NaslovnaNovostiNovi turski mirovni plan za Ukrajinu: Ukoliko prihvati, Kijev se oprašta od...

Novi turski mirovni plan za Ukrajinu: Ukoliko prihvati, Kijev se oprašta od NATO-a i teritorija koje su već ruske

Turska je smislila novi plan za mirno rešavanje rata Rusije protiv Ukrajine, koji uključuje zamrzavanje rata i status vanblokovske države.

Prema izvoru ruske publikacije Novaja gazeta, čiji su urednici imali uvid u dokument, ovaj plan se promoviše uz posredovanje turskog predsednika Redžepa Erdogana i inicijativa je pokrenuta sa turske strane.

Sagovornik izdanja je naveo i da sve tri strane – Ukrajina, Rusija i Turska – već imaju tekst dokumenta, a projekat je zasnovan na dokumentima prvih pregovora u Istanbulu i uključuje deo formulacije iz maja 2022. godine.

Međutim, izdanje smatra da je verovatnoća usvajanja ovog dokumenta mala, jer je to „već najmanje deveti projekat ove vrste”.

Šta predviđa mirovni plan koji je izradila Turska

Prema mirovnom planu, Ukrajina treba da napusti dve crvene linije. Tačnije, Kijev se oprašta od članstva u NATO, ali i od već izgubljenih teritorija.

  • obostrano opredeljenje SAD i Rusije da ni pod kojim uslovima ne koriste nuklearno oružje, kao i ponovno aktiviranje Ugovora o ograničenju strateškog naoružanja (START-3), uz nemogućnost jednostranog povlačenja iz njega u budućnosti;
  • zabrana mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao da izazove destabilizaciju njene vlade;
  • zamrzavanje rata duž sadašnje linije fronta;
  • obećanje da će se održati referendumi 2040. godine: nacionalni referendum o spoljnoj politici Ukrajine, kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama koje je Rusija pripojila u vreme zamrzavanja rata;
  • garancije za Ukrajinu u vezi sa statusom vanblokovske zemlje, do 2040. U suštini, Ukrajina bi odustala od članstva u NATO narednih 16 godina;
  • razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“;
  • Rusija se neće protiviti ulasku Ukrajine u Evropsku uniju.

Erdogan je 12. marta rekao da je uspostavljanje mira u Ukrajini nemoguće bez učešća Rusije, a druge zemlje treba da izbegavaju korake koji bi mogli da prošire rat van granica Ukrajine.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je 24. novembra da je Turska spremna da prihvati mirovne pregovore Ukrajine sa Rusijom kada budu postojali odgovarajući uslovi za takav dijalog.

Mirovni pregovori spominjani su i na zapadu ali bez učešća Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 30. septembra 2022. godine sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost o nemogućnosti pregovora sa Putinom. Ovo je navodno bio pokušaj odgovor na aneksiju ukrajinskih teritorija.

Još 4. novembra saznalo se da su američki i evropski zvaničnici počeli privatno da razgovaraju o mogućnosti mirovnih pregovora sa Rusijom sa ukrajinskom vladom, bez učešća Rusije?!

Jedna od ovih diskusija je, kako se tada pisalo, održana u oktobru iste godine, tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu, gde su se sastali predstavnici više od 50 zemalja, opet bez učešća Rusije, što je, složiteće se, potpuno suludo.

Podsetimo, prošlog četvrtka, Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je mirovni plan koji je predložila Kina kao do sada najrazumniji. Peking je još pre godinu dana predstavio dokument od 12 tačaka za rešavanje ukrajinskog sukoba, nudeći opšte principe za okončanje rata bez ulaženja u detalje.

Čini se da, nikakvi pregovori još nisu po volji centru moći na zapadu, dok zemlje poput Kine i Turske razmišljaju drugačije, a Kijev svakodnevno, metar po metar ostaje bez teritorije.

10 KOMENTARA

  1. Pa šta je to bedna ruska vojska osvojila ima zadnjih,ima 800 dana rata ?!? Dva seoceta Avdivak i Bahmut, i NIŠTA DRUGO a izginuše u tom ratu do danas preko 400 000 Rusa?!? Jedino u čemu je ruski agresor uspešan je uniśtavanje ukrajinske infrastrukture i ubijanje civila , za šta će ruski zločinci pre ili kasnije da odgovaraju zbog tih ratnih zločina pred medjunarodnim sudom ! Ukrajinci će uz ogromne žrtve u 2024 da se obrane i dalje ojačaju i obnove vojsku pa 2025 najure agresora iz cele Ukrajine , to sledi neupitno ! u ovome ratu su Rusi u istoj situaciji ko jugočetnička srpska vojska 1991 u Hrvatskoj , ispočetka neće da ostvare ciljeve rata i posle dok žrtva ojača, sledi Bežanija ko Srba u Oluji 1995 !

    36
    101
    • Dok ne odgovaraju za svoje ratne zločine u Ukrajini , Rusija neće biti primljena natrag u svetski ekonomski poredak i ostaće pod rigoroznim sankcijama ! Pitanje je koliko može to da ekonomski izdrži , možda par godina ne više a onda povratak u kameno doba ! Ko je bio u komunističkom Sovjetskom Savezu zna o čemu pričam ! Mlađe lijepe Ruskinje su se nudile strancima za par ženskih čarapa i litru votke ?!?

      20
      71
    • Stevice, priupitaj dida ili nekog starijeg ko pamti njegove priče kako je bilo zajebano kad ih je poglavnik slao na istočni front i moli boga da ne pošalju i tebe da zajedno sa banderašima ostavljate kosti po ukrajinskim poljima. Ti su zli Rusi za dve i po godine rata jakog intenziteta ubili manje civila nego američki saveznik Izrael za mesec dana tako da ajde da malo ujednačimo prvo aršine. Prijateljski ti je savet da batališ vlažne snove o ruskoj propasti. Sanjao isto to jedan brkati čikica pre 80 godina i onda se probudio sa pištoljem u ustima i pilulom cijanida usred Berlina. Pametnije je ostati u svojim granicama i bataliti jednom za svagda Drang Nach Osten. Jedan ti je poglavnik valjda bio dosta, a i u deficitu smo sa bravarima da vas opet vade iz govana.

      • Pričao mi je jedan drugar da mu je baka pričala kako su Rusi, kada su Brozu krajem 1944 oslobodili Srbiju , silovali preko 30 000 Srpkinja ?!? E ta rusko-srpska kopilad su danas najveći rusofili u Srbiji !

  2. Trajaće još dosta, biće krvi i vatre na obe strane, na kraju će fašisti koji rukovode pod američkom palicom pobeći kao i posle drugog svetskog rata što su bežali nacisti i sakriti se negde po svetu i naravno u americi, a verujem da ih neće loviti samo Rusi nego i buduća ukrainska vlast.

    31
  3. Naravno, od svega ovog neće biti ništa – rat će potrajati još dosta godina. Teško vrijeme za ukrajinski narod je već stiglo, a biće još i gore. Sve dok je cionistima u interesu da traje ovaj, bratoubilački, rat – trajaće.
    Žao mi samo ovog, siromašnog, cIONISTE Zelenskog koji”odvaja od usta” da bi преживио.

    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave