NaslovnaNovostiŠvedska zahteva odgovor NATO-a na rusko ometanje GPS signala

Švedska zahteva odgovor NATO-a na rusko ometanje GPS signala

Rusko ometanje GPS signala na Baltiku, koje traje već nekoliko meseci, uznemirava Švedsku. Šef švedske mornarice Eva Skog Haslum zahteva da se NATO pozabavi situacijom.

Kontraadmiral Eva Skog Haslum predlaže da ratni brodovi Alijanse plove bliže pomorskim teretnim transportima, što će posade “učiniti sigurnijim”.

„Mislim da bezbednost sada može da se obezbedi samo prisustvom NATO snaga“, rekla je Haslum. Ona je za DefenseOne objasnila kako bi pomoć trebalo da izgleda: „Da budemo bliže trgovačkim brodovima kako bi se i oni osećali bezbedno.

„Što se tiče vojnih zadataka, mi nismo pogođeni jer nismo toliko zavisni od GPS-a. Međutim, rusko ometanje stvara nesigurnu zonu. A kada postoji neizvesnost u ovoj oblasti, premije osiguranja rastu“, rekla je Haslum u ponedeljak na Konferenciji Mornaričke lige o pomorskoj, vazdušnoj i svemirskoj bezbednosti od skoro 50.000 članova u Vašingtonu.

Eva Skog Haslum je upozorila da je neovlašćeno menjanje GPS koordinata bezbednosno pitanje za navigaciju, jer brodovi ne dobijaju informacije o svom položaju, a posada može da skrene sa svojih uobičajenih ruta.

“Rusi ne pribegavaju ovom metodu samo da bi stvorili paniku, već da bi nagađali situaciju u svoju korist. Tako, kako posade ne bi morale da primaju pogrešne GPS podatke, isključuju uređaje kojima automatski prenose svoju poziciju.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Ovo takođe može biti jedna od svrha ometanja signala. Bez uključenog uređaja za izveštavanje o položaju, nije jasno koji je koji brod i šta radi u Baltičkom moru. Lakše se provlače brodovi koji su isključili sistem tako da njihova lokacija nije poznata, kao što su ruski tankeri za naftu ili kargo prevoznici koji prevoze sankcionisanu robu”, smatra ova kontraadmiralka.

Haslum se žalila da je sve više ovih „brodova duhova“

Ometanje i prepisivanje GPS signala povezano je sa ruskom bazom u eksklavi Kalinjingradu, gde se najverovatnije nalaze sistemi radio-elektronske borbe poput Tobola.

„Rusija ulaže velike napore u oblasti elektronskog ratovanja. Redovno ometa GPS signal na velikom području kako u Rusiji tako i u susednim zemljama“, rekao je Erik Kanike iz estonske softverske kompanije SensusQ. Prema nagađanju na zapadu, Tobol sistemi su implementirani u deset gradova, od kojih je jedan Kalinjingrad.

Brojni prekidi GPS signala zabeleženi su u baltičkim zemljama i Poljskoj.

gps primer
gps primer

Prošlog aprila Rusija je čak iskoristila ovaj sistem za ometanje signala mreže Starlink, pisao je i Newsweek.

Sistem „ometanja” satelita Tobol

Moskva mesecima testira svoj sistem elektronskog ratovanja Tobol u pokušaju da poremeti prenos podataka Starlink u Ukrajini, prema američkim obaveštajnim službama.

Program, „za koji se tvrdi da je dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi protivnici“, navodi se u navedenom martovskom izveštaju.

Kompanija SpaceX, koja poseduje satelite Starlink, odbila je da komentariše informacije i spekulacije, a Pentagon ćuti sa svoje strane. Još nije jasno da li su prekidi u Starlink-u rezultat eksperimenata ruskog Tobola ili drugih sistema za ometanje kao što je Tirada 2.

Konstantin Jura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni napora Rusije i da Ukrajina „preduzima korake da ih neutrališe“.

Ukrajinske snage prijavile su nestanak komunikacija prošlog oktobra tokom neuspešne kontraofanzive na jugu i istoku zemlje. Nakon toga, ruske trupe su zarobile satelitske internet terminale Elona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka u januaru ove godine.

triada
triada

Zapadni analitičari su identifikovali najmanje 7 Tobol sistema u Rusiji. Tri lokacije se takođe pominju u američkim obaveštajnim dokumentima: jedna u blizini Moskve, druga u blizini Krima i treća u Kalinjingradu; veruje se da su sistemi sposobni da napadnu ukrajinske komunikacione sposobnosti.

Vašington post napominje da je Starlink od vitalnog značaja za ukrajinsku vojsku za komunikaciju na bojnom polju i prenos informacija.

3 KOMENTARA

  1. Eeee! Pa hteli ste u NATO?! Eto vam ga onda! Da niste, imali bi normalan signal! Sa’će da vidite jako je ‘raniti NATO vojsku, koja će da se odomaći dćabaka po vašim restoranima i kafićima! Treba to i nahraniti i napojiti, a bogami kad popiju, svi su isti, veoma gadni!

    13
  2. Stvarno su ti Rusi budale- na terenu su borbe, a oni ometaju komunikacije neprijatelja?! Sramotno. A USA će ratovati protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca i plaćenika. Iz satelita, ako može.

  3. To je odgovor da bi se Ruski civili osećali sigurnije od terorističkih napada koji oni dozvoljavaju a takoće i pripomažu, da ima uzajemnog dogovora ovoga ne bi ni bilo, a nek ide sa se žali Peri ložaču ako hoće.

    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave