NaslovnaNovostiEkonomist: Ukrajina kasni sa izgradnjom odbrambenih linija, situacija bilzu katastrofalne, molite se

Ekonomist: Ukrajina kasni sa izgradnjom odbrambenih linija, situacija bilzu katastrofalne, molite se

Britanski časopis Ekonomist u velikoj publikaciji izražava uverenje da se Rusija sprema za novu veliku ofanzivu na frontu. Novinari izdanja smatraju da nakon prolećnog otopljenja Oružane snage Rusije mogu da naprave ozbiljan iskorak.

U članku su navedeni svi glavni problemi Oružanih snaga Ukrajine: nedostatak osoblja, oružja i municije. Časopis je podsetio da zapadni partneri još nisu u stanju da pruže obećanu pomoć, pa je zbog toga situacija za ukrajinsku vojsku blizu katastrofalne.

Zaokupljeni Bliskim istokom, predstojećim izborima i sopstvenim ekonomskim problemima, zapadni saveznici Ukrajine su ometeni. Američki ćorsokak bi mogao omogućiti Rusiji da probije neadekvatne odbrambene linije Ukrajine.

Sa druge strane, Evropljani ne rade mnogo bolje, uprkos ratobornim izjavama francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji insistira da Rusija mora biti poražena, međutim, šalje malo opreme da bi se to dogodilo, ili slabog nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji odbija da isporuči moćne rakete dugog dometa Taurus, piše britansko glasilo.

U trenutnoj situaciji, autori članka smatraju da je neophodno hitno mobilisati što veći broj ljudi i oterati na front. Međutim, s obzirom na probleme sa snabdevanjem, ostaje nejasno kako će se regruti boriti. Pored toga, Ekonomist piše o potrebi da se posveti velika pažnja izgradnji odbrambenih linija.

surovikin linija, nepremostiv bedem
surovikin linija odbrane, nepremostiv bedem koji sada ukrajinske trupe pokušavaju da primene

Izdanje napominje da Ukrajina može izgubiti pristup moru ako ne ojača utvrđenja. Novinari javljaju da je aktivna gradnja tek nedavno počela, iako je trebalo da počne mnogo ranije, i pozivaju Ukrajince na molitvu kako bi se završila izgradnja odbrambenih linija.

Tek poslednjih nedelja krenuli su kopači, a zmajevi zubi se seju. Ovo je trebalo da počne mnogo ranije. Molite se da nije prekasno, piše britanski The Economist.

Zapad se sprema za poraz ukrajinskih oružanih snaga?

Sa druge strane, nepovoljna situacija na bojnom polju za Kijev primorava Zapad da se pripremi za „katastrofalan poraz” ukrajinskih snaga, piše kolumnista britanskog lista Iain Martin, u Tajmsu.

isecak iz tajmsa
isecak iz tajmsa

Takođe, prema njegovom mišljenju, ukrajinskim oružanim snagama sada nedostaje oružje i municija.

Tačku gledišta britanskog novinara dele i njegove nemačke kolege iz glasila Welt. U izdanju ove publikacije se napominje da Ruska Federacija može da se probije daleko u Ukrajinu.

“Rusija pokušava da probije prvu liniju odbrane Ukrajine na 18 mesta,” napominje Welt, ističući da su Oružane snage Rusije već u februaru ove godine napravile jedan ozbiljan prodor kod Avdijevke.

Istovremeno, izdanje naglašava da su druga i treća linija odbrane ukrajinske armije mnogo slabije od one koja već puca po šavovima u Donjecku i Zaporoškoj oblasti. Ovim tempom, prema nemačkim medijima, Ruska Federacija može da stigne čak do Dnjepra, ako ne i dalje.

Govoreći o razlozima teških poraza Oružanih snaga Ukrajine, glasilo sa žalošću konstatuje da je Zapad ozbiljno potcenio sposobnosti ruske vojske i industrije i precenio odbrambene sposobnosti Kijeva.

Moskva ima dovoljno resursa za dalju ofanzivu, pojašnjava publikacija, a Ukrajina nema izgleda da vrati izgubljene teritorije, tvrdi Welt.

nova ruska zastava u avdijevci
ruska zastava u avdijevci

Podsetimo, pre izvesnog vremena Oružane snage Rusije su potpuno zauzele Avdijevski utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj oblasti, sada DNR, a sada razvijaju ofanzivu u opštem pravcu ka aglomeraciji Slavjansk-Kramatorsk.

Svi ovi članci imaju za cilj da “probude stanje svesti” svojih građana, kao i da prenesu poruke svojim vladama za neophodnom žustrijom reakcijom u vidu naoružavanja Kijeva.

26 KOMENTARA

  1. Što je još gore,Rusi kažu da prave i veće fabove,kažu sa se prave fab 6000 i fab9000,to de pukne izgledaće kao da je pala atomska bomba.
    Valjda ih neće morati upotrebljavati.
    Žao mi je što bratski narodi ratuju…

  2. Ако постоји класично паклено оружје то су без сумње Термо-барично или аеросолно, напр руско ТОС-1 и 2, затим једреће или планирајуће бомбе ФАБ (Фугасна Авио Бомба), амерички пандан ЈДАМ. За разлику од првог оружја које има озбиљан недостатак малог домета око 10 Км, једреће бомбе имају домет преко 50 Км. Тако да ово друго оружје спада у подмукло, у тријумф људске деструкције.
    Амерички пандан је једрећа вођена бомба JDAM (Joint Direkt Attack Munition – objedinjeno oružje za direkni napad). Занимљиво да је прва употреба ових, JDAM бомби била 24. марта 1999.г. на КиМ, током НАТО агресије на СРЈ. Тада су 2 америчка бомбардера Б-2 избацила 16 ових бомби. ФАБ УМПК (Фугасна Авио Бомба са Универзалним Модулом за Планирање и Корекцију) производи се разних димензија. Тако ФАБ-250 УМПК је тежине 250 Кг од чега око половине је експлозив а остало оклоп, УМПК (Универзални Модул за Планирање и Корекцију лета), бустер млазни мотор и др.. Данас се производе типови ФАБ-500 УМПК, ФАБ-1000, ФАБ-1500, ФАБ-3000 УМПК. Занимљиво да је разорна моћ ових бомби око 15 пута већа од бомби пуњених класичним ТНТ-ом. Тако да ФАБ-3000 има 1200 Кг експлозива чија је моћ равна 1,2 тоне х 15 = 18 тона ТНТ! Руска армија ове бомбе, више бомби се веша на подвесне носаче авиона, избацује из њихових авиона Су-34, Ту-22М3, Ту-95 са висине изнад 10 Км и даљине веће од 70 Км од циља, због избегавања дејства противничке ПВО. По избацивању се аутоматски отварају крила и реп бомбе за једрење која су до тада била смештена унутар ње. Уграђени бустер млазни мотор који повремено током једрења бомбе, око 1 сек ради, даје јој почетну брзину око 0,8 Маха. Управљање једрењем бомбе врши УМПК на основу у управљачки систем уписаних земаљских координата циља што се прати путем GPS на термо-визијском екрану од стране оператера у авиону (избацивачу бомбе или у АВАКС “А-50У” прилагођени руски Ил-76 Беријев). Када бомба доједри близу циља, ако је темпирна, она се на подешеној висини, око 40 м изнад живе силе активира да се уништи испод ње људство у пречнику од неколико стотина метара – зависно од величине, јачине бомбе. Ако се гађају бункери, оклопљена борбена средства, оператер ласерским зраком обележава такав циљ и бомба се на основу одразног ласерског зрака самонаводи на њега. Велика предност овакве бомбе је што је за противничке радаре због мањих димензија, промене правца у току једрења, невидљива – тек се уочи када погоди циљ, када је касно!
    Веома је разорна.
    27.марта 2024. године руска једрећа бомба ФАБ-3000 УМПК М54 је уништила близу места Часов Јар украјински војни подземни објекат од 6 спратова! Објекат је дотучен руском хиперсоничном балистичком ракетом Искандер.
    Како ствари стоје више се на фронту немаш где склонити. Сада су и бункери уништиви.

    115
    14
      • Најпре да се захвалим читаоцима AndrijaA, Kapetan VS на похвали мојег текста! Хвала и одличном порталу ОО на којем можемо објављивати чак и подуже коментаре што је за сваку похвалу!
        Што се тиче читаоца Veselin, замерам му што ми је упутио на непримерен начин критику. Србин сам па ме је увредио његов претећи текст као да сам Албанац, Шиптар – мада ништа немам против поштених Албанаца. Разумијем што можда оправдано тражи детаљнији текст о првој документованој употреби америчких једрећих бомби ЈДАМ и то баш на КиМ, 24. 3. 1999. током НАТО агресије на СРЈ.
        О њиховој употреби на КиМ са детаљима може се наћи у pdf фајлу, на енглеском јез. који се може скинути или отворити са ФајрФокс браузером.
        Линк од pdf фајла:

        https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0042-8469/2024/0042-84692401274A.pdf

        На 10. страници овог фајла пише “Током агресије више од 500 ЈДАМ
        бомбе су бачене на СРЈ само из стратешког бомбардера Б-2,
        који носи по 16 комада…”

        И на хрватској википедији се наводи исти текст који сам пренео.
        “JDAM je prvi put korišten u borbi 24.ožujka 1999. u Kosovskom ratu, kada su dva bombardera B-2 bacili 16 takvih bombi na srpske ciljeve.”

        https://hr.wikipedia.org/wiki/Joint_Direct_Attack_Munition

        Поздрав и све најбоље!

        5
        1
        • I ja tebi želim da jednoga dana naučiš srpski jezik kako bi bolje mogao da botuješ.
          Nije ti ovo U92.
          Nigde u tom “ožuljku” ne piše da je VS oborila F117A, a ni da su oštećeni drugi nevidljivi ukljuujući B2 bombaredr.
          Mani se te NATO propagande.

          1
          5
          • Za vaše knjige, mi smo F117A oborili Nevom.
            Dopiši to u taj vaš pdf propagandni materijal.

            1
            5
          • На овом сајту су читаоци који углавном остављају опште прихватљиве, пристојне коментаре. Међутим, свугде постоје изузеци попут самозваног “велесрбина” из медвеђе јаме, или сличне недођије и то све са латиничим ником Веселин!?
            Био сам у дилеми да ли овакав нецивилизовани, агресивни типус препаратус завређује мој одговор? Ипак, мислим да је свакоме добро указати, и за његово добро, на његове другима очигледне недостатке, на непотребну употребу приземних а ла ботовских увреда. Да се едукује пре него било шта било коме напише и у виду коментара.
            За учење никада није касно – нарочито за уљудну конверзацију међу читаоцима. Без тога не треба ни покушавати писати и слати коментаре било коме!
            —————-
            Латинични Веселине одакле вама право да кршите правила овог сајта око поштовања норми обраћања било коме, другом? Импутирате ми приземне увреде да сам не дај боре “усташа-хрват, шиптарски терориста и којешта” и сл., ваљда у недостатку ваших против аргумената. Дрско се постављате да имате монопол на истину у вези агресије НАТО солдатеске 1999.г. на суверену државу, каква је и била Савезна Република Југославија!? То је ван памети!
            Испада по вашим ставовима да СРЈ током НАТО агресије 1999.г. није ни бомбардована са деструктивним и подмуклим једрећим америчмим бомбама ЈДАМ!? У наведеном pdf фајлу цитира се, а вероватно да и Војска Реп. Србије, што можда зна цењени читалац Капетам ВС, има прецизне податке, да је од стране агресора избачено на просторе ондашње СРЈ око 500 наведених бомби. То је иначе била њихова прва употреба у сукобу. Свашта је агресор користио у нападу на СРЈ 1999.г.: од забрањене муниције са осиромашеним уранијумом па до касетних бомби – од чега и данданас држављани Србије имају последице – повећан број оболелих од малигних обољења, страдање цивила од заосталих НАТО-вих неексплодираних убојних средстава итд..
            Мени је као држављанину Србије жао што је повучена исправна тужба СРЈ упућена МКС против агресорских држава. Али, ово није тема текста!

          • Srbi su jedini narod na Svetu koji podjednako koristi dva pisma – latinično i ćirilično.
            Da si Srbin, a ne Albanac koji se školovao o trošku građana Srbije, znao bi to.

            1
            3
          • И позивање у помоћ твог распалог НАТО саборца “Капетам ВС” ти ништа неће помоћи.
            Знаш зашто?
            Просто, зато што сте обојица глупи.
            Прозивате људе што не пишу ћирилицом, а то је одавно проваљена стратегија распалих НАТО ботина…
            Пљуц.

            1
            3
          • Neko neuk bi mogao da sugeriše upotrebu pisma u Kini, ali ne njihovu žalost to ne može da se poredi.

        • Alo Ustašo!
          Mi smo OBORILI taj vaš nevidljivi F117A.
          OBORILI!
          Pao u Buđanovce.
          DOKAZ crno na belo.
          Nema tog pdf fajla koji vas jadne može oprati te vaše bruke i sramote. : )

          2
          7
          • Podsetite me ako grešim, je l beše Ustaška potpisala vojno tehnički sporazum sa Kosovom?
            Mislim, stvarno bi mi bilo krivo da bombama od 250kg domaće proizvodnje uništimo trg Srbina Bana Jelačića…

            1
            5
    • U kom to reonu su NATO teroristi tog 24. marta 1999. godine koristili te bombe, s obzirom da je to bio prvi dan agresije?
      Koga si ti BRE našao da ložiš raspala NATO botino iz Prištine koji si se školovao o trošku građana Srbije?
      Zar vi raspali albanci kozojebci mislite da ovakvom propagandom možete da nas OPET prevarite?
      Pa vi niste ništa naučili.
      Pa, evo da vas podučim:
      Uradićemo vam sve ono za šta ste nas optuživali – i još gore.

      9
      10
  3. Ima već 780 dana da ruski agresor napada suverenu Ukrajinu, i već 780 dana slušamo da Ukrajina samo šta nije pala i kapitulirala , a Rusi u tom vremenu izgubili veliki dio okupiranog , preko 4500 oklopnog oruzja i orudja i nikako da pomaknu frontu dalje od seoceta Bahmut i Avdivka, kako to ?!? Ah da, izginuše do sada preko 200 000 Rusa a učinak na fronti KURTON !

    75
    1002
    • Требало је Русима да поправе нишанске справе. Сећаш се великог дрона који је рокн’о у парк поред студентског дома у Загребу? Случајно, наравно. Е сад ствари иду на боље, битно боље. Тако да не треба да бринеш. Што мора да се деси, десиће се. Што је судбина, записано је.

      22
      2
    • Na žalost nama se plasira šarena verzija rata, Rusima druga a evropljanima treća.
      Ni sami autori ovog rata ne znaju više koliko su ljudi poubijali između Rusa i ukrainaca, mada mislim da ih sada malo više svrbi od kad su počeli na veliko da ginu njihovi vojnici po komandnim mestima i bazama u ukrajni.

      19
    • A koga su do sada napadale SAD? Neke “nesuverene” zemlje? Papagaj bolje razume ono što ponavlja i imitira nego ti. IQ ti je manji od broja cipela.

      6
      10
  4. Biće sve u redu, kada im u januaru porodice budu slale zimske kapute dok budu ložili vatre ispod motora PzKfw Abrams da bi mogli da ih upale…

    56
    6
  5. Nemoze njima pomoci nikakva odbrambena linija kad FAB 1500 udari nema kamen na kamenu da ostane, a sto je najgore u masovnu proizvodnju ulazi FAB 3000.

    136
    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave