NaslovnaNovostiNemačka prikazala maketu budućeg DLR-FFD Diabolo lovca nove generacije: Da li je...

Nemačka prikazala maketu budućeg DLR-FFD Diabolo lovca nove generacije: Da li je konkurent FCAS?

Tim istraživača, predvođen nemačkim poznatim DLR Aerospace Centrom, ostvaruje značajan napredak u stvaranju napredne generacije borbenih aviona.

Avion, populističkog naziva DLR-FFD [Future Fighter Demonstrator] „Diabolo“ (Đavo), navodno predstavlja revolucionarnu demonstraciju ove tehnologije u fizičkom obliku.

Njihovo učešće u ovom projektu je još uvek potpuno nejasno – nije jasno da li je ovde u pitanju deo trojnog partnerstva sa Francuskom i Španijom pod okriljem FCAS/SCAF programa ili je ovo ustvari projekat u partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom i Italijom [GCAP].

Institut koji stoji iza ove inicijative je DLR Vazdušno-svemirski centar, ili da upotrebimo lokalni naziv, Nemački vazduhoplovni centar. Ova institucija služi kao nemački nacionalni istraživački centar u različitim oblastima, uključujući vazduhoplovstvo, energetiku i transport.

Centar, kao što navode na njihovoj veb prezentaciji, stalno učestvuje u brojnim istraživačkim i razvojnim projektima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Njegovo opsežno istraživanje i razvoj obuhvata više oblasti kao što su aeronautika, svemir, energija, transport, digitalizacija i bezbednost. Sve ove aktivnosti se odvijaju kroz nacionalna i globalna partnerstva.

diabolo dlr ffd
diabolo dlr ffd

Očekuje se da će letelicu pokretati dva motora, od kojih svaki nudi potisak od 145 kN ili 227 kN. Bar na papiru, podaci govore da avion može da dostigne impresivnu brzinu, sa maksimalnom brzinom do 2.800 kilometara na sat, dakle duplo brže do zvuka. Što se tiče maksimalne visine leta autori ove studije navode da je od 15,2 kilometra.

Kada bolje pogledamo u tehničke detalje napisane na papiru, očigledno je da je ova nemačka letelica spremna da bude konkurent na više načina: robusna konstrukcija, snažan motor, impresivna brzina i superiorno rukovanje.

Međutim, navodno je izgrađen sa jedinstvenim ciljem – da “dominira nebom”, što tek treba da dokaže ukoliko ne ostane samo maketa na radnom stolu.

Trenutno je postojalo čak četiri inicijative na evropskom nivou, četiri različita evropska lovačka aviona gde se svaki bori za pažnju (novac). Nemačka je, dodajući ovom aktuelnom trendu predstavljanja novih vojnih programa, pokrenula svoj projekat, čime je brojka skočila na ukupno pet.

ffd dlr
ffd dlr

S druge strane, Evropa bi se mogla suočiti sa „otvorenom bitkom“ između pet rivalskih projekata lovačkih aviona šeste generacije ukoliko do realizacije uopšte i dođe zato što SAD izuzetno agresivno nastavljaju da razvijaju svoj vojni program NGAD.

Najnovije glasine čak sugerišu da je prototip već završio prvi test leta, iako u medijima idalje nemamo ni konačnu maketu.

3 KOMENTARA

  1. Dobri komentari Odlicnog clanka.mislim,mala je vjerovatnoca da ne prevlada projekt NGAD u citavom Nato u.Nekoliko projekata je vec u fazi testiranja tzv Matica kao i bezposad radilica.Vjerovatno ce dio kolaca podijelit Evropskim komp koje idejno razvijaju nekoliko projekata.NGAD je vec u Fazi Selekcije ,odabira nekoliko vec letnih projekata kao i sistema naoruzanja za izabrani Koncept.

  2. Za one što trube: “to je prevelik avion za naše potrebe”. Nema više malih okretnih višenamjenskih aviončića. Budući avioni 6-te generacije sve su grdosije od oko 20-30 tona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave