NaslovnaNovostiB-21 preskupa "igračka": Koliko košta novi američki bombarder B-21 Raider, prvi i...

B-21 preskupa “igračka”: Koliko košta novi američki bombarder B-21 Raider, prvi i jedini bombarder 6. generacije?

SAD su uspešno razvile B-21 Raider, novi američki bombarder šeste generacije. B-21 je razvijen u okviru izuzetno ambicioznog, ali i poverljivog programa kompanije Northrop Grumman.

B-21 Raider je izveo svoj prvi let u novembru 2023. godine u fabrici 42 američkog ratnog vazduhoplovstva u Palmadeu (Kalifornija), gde kompanija Northrop Grumman proizvodi dugoočekivani avion.

Poletevši u zoru 10. novembra 2023. godine, donja strana bombardera bila je osvetljena pod skoro pravim uglom, naglašavajući sve karakteristike. Avion je izvršio vijugav let od otprilike 140 minuta ka severozapadu pre nego što je sleteo u vazduhoplovnu bazu Edvards, Kalifornija, SAD.

B-21 je prvi bombarder šeste generacije ikada razvijen. Ambiciozan, složen i sofisticiran program, ali i veoma skup.

Koliko zaista košta bombarder B-21 Raider?

Teško je dati tačnu cifru, ali su troškovi, navodno, počeli da padaju.

Sa druge strane, u decembru 2022. godine, kada je B-21 Raider prvi put otkriven široj javnosti, američko vazduhoplovstvo je izjavilo da je cena B-21 procenjena na skoro 700 miliona dolara! Tačnije 692 miliona dolara.

O ceni po jedinici B-21 Raider, nedavno su pisali novinari američkog izdanja Difens Njuz, pozivajući se na američke zvaničnike.

b 21 raider prezentacija
b 21 raider prezentacija

Tokom ove nedelje, američki sekretar Vazduhoplovstva, Frenk Kendal, tokom senatskog odbora u američkom Kongresu, izjavio je da cena pada nakon pregovora sa proizvođačem Northrop Grumman i da “stvari idu u dobrom pravcu”.

Kendal je odbio da navede tačnu cenu, ali navodno, danas B-21 Raider košta nešto manje od prvobitnih 700 miliona dolara.

Kako program napreduje i B-21 kreće u serijsku proizvodnju, cena po jedinici se takođe prilagođava, te polako pada, prema američkim zvaničnicima.

Ukratko o B-21 Raideru, prvom bombarderu šeste generacije

Planirana konfiguracija je zaista leteće krilo u obliku slova „V“, kako je prvobitno opisano od strane Vazduhoplovstva, ali bez nazubljenog repa koji se vidi na B-2 Spirit, modelu na kojem je B-21 jasno zasnovan.

Raspon krila B-21 će verovatno biti oko 150 stopa (40 m), kraći od raspona krila bombardera B-2 od 52 stope, ali nešto veći od prethodnih procena. Čini se da je njegova dužina oko 17 metara, u poređenju sa 21 metar koliko je izmerio B-2.

Američko vazduhoplovstvo je stalno govorilo da će B-21 biti nešto manji od B-2, najskupljeg aviona na svetu, i da će imati manji nosivost naoružanja.

B-21 ima dva visoka, trouglasta vrata na svojoj gornjoj površini, po jedan sa svake strane (kao uši), koja se otvaraju da obezbede više vazduha motorima tokom operacija na zemlji, poletanja i sletanja.

Činjenica da postoje samo dva, simetrično postavljena, sugeriše da postoje samo dva motora koji pokreću bombarder. Za B-2, koji ima četiri motora, postoje četiri slične karakteristike, te tako dolazimo do ovih zaključaka.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

B-21 može imati tri odeljka za oružje: spojevi pokazuju jasne obrise vrata za glavni središnji odeljak, kao i vrata za pristup motoru. Između njih, još jedan set tankih vrata su vrlo verovatno dodatna u cilju ispuštanja oružja.

B-21 mora imati sposobnost da nosi najmanje tri specifična oružja: nuklearnu gravitacionu bombu B61-12, rezervno konvencionalno oružje za napad (SiAW) i raketu AGM-181 Long-Range Stand-Off (LRSO).

Misteriozni odeljci mogu biti namenjeni da nose SiAW, koji su namenjeni da unište neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane. Manja i tanja vrata odeljenja su verovatno u stanju da se brže otvaraju i zatvaraju, malo povećavajući na taj način prikrivenost kada se avion približi neprijateljskom zemaljskom radaru.

Američko vazduhoplovstvo planira da napravi stotinak B-21, koji imaju sličan oblik krila kao njegov prethodnik B-2 Spirit, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i takozvanu „stelt“ tehnologiju koja će navodno pružiti odlučujuću prednost u borbi, a u planu je proizvodnja aviona u varijanti sa posadom i bez posade.

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan.

Zajedno, Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se maksimalno potrudili da zaštite, kako tvrde, detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što su to uradili sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

B-21 Raider
B-21 Raider

Pentagon je saopštio u januaru 2024. godine da je nakon uspešnog probnog leta potpisao ugovor o serijskoj proizvodnji stelt bombardera B-21 Raider sa Nortrop Grumanom. Tako je avion ušao u masovnu proizvodnju samo 2 meseca nakon prvog leta u novembru 2023.

22 KOMENTARA

  1. Verovatno je sesta generacija ,konkurenti ne mogu jos da stignu F-22,operativan jos od 2005 god,sa modernizacijom se priblizava sestoj generaciji.Kod Rusa nesto sporo ide,prvo rekli do 2020 god ce imaju 55 kom,a imaju malo vise o 20.Rusi trebali Mig 1.44 ,s pocetka 2000 da zavrse ranije,pored Su 57.

  2. Braćo Srbi kad Vučko kupuje ovu Američku “igračku”da vas do groba zaduži,štampajte dinar i onako može samo u Serbiu.

    2
    3
  3. OVAJ AVION NEMA NISTA OD SESTE GENERACIJE AVIONA,NE KORISTI MOTOR SA VARIJABILNOM GEOMETRIJOM TEHNIKOM BYPASS-A, IZLAZNA TEMPERATURA JE ISPOD 1600 C,NEMA SUPERKRSTARENJA,MATERIJALI SU PREUZETI SA F 35,NEMA RADAR KOJI RADI U TERAHERCNOM SPEKTRU PA MAKAR KAO STO JE OVAJ STO GA RUSI POCINJU UGRA
    DJIVATI OD 300-600GHZ,RADARSKI POTPUS MU JE NESTO NIZI OD B2 ZATO STO IMA SAMO 2 MOTORA!NEMA OVDJE NISTA OD TE GENERACIJE ALI U S 70 OKHOTNIK-U SE MOZE NACI DOSTA TOGA STO PRIPADA SESTOJ GENERACIJI

    33
    41
  4. То је Б2 Про.
    😂😂😂😂😂.
    Као “Playstation Pro” верзија.
    Мало више нашминкан да би Амерички Војни Комплекс узео више пара из државне касе.

    24
    11
  5. Prvo same lazi iz naci usa…drugo,ta njega je vec razvijen streptomicin to hest su57 i mig41.trece,gde su dokszi da je on sedta generacija?samo seru ko foke i nista vise od toga

    91
    34
  6. Много приче и пропаганде и никаквих чињеница. Посредно, видимо много тога. Прво, нигде никаквог податка нити наговештаја о томе шта га чини шестом генерацијом. По свему судећи то је замена за Б2 али ништа посебно напреднија нити боља сем у нијансама. Даље, одлука да се само након месец дана од првог пробног лета купи серијски авион је једноставно смешна. Више времена и резерве је узимано када су били авиони са пропелерским погоном што упућује на две опције. Прва, ово није нов авион него, како кажу произвођачи аутомобила тзв. фејслифтинг старог производа (Б2) и 90% је то истина. Друга опција је да је моћ произвођача и њихових лобија натерала државу да купи скупу играчку без обзира да ли има тражене особине и квалитет. У оба случаја на првом месту је пљачка народа и пропаганда а обоје им је сада потребно као ваздух! Матрица истоветна и образац са већ виђеним причама Ф117, Х22, Х35, … Много приче, пара и хвалисања а учинак бедан!

    151
    4
    • Naravno da je ispred svih, zašto bi imali razloga da govore nešto bez povoda. Ljudi njihovo vazduhopolovstvo prednjači nad svima. I naravno da je nevidljiv jer da je vidljiv videli bi ga, slikali kad usporavaju prilikom sletanja. NEVIDLJIV JE JER NE POSTOJI!

      • ovaj nista ne moze da pretvori u prah moze da izbegne jednom PVO vec u sledecem pokusaju ce napredne vojske Kineska ili Ruska naci nacin kako da ga omlate…tako su pricali i za F-117 pa ga nasi naciljase sa nevom i radorom sa kraja 60-tih….cim ukljuci sve njegove sisiteme u avionu za zastitu odmah ga vide svi…ako ih ugasi i ne znam dal je napadnut kao ovaj sto su ga nasi srusili u sremu…

        34
      • Ovaj avion leti brzonom od 850-900km/h.
        Po START1/2 sporazumima zna se da Rusi imaju lansere u rasponu od 9.800km.
        Time, u najboljem slucaju, ovom avionu treba barem 2-3h da stigne do lokacije silosa, a realno 2-3 minuta je dovoljno za aktivaciju lansera

        11
        6
      • Kol ja nesto znam o ovome kao magistar fizike,nema ovdje s od seste generacije,a ti si digurno neki glupavi majmun koga ova sranja mogu dotaci,fali ti poveci broj celula u tintari

        3
        1
    • E moj kol pa da su lansirna mesta u srbiji…dali ti znaš kolika je rusija on kad dodje do granice ceo dan treba da leti da predje rusiju, neće oni napasti jedni druge mogu se samo čarkati nego će vežbati mišiće na slabima ko i dosad po bliskom istoku itd praviće mala žarišta da opravdaju pare uzete od svojih gradjana za fabrike oružja….jer ako oni zarate tu bi bio kraj i jednima i drugima ovako će biti kraj palestini, iranu,ukrajini itd itd

      21
      6
  7. i ovaj ce da pada kao i svi ostali avioni ne bitno cije prozivodje ali bitno je da kosta 700 milona dolara i da ga Americka vojna industrija proda sto vise..nikakvo to cudo nije kao ni bilo koje drugo naouraznje na svetu…sad sve zna nema iznenadjenja….

    65
      • pa nece ni jedna zeleti ali ce Ameri da naprave kako ce da zeli, sta kao Ukrajinci hteli rat nego ih ovi nasankali….sad ih vise nece ni da pomazu…a videli smo svo oruzije na delu u Ukarjini nema neunistivog i nepobedivog…sta ce ti stelt avion ispaljujes projektile van dometa PVO ovo stelt bas ide na zivce jer nema stelta samo smanjen radarski odraz kako napreduju tehnoligije stelta tako napreduju i radari i sve se svodi na isto…kao 6 ili 8 generacija nije to nikava generacija nego nov model koji se mozda pokaze u stvarnim borbenim uslovima losiji od predhodnika….evo Partioti i radari vide Ruske avione nisu ni najmanje stelt a ovi ih polupase…pusti bajke avioni kamioni stavrnost je nesto drugo vidis napredne mornarice ne mogu da sprece pleme iz Hut, Britanci sami sebe zapale, Dancima se ugasio radar….Nemcima isto nesto stalo na 30 minuta, sve je lepo u terotiji a kad pocne da zvizdi onda onaj koje obuceniji bolje prodje…

        21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave