NaslovnaNovostiSAD: 'Mi podržavamo Ukrajinu, ali nećemo rat sa Rusijom; Putin nema interes...

SAD: ‘Mi podržavamo Ukrajinu, ali nećemo rat sa Rusijom; Putin nema interes da širi sukob, posebno ne na NATO zemlje’

Nije u interesu SAD ili njihovih saveznika da imaju vojni sukob sa Rusijom, potvrđuje šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Neće biti rata između NATO-a i Rusije. To tvrdi i Vladimir Putin. “Potrošnja američke vojske je oko 40% globalne potrošnje za odbranu, u poređenju sa 3,5% za Rusiju. Imajući u vidu ovaj odnos, da li ćemo se zaista boriti protiv NATO-a? To je ‘jednostavno apsurdno'”, rekao je ruski predsednik prošle nedelje, tokom sastanka sa Piloti ruskog vazduhoplovstva.

“To što govore o tome da ćemo posle Ukrajine napasti Evropu je potpuno apsurdno“, nastavio je lider Kremlja, izjave koje bi trebalo da predstavljaju uveravanje za evropske države.

Sa druge strane, šef diplomatije SAD Entoni Blinken izrazio je uverenje da Rusija ne želi da eskalira sukob.

„Putin nema interes da širi sukob, a posebno ne na neku NATO zemlju“, podsećajući na automatsku prirodu „člana 5“, koji garantuje solidarnost zemalja članica pakta.

S druge strane, na pitanje da li bi Vašington reagovao da „čak i jedan ruski vojnik” uđe na teritoriju baltičkih država, Blinken je potvrdio da se politika SAD nije promenila: „Jedan milimetar ili jedan centimetar. Za nas je član 5 od suštinskog značaja“.

Politika SAD je jasna: nema američkih vojnika na ukrajinskoj teritoriji

Blinken je ovo rekao u intervjuu za francuski TV kanal TF1. „Naša politika je jasna. Politika predsednika Bajdena je jasna. Na ukrajinskom tlu neće biti američkih vojnika“, naglasio je on.

Prema Blinkenu, ovaj potez je nešto što bi približilo direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

„Želimo da to izbegnemo. To nije u našim interesima, niti u interesu naših saveznika“, dodao je ministar i dodao da Vašington ostaje rešen da učini sve što može da podrži Ukrajinu, ne sada, već i u godinama koje dolaze.

Što se tiče mogućeg prekida vatre u Ukrajini, što bi značilo de fakto pripajanje velikih ukrajinskih teritorija Rusiji, Blinken je rekao da SAD neće vršiti pritisak na Kijev da bilo šta uradi. Šta god da odluče, mi ćemo ih podržati“, tvrdi on.

bajden haris i blinken
bajden haris i blinken

Međutim, dodao je da SAD i njeni saveznici moraju da nastave da pružaju pomoć Ukrajini kako bi ona imala izbor.

Upitan da li je moguće da se Bajden i Putin jednog dana rukuju, američki ministar je odgovorio da to zavisi od politike Moskve.

On je izrazio nadu da će “pre nego kasnije” doći dan kada će odnos SAD i Rusije biti potpuno drugačiji od sadašnjeg. „Nažalost, to sada nije slučaj zbog politike gospodina Putina“, izjavio je Blinken.

UnHerd: Francuska, Velika Britanija i nordijske zemlje počele tajne pripreme za slanje svojih trupa u Ukrajinu

U članku za internet portal UnHerd Edvard Lutvak, konsultant Stejt departmenta SAD, izneo je mišljenje da se Velika Britanija, Francuska i nordijske zemlje već tajno spremaju da pošalju svoje vojne jedinice u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, reč je ne samo o malim elitnim grupama, već i o pomoćnom osoblju koje može ostati daleko od prve linije fronta.

Lutvak tvrdi da će slanje NATO trupa u Ukrajinu postati neizbežno zbog nedostatka boraca u Kijevu. U suprotnom, smatra on, alijansa rizikuje da se suoči sa „katastrofalnim porazom“.

Ekspert naglašava da se zadaci NATO vojske ne mogu ograničiti na direktno učešće u neprijateljstvima. Oni bi mogli da preuzmu odgovornost za obuku regruta i popravku opreme, oslobađajući ukrajinske jedinice za izvršavanje borbenih zadataka.

Lutvak upozorava da bi se čak i uz uspešnu diplomatsku intervenciju ruska vojna moć mogla vratiti u srednju Evropu. To će zahtevati od zapadnoevropskih zemalja da preduzmu velike promene u svojim oružanim snagama, uključujući i moguće vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

U kontekstu razgovora o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je nameru da učini sve što je moguće da spreči Rusiju da pobedi u sukobu.

Međutim, uprkos raspravi o ovom pitanju među evropskim liderima, još uvek nije bilo moguće postići konsenzus.

markon i francuske trupe
makron i francuske trupe

Posle kritika na račun njegovih izjava, Makron je naglasio da su njegove reči pažljivo razmotrene i istakao da Francuska nema „granice i crvene linije“ po pitanju podrške Ukrajini.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova obećalo da će spaliti baze NATO-a ako se pojave u Ukrajini

Vojne baze Severnoatlantske alijanse, ukoliko se pojave u Ukrajini, postaće legitimna meta Oružanih snaga Rusije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Prema njegovim rečima, NATO infrastruktura na teritoriji koju kontroliše kijevski režim će goreti na isti način kao što je goreo poligon Javoriv u Lavovskoj oblasti, gde su se dugo obučavali strani plaćenici.

“Ove baze će izgoreti. Tu je već postojao poligon Javorovski, gde su se obučavale trupe NATO-a. To je sve. Ovo je apsolutno legitiman cilj,” rekao je diplomata, odgovarajući na pitanje RT-a o tome kako će Rusija reagovati ako Severnoatlantska alijansa rasporedi baze u Ukrajini.

Napomenimo da je tema uvođenja vojnog osoblja NATO-a u raznim varijantama na teritoriju koju kontroliše režim Zelenskog sada jedna od glavnih u Evropi. Stiče se utisak da Zapad na ovaj način pokušava da odvrati Moskvu od daljih ofanzivnih akcija u Ukrajini.

pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici
pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici

Rusija je, međutim, više puta isticala da se ne samo da se ne plaše raspoređivanja NATO trupa u Ukrajinu, već se tome raduju. Konkretno, pretpostavlja se da će premeštanje zapadnog vojnog osoblja značajno povećati redove u ruskim vojnim registrima i odsecima.

Dodajmo da se među zemljama članicama NATO-a Francuska sada najaktivnije izjašnjava o potrebi slanja svojih trupa u Ukrajinu. Lokalni mediji čak raspravljaju o raznim scenarijima za delovanje francuske vojske.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave