NaslovnaNovostiRuske snage istovremeno napadaju u tri pravca kako bi iskoristile nedostatak naoružanja...

Ruske snage istovremeno napadaju u tri pravca kako bi iskoristile nedostatak naoružanja Ukrajinaca

Rusi teraju Ukrajince da prerasporede svoje odbrambene resurse na bojnom polju, stvarajući tako ranjivost.

Kako je juče priznao i šef ukrajinske vojske, situacija na frontu na istoku Ukrajine je teška.

Ruska armija sprovodi operativna dejstva u najmanje tri pravca, koje ne objedinjuje zajednički strateški cilj. Ovo bi omogućilo ruskoj vojsci da stekne taktičku prednost u najmanje jednom od njihovih odabranih sektora.

Kako objašnjavaju profesori i studenti “Instituta za proučavanje” iz Vašingtona (ISW), ukrajinskim snagama će biti potreban sve veći napor da se odbrani od ovih ruskih napada ako države saveznici Kijeva nastave da odlažu pružanje vojne pomoći.

Prema njihovom mišljenju, napori Rusije u oblasti Časov Jara i na pravcu Liman i Pokrovski imaju važne ciljeve sa operativne tačke gledišta. Istovremeno, ove operacije ne podržavaju jedna drugu, kako se čini. Analitičari veruju da Rusi naizmenično menjaju svoj fokus u različitim pravcima umesto da se fokusiraju na sva tri u isto vreme.

Trenutno se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa značajnim nedostatkom artiljerijskih granata i opreme za PVO, i Rusi to razumeju i spekulišu o vremenu. Međutim, ruske snage nemaju mogućnost da sprovedu više od jedne efikasne velike operacije istovremeno kao nekada, tvrde američki analitičari iz ISW.

komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
komandant osu general sirski nakon sto je stigao u casov jar gde je pokusao da predvodi odbranu bahmuta 2023 godine

Prema ISW, ruske snage koriste ofanzivnije napore da smanje odbrambene sposobnosti Ukrajine suočene sa nedostatkom naoružanja. “Neprijatelj primorava Ukrajince da prerasporede odbrambene resurse na bojnom polju, stvarajući tako ranjivost koja se može iskoristiti.”

Oružane snage Ukrajine na ratištu pokušavaju da nadoknade manjak projektila povećanjem upotrebe raznih dronova domaće proizvodnje. Zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Vadim Suharevski napomenuo je da su 2024. godine Oružane snage dobile skoro tri puta više dronova nego cele prethodne godine.

Blumberg je pisao da rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, a “svet već oseća posledice”.

8 KOMENTARA

  1. A kako se to operativnim dejstvima stvara taktička prednost?? Operativnim dejstvima na 3 pravca, rusi će ostvariti strategijsku prednost, i slomiti ukrajinsku vojsku. To je matematika za osnovce.

  2. Није једини проблем недостатак муниције. Можда је и већи проблем недостатак људства посебно добро обученог. Наравно то нико са запада неће да каже.

  3. Када амерички стручњаци нешто прогнозирају е онда је то сигурно..али к..цу…Боже који папани…

  4. Ili ameri nisu zadovoljni sto Ukrajinci koriste Kineske delove za dronove umesto 3x skupljih americkih pa sada tvrde pazar sa PVO

    43

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave