NaslovnaNovostiRusija izabrala mirovni plan za Ukrajinu od 12 tačaka koji je predložila...

Rusija izabrala mirovni plan za Ukrajinu od 12 tačaka koji je predložila Kina

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je u četvrtak da je mirovni plan u Ukrajini koji je predložila Kina do sada najrazumniji, navodi Rojters.

Peking je još pre godinu dana predstavio dokument od 12 tačaka za rešavanje ukrajinskog sukoba, nudeći opšte principe za okončanje rata bez ulaženja u detalje.

Tada plan nisu sa oduševljenjem dočekali ni Rusija ni Ukrajina, a SAD su komentarisale da je to “pokušaj Kine da se predstavi kao promoter mira, dok nisu osudile rusku invaziju na Ukrajinu”.

Lavrov, kojeg citira novinska agencija RIA, rekao je da je „za nas najvažnije da se kineski dokument zasniva na analizi razloga zbog čega se sve ovo dešava i na potrebi da se ti osnovni uzroci eliminišu. Strukturiran je logično, tako što se od opšteg ide ka posebnom (…) Ovaj plan je kritikovan jer je nejasan (…) Ali u pitanju je razuman plan koji je velika kineska civilizacija predložila za diskusiju.

Ruski ministar spoljnih poslova uskoro bi trebalo da se sastane sa kineskim kolegom, a ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da će Kinu smatrati destinacijom za svoju prvu inostranu posetu u novom šestogodišnjem mandatu šefa države.

Moskva kaže da je voljna da se uključi u dijalog o Ukrajini, ali mora da odražava novu realnost na terenu, gde je do sada Rusija pripojila četiri ukrajinska regiona. Podsetimo, ruske snage trenutno kontrolišu skoro petinu nekada urkajinske teritorije. Posebna realnost na terenu je činjenica da Kijev ne može nikako zauzeti ponovo ove teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je sopstvenu “formulu mira”, koja poziva na prekid neprijateljstava i potpuno povlačenje Rusije sa svih okupiranih teritorija.

zelenski volodimir
zelenski volodimir

Rojters ceni da je pohvala Moskve kineskom planu signal da su Rusi otvoreni za mirovne pregovore, dok istovremeno napada inicijativu Zelenskog, koju je Lavrov nazvao „menijem iz kojeg možete da birate šta želite“.

Švajcarska je izjavila da želi biti domaćin konferencije na osnovu plana Ukrajine, ali je Rusija odbacila tu ideju kao besmislenu i predodređenu da propadne bez učešća ruske strane.

Setimo se i prekinutih pregovora u Turskoj o kojima se do sada daju vrlo kontradiktorne informacije. Međutim, svi izvori uglavnom slažu da su se pregovori kretali u pravcu prekida neprijateljstava.

No, prema većini izvora, na pritisak Britanije, Kijev je iznenada odustao od ovog plana. Indikativno je i to što je jedan od vodećih ukrajinskih pregovarača, koji se zalagao za mirovnu koncepciju, misterizno nastradao.

Isto tako, indikativno je da se odmah nakon prekida pregovora i početka povlačenja Rusa (prema izvorima jedne strane – kao jednom od uslova sporazum, a prema drugima – usled ukrajinskog pritiska i pogrešne ruske procene dejstvom oklopnim snagama bez podrške), usledile optužbe za Buču koje su zacementirale svaku mogućnost obnavljanja ovog okvira pregovora.

bucha

Ne negirajući istinitost događaja u Buči i čekajući potpuni izveštaj francuske komisije koja je ispitivala ovaj slučaj, postavlja se pitanje da li bi Rusi dozvolili zločine, svesni da bi time pružili sve adute Kijevu. Isti tako, prema izjavi Sergeja Lavrova, čudno je da Ukrajinci ni do danas nisu dostavili spisak žrtava.

No vratimo se kineskom predlogu. Prema materijalu koji su prošle godine objavili brojni mediji, kineski predloženi plan od 12 tačaka ima za cilj:

 1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja.
 2. Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta.
 3. Prekid vatre.
 4. Početak mirovnih pregovora.
 5. Rešavanje humanitarne krize.
 6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika.
 7. Očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana.
 8. Smanjenje strateških rizika i nuklearnih pretnji.
 9. Olakšavanje izvoza žitarica.
 10. Prestanak jednostranih sankcija.
 11. Održavanje stabilnih lanaca snabdevanja.
 12. Promovisanje posleratne obnove.

3 KOMENTARA

 1. Mirovni plan? Valjda se ide na pobedu.Na pooocetku rata ,svi mislili da ce rat trajati nekoliko dana.Sad neki mirovni planovi.Izgleda rat ce trajati godinama,ne vidi se kraj.

  • Не знам о каквом рату причаш. Украјину развалише, а неки причају о победи. Крај се не назире због тврдоглавости Зеленског, а не због равноправности.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave