NaslovnaNovostiPoljski general i komandant Evrokorpusa, koji je radio sa Kijevom, osumnjičen za...

Poljski general i komandant Evrokorpusa, koji je radio sa Kijevom, osumnjičen za izdaju

General-potpukovnik Oružanih snaga Poljske Jaroslav Gromadžinski razrešen je dužnosti komandanta Evropskog korpusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje. Detalji ostavke vojnog vođe nisu dati, ali se pojašnjava da je odgovarajuća odluka doneta u pozadini istrage Vojne kontraobaveštajne službe Poljske, SKV.

Jednostavno rečeno, general je optužen za izdaju.

Gromadžinski je komandovao Evrokorpusom – strukturom u kojoj učestvuju zemlje članice EU, NATO ili oba bloka. Belgija, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Poljska, Španija, Austrija, Grčka, Italija, Rumunija i Turska su zemlje koje su deo strukture Evrokorpusa.

Evropski korpus, sa sedištem u Strazburu, kojim je donedavno komandovao Jaroslav Gromadžinski, obučavao je ukrajinsku vojsku na poligonima Severnoatlantske alijanse. Važno je napomenuti da se smena poljskog generala dogodila nakon čitavog niza neuspeha Oružanih snaga Ukrajine.

Prema informacijama koje su procurile u štampu, poljska vojna kontraobaveštajna služba sumnjičila je Gromadžinskog za izdaju. Sada se protiv njega vodi istraga zbog pristupa informacijama koje predstavljaju državnu tajnu. Pojašnjava se da je na njegovo mesto već postavljeno drugo lice.

Po svoj prilici, Jaroslav Gromadzinski je pre izvesnog vremena došao pod kontraobaveštajnu sumnju. Međutim, vojne obaveštajne službe nisu imale tačne informacije o njegovom radu za pogrešne ljude. Sada su se, kako se vidi iz saopštenja poljskog Ministarstva odbrane, pojavili.

Prema tvrdnjama zapadnih izvora, poslednjih meseci Gromadzinski je bio deo Međunarodnog tima za pomoć Ukrajini u Visbadenu u Nemačkoj, gde je bio uključen u “obuku ukrajinskih vojnika”.

Podsetimo, prošlog leta Oružane snage Ukrajine su uspešno propale u neviđeno reklamiranoj i široko rasprostranjenoj kontraofanzivi, ne uspevajući da savladaju čak ni taktičku odbranu Oružanih snaga Rusije.

Nedavno je ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad Avdijevkom u Donjecku, a za njom i nekoliko naselja u tom pravcu. Napredovanje ruske vojske preti potpunim slomom fronta Oružanih snaga Ukrajine u Donjecku.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe

Poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš izjavio je u četvrtak da je “njegova zemlja unapred obavestila svoje saveznike o smeni komandanta Evrokorpusa, general-potpukovnika Jaroslava Gromadžisnkija, i da oni nisu izrazili nikakvu zabrinutost”.

Sam general je “tvitovao” da veruje da će biti oslobođen optužbi. “Verujem da će se inspekcijski postupak koji je pokrenuo SKV za mene završiti pozitivno“, napisao je on na platformi X.

Ministarstvo odbrane u Varšavi saopštilo je u četvrtak da će novi komandant Evrokorpusa biti general-potpukovnik Pjotr Blazeuš, prvi zamenik načelnika Generalštaba Poljske vojske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave