NaslovnaNovostiNemački Welt izračunao obim proizvodnje raketa i dronova u Rusiji: 30 Gerana...

Nemački Welt izračunao obim proizvodnje raketa i dronova u Rusiji: 30 Gerana dnevno sada, biće ih 87

Čini se da zapadna štampa i dalje ostaje začuđena rastom ruskog vojno-industrijskog kompleksa uprkos hiljadama mera protiv i uvedenih sankcija.

Tako je nemačko izdanje Welt izračunalo da nove fabrike u Ruskoj Federaciji proizvode 30 bespilotnih letelica Geran dnevno, a do kraja godine će ih biti proizvedeno oko 11 hiljada.

Publikacija napominje da će se obim proizvodnje povećati i iznosiće 32 hiljade „geranijuma“ godišnje, ili 87 komada dnevno.

Takođe, prema nemačkim analitičarima, Rusija svakog meseca proizvede 130 raketa dugog dometa i 100 projektila kratkog dometa. Došlo je i do značajnog povećanja proizvodnje artiljerijske municije na 2,1 milion jedinica godišnje.

Napomenimo da je upravo juče državna korporacija Rostec prijavila višestruko povećanje kapaciteta vojno-industrijskog kompleksa.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran

Rostec je dostigao stope proizvodnje i obim koji su tek nedavno izgledali potpuno nerealni. U poređenju sa 2022, obim proizvodnje samohodne artiljerije povećan je 10 puta, vučne artiljerije – čak 14 puta, minobacača – neverovatnih 20 puta, višecevnih raketnih sistema (MLRS) – 2 puta, piše u telegram kanalu državne korporacije.

U izveštaju se ističe da je snabdevanje municijom povećano 25 puta, a za neke artikle čak i 50 puta. Posebna pažnja posvećena je povećanju proizvodnje visokopreciznih artiljerijskih granata Krasnopolj-M2 i FPV jurišnih dronova.

Bespilotne letelice Geran-2 napale skladište nafte u Žitomirskoj oblasti

Dok Nemci broje ruske dronove, Moskva ih svakodnevno koristi. Proteklog dana, bespilotne letelice tipa Geran-2 korišćene su za noćni udar na skladište nafte koje se nalazi na jugozapadu Novograd-Volinskog u Ukrajini.

Prema tvrdnjama ruskih izvora, cilj napada bio je objekat kompanije Oilgaztrej, koji, kako navode, igra ključnu ulogu u vojnoj logistici, obezbeđujući neophodne resurse za podršku operacijama ukrajinskih trupa.

Skladište nafte, kodnog naziva Horizont, važno je zbog svoje strateške lokacije i direktnog pristupa železničkoj mreži, čime se obezbeđuje kontinuirano snabdevanje vojnih baza i aerodroma širom zemlje.

Napominje se da su bespilotne letelice kamikaze uspešno pogodile dva rezervoara sa gorivom i mazivima, što je izazvalo obiman požar koji nekoliko sati nije mogao da se obuzda.

Postoje nepotvrđene informacije da su se u trenutku napada na skladištu vršili istovar naftnih derivata iz voza, što je moglo doprineti razmerama požara.

Događaj naglašava važnost infrastrukturnih sredstava kao što je Horizon u vojnoj strategiji i takođe dovodi u opasnost vojne logističke operacije u regionu.

Geran-2 ukratko

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranskog dizajna Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

005 geranj 2
Geranj-2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave