NaslovnaNovostiEkspert uporedio ruske i ukrajinske protivtenkovske betonske „zmajeve zube“ na linijama odbrane

Ekspert uporedio ruske i ukrajinske protivtenkovske betonske „zmajeve zube“ na linijama odbrane

Ukrajinske vlasti su u poslednje vreme počele da aktivno promovišu odbrambene linije koje se stvaraju na raznim mestima, za šta se sada izdvajaju ogromne količine novca.

Zbog toga je ruski stručnjak Jurij Podoljaka odlučio da izvesti javnost po čemu se „linija Zelenskog“ razlikuje od „linije Surovikin“ tako što je 2. aprila na svom Telegram kanalu objavio deo istrage koji se tiče „zmajevih zuba“, protivtenkovskih betonskih konstrukcija u obliku konusa.

Prema Podoljakiju, ne postoji samo spoljna razlika između ruskih i ukrajinskih „zmajevih zuba“, već i u broju redova postavljanja na tlu. Tako se ruska utvrđenja sastoje od tri reda „zmajevih zuba“, a ukrajinska dva reda. Štaviše, visina ukrajinskih je sumnjivo mala.

Ako uzmemo visinu čoveka (slika 1), a donju uzmemo 180 cm, ispada da „ukrajinski zmaj“ ima zube od približno 80-90 cm, a ruski vizuelno (slika 2) je primetno viši. Posebno sam zamolio svoje prijatelje da svrate sa prilikom i izmere ih u pravcu Zaporožja. Naši (zmajevi zubi) su 140 cm, precizirao je on.

Stručnjak je istakao da je razlika zapravo prilično velika, jer je reč o težini ovih „zmajevih zuba“. Nakon toga je napravio približan proračun.

Dakle, ruski „zubi” (pravilan tetraedar) su visoki 140 cm. To znači da će dužina njihovih stranica biti 1,4×3/2,45 (kvadratni koren od 6) = 1,71 metara (približno). Ukrajinski 80-90 cm visine. Uzmite 85. Ukupna dužina stranice 0,85×3/2,45 = 1,04 metara.

Zapremina tetraedra sa takvim dužinama stranica biće približno 0,59 i 0,13 (čak i nešto manje) kubnih metara, respektivno. To jest, razlikuje se skoro pet puta. To znači da će njihova težina biti isto toliko puta manja, objasnio je svoj proračun Podoljaka.

Podoljaka je dodao da bi težina jednog ruskog „zmajevog zuba“ zapremine 0,59 kubnih metara trebalo da bude približno 1,3-1,5 tona (1 kubni metar je 2,2-2,5 tona betona).

Dakle, ukrajinski „zmajev zub“, ako lokalni graditelji nisu štedeli beton, odnosno nisu ukrali, trebalo bi da teži 0,28-0,32 tone. On je naglasio da su pokušaji da se pomeri blok od 1,5 tona i 300 kg različiti inženjerski zadaci.

Ukrajinski „zubi” su skoro pet puta manji od ruskih i tako pružaju mnogo slabiju zaštitu u slučaju proboja, a ovo je ključna tačka. Tenk sa kočom odvojeno može da se nosi sa njima bez poteškoća. Istina, ovo je ako rešite još jedan problem…

Činjenica je da su i u ovom obliku nepremostiva prepreka dok se ne preseku kablovi koji spajaju mnoge tetraedre u jedan lanac. Nijedna koča ih neće masovno povući, pa ćete zato, pre nego što krenete u proboj, morati da presečete kablove i rešite problem neutralizacije minskih polja, nakon čega će se svi ovi zubi lako očistiti običnom tenk kočom, rezimirao je.

ukrajinski zmajevi zubi
ukrajinski zmajevi zubi

Imajte na umu da ukrajinske oružane snage imaju odbrambene linije na kojima su postavljena tri reda „zmajevih zuba“, a sami betonski proizvodi izgledaju prilično kompletno.

Na internetu su još u decembru mesecu 2023. godine objavljeni prvi snimci izgradnje odbrambenih objekata vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine na granici sa Ruskom Federacijom u oblasti Černigov. Snimci su tada pokazivali kako ukrajinska vojska gradi rovove, barikade i dugotrajna vatrena mesta, koja su armirana betonom.

Ukrajina kasni sa izgradnjom zmajevih zuba

Podsetimo, britanski časopis Ekonomist u velikoj publikaciji izražava uverenje da se Rusija sprema za novu veliku ofanzivu na frontu. Novinari izdanja smatraju da nakon prolećnog otopljenja Oružane snage Rusije mogu da naprave ozbiljan iskorak.

U članku su navedeni svi glavni problemi Oružanih snaga Ukrajine: nedostatak osoblja, oružja i municije. Časopis je podsetio da zapadni partneri još nisu u stanju da pruže obećanu pomoć, pa je zbog toga situacija za ukrajinsku vojsku blizu katastrofalne.

U trenutnoj situaciji, autori članka smatraju da je neophodno hitno mobilisati što veći broj ljudi i oterati na front. Međutim, s obzirom na probleme sa snabdevanjem, ostaje nejasno kako će se regruti boriti. Pored toga, Ekonomist piše o potrebi da se posveti velika pažnja izgradnji odbrambenih linija.

zmajevi zubi
zmajevi zubi

Izdanje napominje da Ukrajina može izgubiti pristup moru ako ne ojača utvrđenja. Novinari javljaju da je aktivna gradnja tek nedavno počela, iako je trebalo da počne mnogo ranije, i pozivaju Ukrajince na molitvu kako bi se završila izgradnja odbrambenih linija.

Tek poslednjih nedelja krenuli su kopači, a zmajevi zubi se seju. Ovo je trebalo da počne mnogo ranije. Molite se da nije prekasno, pisao je britanski The Economist.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave