NaslovnaNovostiPentagon šalje F-35 u Poljsku dok Moskva sprema još dve nuklearne podmornice...

Pentagon šalje F-35 u Poljsku dok Moskva sprema još dve nuklearne podmornice 955AM „Borej-A“

Ukrajinska vojska je u stvarnoj opasnosti da se njihova linija fronta uruši, tvrde visoki ukrajinski oficiri, dok je situacija na terenu potpuno sumorna za njih.

Isti izvori upozoravaju da bi ruski generali mogli da pronađu prolaz, gde god da odluče da fokusiraju svoj predstojeći napad, da stignu do Kijeva. U tom kontekstu,

SAD su premestile četiri aviona F-35 u Poljsku

Četiri lovca F-35 Lightning II iz 48. borbenog krila američkog ratnog vazduhoplovstva, stacionirana u Kraljevskim vazduhoplovnim snagama Lakenhit u Ujedinjenom Kraljevstvu, počela su da lete u vazduhoplovnoj bazi Lask u Poljskoj od 1. aprila 2024. godine.

Prema saopštenju za štampu američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi, ovaj razvoj događaja ukazuje na kontinuiranu posvećenost Sjedinjenih Država jačanju odbrane NATO-a na svom istočnom krilu.

Novopristigli F-35 preuzeli su dužnosti koje su ranije obavljala četiri F-16 Fighting Falcon-a iz 52. borbenog krila, stacioniranog u bazi Spangdahlem u Nemačkoj.

Postavljanjem ovih aviona pete generacije u oblasti blizu ruske granice, kao što je vazdušna baza Lask, osoblje američkog vazduhoplovstva ima priliku da započne zajedničke vežbe obuke sa Evropljanima.

Ovakva bliska vazdušna saradnja jača kapacitete kolektivne odbrane NATO-a i obezbeđuje spremnost za brze odgovore na potencijalne pretnje.

zabeležen trenutak kada asraam ispaljuje f 35
Zabeležen trenutak kada F-35 ispaljuje ASRAAM

Raspoređivanje F-35 Lightning II u Poljskoj predstavlja jednu od komponenata ukupne strategije NATO-a, pružajući dokaze o posvećenosti alijanse da podrži i zaštiti sve ostrašćenije članice duž istočnog krila.

Moskva naoružava dve smrtonosne podmornice 955AM „Borej-A“ balističkim raketama

Dve nove strateške podmornice na nuklearni pogon klase „Borej-A” biće opremljene 2024. godine u pogonu Sevmaš, pridruživši se Severnoj i Pacifičkoj floti, izvestio je ruski vojni izvor novinskoj agenciji TASS.

Vojni izvor je naveo da su ogromne ruske podmornice Borej već izgrađene. Poznato je da će se Rusija u velikoj meri kladiti na nove podmornice klase Borej i Jasen, koje nose 16 balističkih raketa Bulava.

Na našoj listi najvećih podmornica na svetu, klasa Borej zauzima 2. mesto, a u tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” upoznali smo se sa kompletnim istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica.

Podsećamo, nedavno su američki mediji citirali visoke zvaničnike Ratne mornarice SAD koji su izrazili „zabrinutost” zbog povećanja „prisustva” ruskih nuklearnih podmornica u njihovim priobalnim vodama.

stize nova podmornica klase borej sa 16 nuklearki
podmornica klase borej nosi 16 nuklearnih torpeda

Značajan broj ruskih nuklearnih podmornica koje „manevrišu“ u Atlantiku je jasan signal za NATO da ostane na distanci.

Izveštava se da broj ruskih nuklearnih podmornica u Atlantiku čak premašuje onaj u vreme procvata Sovjetskog Saveza tokom ere Hladnog rata, a to nam govori o napetoj situaciji.

Patrušev: Neće biti Zapadne kontrole u ​​Ukrajini

„Ovo o čemu govorimo ovde je zvanično rečeno. Neće biti Ukrajine pod kontrolom Zapada, čak ni u smanjenom obliku“, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„NATO je de fakto strana u ukrajinskom sukobu i aktivno učestvuje u organizovanju bombardovanja ruske teritorije od strane Ukrajinaca.

U tom kontekstu se donose kolektivne odluke o novim zalihama naoružanja sa povećanjem njihovih tehničkih mogućnosti i NATO trenažera na teritoriji mnogih zemalja, gde se plaćenici i diverzanti obučavaju za učešće u antiruskim operacijama.”

ukrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje lice na – diverzantske upade
ukrajinski diverzantski upadi da rusku teritoriju sve manje lice na – diverzantske upade

“Planovi Sjedinjenih Država i NATO-a uključuju da Ukrajinu, ili barem njen deo, zadrže kao antirusku teritoriju u potpunosti pod njihovom kontrolom, potpuno posvećenu služenju interesima severnoatlantskog bloka,” tvrdi Patrušev.

U tom pogledu ostaju relevantni zadaci demilitarizacije Ukrajine. Podsticanje rusofobije i zastrašivanje svojih građana imaginarnom „ruskom pretnjom“ postalo je ključna komponenta politike evropskih vlasti, koje na taj način pokušavaju da odvuku pažnju građana od rastućih unutrašnjih političkih i ekonomskih problema.”, nastavlja on.

“Štaviše, rusofobiju koriste Vašington i London da čvrsto obavežu druge zemlje NATO-a finansijskim obavezama. Evropske zemlje bloka odavno su izgubile mnoge elemente svog suvereniteta i, u stvari, samo su ekonomski i politički oslonac alijansi.

U ovim uslovima, sve vojne planove NATO-a poslušno sprovode evropske vlasti, a koje su ideale nezavisnosti i odgovornosti prema stanovništvu svojih zemalja i njihovoj budućnosti ustupili mesto želji da se udovolje globalnim zahtevima Vašingtona“, zaključio je on.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave