbranila od vazdušnih udara, kao što se Izrael oslanjao na svoje saveznike da unište neprijateljske pretnje, prenosi Rojters.

„Ceo svet je video da Izrael nije usamljen u svojoj odbrani (…) A kada Ukrajina kaže da saveznici ne mogu da zatvaraju oči pred ruskim projektilima i bespilotnim letelicama, to znači da je potrebno delovati, i to snažno“ , pita predsednik.

Rusi do 9. maja zauzmaju Časov Jar

Najviši vojni vrh Rusije postavio je svoje trupe da zauzmu Časiv Jar do 9. maja, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Oleksandr Sirskij.

„Neprijatelj takođe koncentriše svoje napore da probije našu odbranu zapadno od Bahmuta, da izađe na kanal Siverski Donjeck – Donbas, da zauzme naselje Časiv Jar, da stvori uslove za dalje napredovanje do čvorne tačke Kramatorsk“, rekao je on.

ukrajinski tim dignut u vazduh ruskim preciznim udarom
ukrajinski tim dignut u vazduh ruskim preciznim udarom

Prema Sirskom, ruski vojni vrh je svojim trupama postavio zadatak da zauzmu Časiv Jar do 9. maja. Zbog toga se u ovom pravcu preduzimaju mere da se brigade znatno ojačaju municijom, bespilotnim letelicama i uređajima za elektronsko ratovanje (EW).

Ruska vojska je intenzivirala neprijateljstva na Istočnom frontu, napreduju u tri pravca i tamo se situacija poslednjih dana izrazito pogoršala za Kijev.

2 KOMENTARA

  1. “Ceo svet je video da Izrael nije usamljen u svojoj odbrani (…) A kada Ukrajina kaže da saveznici ne mogu da zatvaraju oči pred ruskim projektilima i bespilotnim letelicama, to znači da je potrebno delovati, i to snažno“ , pita predsednik.”
    Zelenski, poznati i priznati cIONISTA je veoma vješt na riječima; uglavnom najveći gubitnik u ovom ratu jeste jadni i naivni ukrajinski narod.

    36
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave