NaslovnaNovostiKijev: Moskva krpi svoje desetkovane snage vojnicima iz Pacifičke flote i ruskog...

Kijev: Moskva krpi svoje desetkovane snage vojnicima iz Pacifičke flote i ruskog dalekog istoka; Eliminisali smo 450 hiljada Rusa

Rusija gubi vojnike alarmantnom brzinom, a pitanje je koliko još Putin može sebi da priušti takve brojke, tvrde iz Kijeva.

Samo u poslednjoj nedelji, prema tvrdnjama ukrajinskih obaveštajnih službi, ruski gubici su iznosili oko 6.140 ranjenih ili poginulih vojnika. Ukupno, prema ukrajinskim izvorima, ruski gubici su dostigli 450.000 ljudi.

Prema rečima komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Pavljuka, nedeljni gubici ruske vojske u ratu protiv Ukrajine ostaju na veoma visokom nivou, prenosi ukrajinsko glasilo Unian.

Ruski ukupni gubici u Avganistanu su u proseku tromesečni u Ukrajini

Zapadni izvori daju i svoje poređenje, te tvrde da su za 10 godina rata u Avganistanu Sovjeti izgubili oko 70-80 hiljada vojnika (između 14.000 i 26.000 mrtvih i oko 53.000 ranjenih). Međutim ovde, prema tvrdnjama zapadno-ukrajinskih službi, Rusi beleže ukupne gubitke u Avganistanu otprilike na svaka 3 meseca.

Cifre Ukrajinaca potvrđuje i britansko Ministarstvo odbrane (ili obrnuto) koje je pre neki dan izjavilo da su Rusi u martu gubili neverovatnih 913 vojnika dnevno.

Da ruskoj vojsci ne idu dobro (iako pobeđuju), pokazuju i enormna regrutacija, koju su najavili Putin i Šojgu, koji prema tvrdnjama zapadnih službi traže još 400 hiljada vojnika.

Rusi krpe svoje snage vojnim osobljem iz Pacifičke flote i ruskog Dalekog istoka
Dok novi regruti ne stignu da popune praznine, Rusija će navodno dovesti oko 2.400 vojnika iz Istočnog vojnog okruga da se bore u Ukrajini kako bi nadoknadili gubitke osoblja na frontu, tvrde isti izvori.

ruska zastava ilustracija

Informaciju su preuzeli i profesori (ili loši studenti) iz Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu – ISW, koji se pozivaju na saopštenje Glavnog vojno-obaveštajnog direktorata (GUR) Ukrajine.

Kako tvrdi ukrajinski GUR, na čelu sa Budanovim, Rusija će preuzeti vojno osoblje iz Pacifičke flote , kao i PVO 11. armije kako bi nadoknadila ove kolosalne gubitke u Ukrajini.

Rusi krpe snage na frontu sa svog dalekog istoka

U obaveštajnoj upravi ukrajinske vojske kažu da je komandant Pacifičke flote admiral Viktor Lina , citiramo “odlučio da prekine sve rotacije u Siriji i pošalje oko 2.000 vojnika iz Primorskog regiona i Kamčatke u Ukrajinu”.

Ukrajinski obaveštajci nisu precizirali da li je prvobitno svih 2.000 ljudi trebalo da bude raspoređeno u Siriji. Sa druge strane, ukoliko je verovati istim ukrajinskim izvorima, ovim potezom, dotični admiral nadomestio je gubitke za 2 dana.

Pacifička flota deluje iz ruske pomorske baze u Tartusu u Siriji. Ostaje nejasno da li će na kraju rotacije Pacifičke flote u Siriji biti najavljen veći transfer sredstava Pacifičke flote iz Sirije u Ukrajinu ili negde drugde, dodaju zapadni stručnjaci.

GUR je izjavio da će Rusija takođe prebaciti u Ukrajinu oko 400 vojnika iz 11. armije PVO u oblasti Habarovsk, na ruskom Dalekom istoku, kako bi “krpili rupe” u oblastima fronta gde deluju elementi 155 brigada i 40 mornaričkih pešadija bez posade. Dakle, ukoliko je verovati Budanovu, to je pola dana ljudstva..

Prema istim izvorima, “delovi” 155. brigade deluju kod Novomihajlovke, a parčići 40. brigade deluju kod Velike Novosilke.

zahvaljujuci tiktoku ukrajina uspeva da precizno locira ruske trupe
ukrajinski vojnik i selfi pored ruskog tenka

Prema tvrdnjama iste ukrajinske obaveštajne službe, neodređeni broj pripadnika Istočnog vojnog okruga će se pridružiti novoj, još neodređenoj mehanizovanoj streljačkoj brigadi koju Rusija formira u Voronježu.

Danas iz istih izvora stiže kako Rusija želi novi trofej za Dan pobede, te imaju zadatak da zauzmu Časov Jar do 9. maja. Podsetimo, ruska vojska je intenzivirala neprijateljstva na ukrajinskom Istočnom frontu, napreduju u minimum tri pravca i tamo se situacija poslednjih dana drastično pogoršala za Kijev.

12 KOMENTARA

 1. Људи моји има тамо много мртвих и рањених са обе стране. Један живот је превише,а камо ли 100000 или више.

 2. Još na početku kada su posmrtno odlikovali borce sa Zmijnog ostrva ja im više ništa ne vjerujem lažu čim usta otvore zmijske jeziki

  23
 3. Rat u Ukrajini a u ratu izobilje analiza,komentara,nepotpuni informacija i još mnogo toga. Pa tako i vesti za jačanje sopstvenog morala u ratu koji je unapred izgubljen po Ukrajince.

  143
 4. Moguće je da regrutuju još vojnika, ali samo iz razloga što sada tuku na 3 fronta u isto vrijeme. Ostalo su samo gluposti!!!

  17
 5. Tekst je očito napisan sa dozom ironije,nacisti su nakon sloma kod Staljingrada objavili da su ubili 20 000000 Rusa!Bez zezanje ne milion ili dva nego ovaj broj(ukupno poginulo oko 750000 Rusa i 750000 švaba-približni gubici),prema tome nemojte se paliti na ove gluposti,broj poginulih Ukrajinaca je sada oko deset puta veći!

  26
 6. Rusko MO je jasno navelo da se na frontu nalaze 3 vrsta jedinica:
  1. Jedinice Juznog i Centralnog vojnog distrikta koje drze oko 30% svojih efektiva u i oko Ukrajine, sa 70% ostalih koji se rotiraju, na obuci i td. Radi se o iskusnim jedinicama koje od jeseni 2022. godine imaju % najmanje gubitaka, pazljivo napreduju sa dobrim i razradjenim planovima `zatvaranja` dela fronta i dobro obezbedjuju svoju zaledjinu, ali i vrse osvajanja najbitnijih lokacija.
  2. Jedinice ostalih vojnih distrikta koji se rotiraju na 2-3 mesecnom nivou jer je cilj da sto vise jedinica dobije borbenog iskustva (priprema 1-2 meseca, 2-3 meseca na forntu i 1-2 meseca slobodno, odnosno oko 6 meseci van mesta baziranja, pri cemu se sada pravi 2. krug – shvatili su da se ovako najbolje cisti `seme od kukolja` u jedinicama). Tu je najveci problem sa `prijateljskom vatrom` dok se novorasporedjeni pripadnici obuce, kako sa zemaljskom PVO, tako i sa posadama aviona. Takodje, veliki problem je `svojeglavost` pripadnika i komandira koji nerezonski vrse napade bez adekvatne pripreme i organizacije.
  3. Jedinice od stanovnika novih ruskih oblasti u Ukrajini i privatnih i paravojnih formacija (na primer, `nove` ruske oblasti imaju vise od 8 miliona stanovnika). Ove jedinice generalno i trpe najvece gubitke jer i nemaju adekvatnu obuku ili podrsku u operacijama, dok `obezbedjuju` najmanje aktivne delove fronta.
  Front je duzine oko 1.300km, borbe se vode na polovini od toga, dok je `dubina` dodira 40-200km, zavisno od sredstava koje zaracene strane koriste, te se na osnovu toga sve ostalo i planira… Rusi su uzeli `kornjaca taktiku` gde se ceo aktivni deo fronta `pomera` – ukoliko 1 jedinica napreduje 1-2 km, da bi nastavila dalje napredovanje, susedne jedinice moraju isto ili priblizno toliko da napreduju a to opet povlaci njima susedne jedinice (ovako sprecavaju `upadanje` UKR jedinica u pozadinu, a sto im se desilo prvo kod Nikolajeva, a potom i kod Harkova)

  17
  1
 7. Prema a GUR rusi gube 1000. Vojnika dnevno kad napadaju
  Ukri su gubili 1000 kad se. Brane to jest kad su ih rusi mleli. Sad vi ocete prema brojkama da kazete da ukri melju ruse
  Nesto situacija to ne pokazuje

  19
 8. Vidim vidim, ukrajinci ispred Moskve gaze ruse čudo. Mobilizacija u Ukrajini će da počne od lica sa 16 godina.

  43
  1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave