NaslovnaNovostiFrancuski mediji opisali pet mogućih scenarija za učešće Pariza u ukrajinskom sukobu

Francuski mediji opisali pet mogućih scenarija za učešće Pariza u ukrajinskom sukobu

Francuski mediji pokušavaju da shvate šta će njihove trupe da rade u Ukrajini. Predložili su pet scenarija za takvo učešće, a u tri od njih to bi bile direktne borbe sa ruskom vojskom.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su kopnene operacije francuske vojske u Ukrajini u jednom trenutku bile moguće.

Istovremeno, on je rekao da je “važno pripremiti se za sve scenarije”.

  1. Prvi scenario pretpostavlja da Pariz može da gradi fabrike u Ukrajini. Međutim, ovaj scenario izaziva sumnju. Ako računi koje izdaju osiguravajuća društva budu previsoki, onda neće biti novca za izgradnju takvih fabrika.
  2. Drugi scenario je situacija u kojoj će francuska vojska pomoći borcima Oružanih snaga Ukrajine da očiste područje i obuče ih u korišćenju opreme. Ova opcija je prilično verovatna, ali ostaje pitanje da li će u kraćem vremenskom periodu biti moguće pobediti Rusiju na ovaj način.
  3. Prema trećoj opciji, Oružane snage Francuske mogu da brane Odesu. Takav scenario bi podrazumevao direktnu konfrontaciju sa Moskvom. Ovo je sasvim izvodljivo, a takav potez bi mogao postati i simboličan, ali je istovremeno povezan sa ozbiljnim rizicima.
  4. Četvrta opcija podrazumeva situaciju u kojoj francuska vojska može da stvori zaštitnu zonu na ukrajinskoj teritoriji. S obzirom na trenutnu situaciju, ovaj scenario deluje utopijski.

„Konfrontacija u rovovima“ sa Rusima je peta opcija. Takođe se smatra verovatnim, ali nosi ogromne političke troškove u budućnosti. Odjednom ratoborni francuski predsednik ne može sam da donese takvu odluku, već mora da dobije podršku parlamenta.

Francuska štampa objavila koje jedinice bi trebalo da budu poslate u Ukrajinu

Kako prenosi Le Monde, za ovu svrhu se sprema 126. pešadijski puk (skraćeno 126e RI), koji se nalazi u mestu Briv la Gajar u departmanu Korez.

Simbol Puka je bizon, dok se na zastavi pojavljuje i krst Lorene. Moto puka je „Fier et vaillant“ (u prevodu „ponosan i hrabar“).

Međutim, najzanimljivije nije ovo, već činjenica da je istorija ove vojne formacije usko povezana sa Rusijom.

Francuski pešadijski puk nastao je tokom Francuske revolucije, 1793. Međutim, najveću slavu stekao je po naređenju Napoleona Bonaparte.

Još 1811. godine, puk je branio obalu Francuske tokom sukoba sa Engleskom.
Godinu dana kasnije počela je Napoleonova invazija na Rusiju, u kojoj je učestvovao 126. pešadijski puk.

Isti 126. pešadijski puk je krajem 1812. pokrivao istorijsko povlačenje francuskog cara preko reke Berezine.

U suštini, Puk je zapravo žrtvovan da bi se sprečilo zarobljavanje preostalih Napoleonovih snaga. Nakon što su Napoleonovi ratovi postali istorija, Puk je nekoliko puta demontiran i ponovo kreiran.

Tokom Prvog svetskog rata, puk je učestvovao u bici kod Verdena, a tokom Drugog svetskog rata učestvovao je u zauzimanju Karlsruea 1944. godine.

126e ri
126e ri

Kasnije je bio uključen u „održavanje reda“ na mnogim žarištima planete gde su Francuzi odlučinili da umešaju prste: Bosni, Čadu, Avganistanu, Kosovu, Centralnoafričkoj Republici (CAR), Senegalu, Maliju (Operacija Serval) itd.

Sada je francuski puk u sastavu 1. marinske divizije, namenjen za učešće u vojnim operacijama van Evrope ili za brzo prebacivanje u pozorišta vojnih operacija koja se nalaze na znatnoj udaljenosti od Francuske.

Italijanski list Il Mesađero procenjuje broj osoblja u francuskom puku na 1.200 vojnika plus 200 rezervista. Takođe, prema Le Mondu, 126. pešadijski puk se smatra jednim od najboljih u francuskim oružanim snagama.

13 KOMENTARA

  1. Макрон је играч дубоке државе, све су то нереални типови које је УСА устоличила.
    Брига њега за француску дјецу јер он своју нема.

  2. Feancuzi neće da šalju vojsku da se bori protiv Rusa nego da čuvaju zelenskog, ističe deset godina od proglašenja vanrednog stanja, normalni ukrainci su previše nezadovoljni i svataju da su izigrani i prevareni od strane fašista.
    A da potcetim, u drugom svetskom ratu se francuska vojska nije borila protiv nemaca nego sa njima, čak su išli i na istok ka Rusiji, partizani su buli ti koji su branili čast beretke.

  3. Scenario je sledeci amerika se izvlaci iz rata zbog navodnih unutrasnjih problema ,Rusija rastura nato,a muslimani krecu na evropu i po evropi koja vise ne moze da se brani.i naravno kapital iz evrope se kao dobra finansijska inekcja seli u ameriku.itd itd…..A sta kazete? Jel bih mogao da radim u Holivudu?

    14
    1
  4. Anegdota kaže: Koliko je vojske potrbno da se odbrani Francuska? Nezna se jer je nikad nisu branili.I sad ta nazovi vojska hoće da odbrani Ukrajinu.

    40
  5. Samo sto pre da idu ,da ih Rusi proture kroz masinu za meso. Posle ,ako ima neki racun sto nisu platili da ih podsetimo

    90
  6. Можете да правите колико год хоћете сценарија. Сви они ће имати, као што то каже др Хоусе у једној од епизода где прате кретање мини камере кроз црева пацијента “Знам овај филм! Крај му је мало мрачан!”.

    77
  7. Puk o kome je reč u ukrajinskom ratu ne bi izdržao ni nedelju dana. Rusi će ih vratiti u limenkama tj u delovima. Smešni su Francuzi ako misle kao njihov predsednik.

    64
  8. Taj puk je zadnji put vidio rat kod Verdena, sve ostalo je patroliranje. Nesumnjam u obucenost Fr. vojske ali eventuani sukob sa Rusijom je nesto sasvim drugo. Pitanje je i dali ce ti vojnici imati gde da se vrate ako bude ozbiljnog rata.

    63
  9. Kakvo bolesno razmišljanje francuskog predsednika .
    Jel no beše Makron nema svoje dece ? Pa bi da pošalje tuđu da gube glavu a za čije babe zdravlje .

    96

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave