NaslovnaNovostiNa frontu u Ukrajini pojavilo se rusko višenmensko besposadno vozilo  Zubilo -...

Na frontu u Ukrajini pojavilo se rusko višenmensko besposadno vozilo  Zubilo – ni oklopno vozilo, ni tenk, ni robot

Preduzeće koje se, između ostalog, bavi kapitalnim remontom vozila KAMAZ i Ural, ali i proizvodnjom više vrsta vozila, AO „Remdizelj“, na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2023“ publici je predstavilo prototip oklopnog bespilotnog vozila 4×4 „Zubilo“.

U suštini, radi se o novoj vojnoj multifunkcionalnoj bespilotnoj platformi koja će u opremu ruske armije ući u aprilu 2024 godine. Namenjeno je inženjeriji, izviđačima, jurišnim trupama i svim drugim korisnicima za specifične uslove borbe. 

U suštini, Zubilo nije ni oklpno vozilo, ni robotsko vozilo, niti obično besposadno vozilo. Naime, radi se o platformi na koju se, prema taktičkim potrebama, mogu postaviti različite komponente.

U svakoj varijanti, Zubilo je podložno suštinskim promenama. Standardni model je opremljen motorom od 350 KS koji može da dostigne brzinu od 100 km/h na konvencionalnim putevima i da van puteva savlađuje nagibe od 30 stepeni.

Zbog okopne zaštite, Zubilo ima masu od 16 tona, računajući i 3 tone dodatnog tereta.  Međutim, ovaj kapacitet može da varira u zavisnosti od instaliranja borbenog modula, koji efektivno smanjuje ili povećava nosivost. Takve odluke se često donose u jeku borbe.

Zubilov oklop na čeonom delu otporan je na projektile kalibra do  30 mm. Osim ekonomičnog i jednostavnog procesa proizvodnje, Zubilo je, u suštini, nastao kombinacijom delova vozila KAMAZ. Ova integracija serijski proizvedenih delova kao i odlična logistička podrška, bili su ključni faktor za kostruktore.

Kao što je napomento, Zubilo može preuzeti i ulogu bespilotnog vozila-kamikaze. No, njegova prednost je što nakon detonacije, zamenom oštećenih delova, uvek može ponovo da se dovede u funkciju.

zubilo pogled s boka
zubilo pogled s boka

Na forumu je prikazana borbena varijanta za podršku opremljena modifikovanim PAV sistemom koji čine dva sparena automatska oruđa 23 mm ZU-23-2.

Dužina Zubila predstavljenog 2023. godine je 7465 mm, širina – 2550 mm a visina – 2100 mm. Ima klirens od 320 mm. Masa praznog vozila je 13.300 kg, a bruto težina iznosi 16.000 kg. Nosivosti je 2700 kg, pokreće ga motor snage 350 Ks a pogon je 4×4. Zubilo se na putu može kretati maksimalnom brzinom od 100 km/h.

Zubilo ima više opcija upravljanja

Upravljanje ovako velikim sistemom je složen zadatak jer je sigurna daljinska komunikacija izvodljiva samo do oko 10 km. Ova distanca može drastično da se smanji u situacijama gde postoji radio-elektronsko ometanje. No, Zubilo poseduje pomoćne, alternativne sisteme upravljanja bez potrebe za radio kontrolom.  

Ovo podrazumeva prenos signala preko mini-drona koji se lansira direktno sa samog Zubila ali postoji i mogučnost upotrebe lasera, akustičnih vibracija i, konačno, tradicionalnog kabla. Zubilo ima još jednu, veoma važnu funkciju. Naime, može se koristiti kao nosač ili priključna stanica za druge bespilotne letilice. 

Zahvaljujući značajnom i robusnom oklopu, Zubilo može da nosi velike baterije. One se koriste za punjenje drugih dronova preko posebnih uređaja. Ovo olakšava kontinuirani rad izviđačkih bespilotnih letelica bez potrebe za čestim vraćanjem u pozadinsku bazu radi dopunjavanja.

Da li je rusko bespilotno sanitetsko vozilo kopija estonskog THeMISa?

Zanimljivo je da je na ukrajinskom frontu najviše pažnje pobudilo besposadno gusenično vozilo THeMIS estonske kompanje Mildred Robotics, razvijeno u okviru programa Modular Unmanned Ground System.

themis

Naime, nakon što je Estonija Kijevu ustupila 15 vozila THeMIS namenjenih razminiranju i transportu ranjenika, Rusi su pokazali izuzetno interesovanje za ovaj novitet.

Da se radi o zaista zanimljivom rešenju ukazuje podatak da se japanska armija među prvima zainteresovala za estonski kopneni dron. Čuđenje izaziva to što se za THeMIS interesuje zemlja koja spada među vodeće svetske sile kada je u pitanju robotika. 

No, za medije, ali možda više za estonsku obaveštajnu službu (Välisluureamet), pravi šok je predstavljala objava ruskog Centra za analizu strategija i tehnologija (CAST, Analysis of Strategies and Technologies) sa kraja 2022 godine: Cetar je raspisao nagradu od milion rubalja za svaki zarobljeni ispravni THeMIS!

Šta više, nakon burnih estonskih i medijskih reakcija, nagrada je povećana na 2 miliona rubalja! Dodatni milion obećao je lično Ruslan Nikolajevič Puhov, direktor CAST! Naravno, svima je bilo jasno da iza „poternice“ ne stoji samo centar nego i rusko Ministarstvo odbrane koje je želelo da vozilo iskoristi za obrnuti inženjering ili, bolje reći, kopiranje. 

Iako nije jasno da li su se Rusi dokopali malog guseničara i da li je neko osvojio nagradu, uskoro su se na svim elektronskim medijima, a najviše na Telegramu, pojavili snimci ruskog vozila koje neobično asocira na estonskog sabrata.

 Aktuelne slike ukazuju da su ruske oružane snage uvele kopnene dronove za bezbednu evakuaciju ranjenih vojnika iz zona borbenih dejstava. Na fotografijama je vidljiv omanji guseničar kako se vešto kreće blatnjavom linijom fronta.

U središnjem delu vozila, tzv. „ambulatornom odeljenju“, nalazi se ranjeni vojnik.. Za sada, konkretni detalji o poreklu ovog drona ili vremenu njegovog uvođenja u operativnu upotrebu nisu poznati.

No, ne treba se čuditi što je Moskva tako brzo izgradila ovu vrstu kopnenog vozila; ruski programeri imaju bogati portfolio sa brojnim prototipovima robotskih vozila, pogotovo onih sa pogonom na točkove. 

Nakon detaljne analize fotografija, uočljivo je  da dron ima veliku sličnost sa estonskim THeMIS, kako po svojoj osnovnoj strukturi, tako i po izgledu.

zubilo naoruzanje
zubilo naoruzanje

No, ruska verzija THeMIS ima napredni sistem elektronskog ratovanja, posebno projektovanog za borbu protiv FPV dronova. Na osnovu vizuelnog uvida, očito je da da je rusko vozilo opremljeno sistemom za borbu protiv bespilotnih letelica Volnorez.

Radi se o naprednom sistemu za elektronsko ratovanje, dizajniranom da zaštiti oklopna vozila i drugu vojnu opremu od bespilotnih letelica koje rade na frekvencijama FPV. Masa sistema je 13 kg, dužina – 48,4 cm, visina – 20,2 cm, prečnik – 38,4 cm, radi pod naponom od 12-30 V na temperaturama od -40oC do +60oC a snaga je 30 V.

Radi u širokom frekventnom spektru od 900 do 2000 MHz i blokira signale dronova u proširenom radijusu većem od 600 metara (pokrivenost od 360o). Tako napadni dronovi, uključujući FPV, ne mogu da primaju komande niti da prenose podatke u okviru ove zone.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave