NaslovnaNovostiKamikaza dron Lancet protekle nedelje razorio 32 sistema naoružanja ukrajinskih trupa

Kamikaza dron Lancet protekle nedelje razorio 32 sistema naoružanja ukrajinskih trupa [32 VIDEA]

Ruska vojska je između 6. i 12. aprila uništila ili oštetila 32 cilja ukrajinskih snaga koristeći Lancet lutajuću municiju.

Ukrajinski gubici, svi dokumentovani u video snimku, bili su:

  • Devet glavnih borbenih tenkova;
  • Osam samohodnih haubica, uključujući dve britanske proizvodnje AS-90 i jednu poljske proizvodnje Krab;
  • Šest vučenih haubica, uključujući dve američke proizvodnje M777 i jednu britansko-italijanske proizvodnje FH-70;
  • Tri vozila visoke mobilnosti, uključujući jedan Humvee američke proizvodnje;
  • Jedno borbeno vozilo pešadije;
  • Jedan vučeni minobacač;
  • Jedan samohodni protivavionski top i
  • tri vojne ispostave

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 (proizvod-52) sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 (proizvod-51) koji može u vazduhu da provede od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku sukoba u Ukrajini, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva ukrajinskih trupa, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, već uveliko se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Nakon uspeha kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

kamikaza dron lancet
kamikaza dron lancet

Ruska vojska sve više koristi lansetnu municiju za napad na kijevske snage iza linije fronta. Prošlog meseca, ruski sajt lost armour je dokumentovao rekordnih 177 udara, dok je broj dokumentovanih pogodaka ovog meseca već dostigao 53.

Ukupan broj video zabeleženih udara kamikaza dronovima Lancet premašio je 1200 još u martu mesecu 2024 godine, te se opravdano smatra da je ukupan iznos pogodaka drastično veći.

Vredi napomenuti da se mnogi udari mogu smatrati poverljivim, te ukoliko uopšte i budu, video snimci tek nakon određenog vremena mogu biti objavljeni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave