NaslovnaNovostiZelenski nastavlja čistku: Zamenio sekretara Saveta bezbednosti šefom spoljne obaveštajne službe

Zelenski nastavlja čistku: Zamenio sekretara Saveta bezbednosti šefom spoljne obaveštajne službe

Predsednik Volodimir Zelenski razrešio je Aleksija Danilova sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Kako navodi UPravda, koja se poziva na uredbu Predsedništva, Aleksej Danilov je razrešen funkcije sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Na njegovo mesto postavljen je Oleksandar Litvinjenko, koji je do sada bio šef Spoljne obaveštajne službe.

Kako se navodi na sajtu spoljne obaveštajne službe, general-major Litvinjenko, poreklom iz Kijeva, diplomirao je 1994. godine na Institutu za kriptografiju, veze i informatiku Akademije Federalne kontraobaveštajne službe Ruske Federacije.

Od 1994. godine obavljao je različite funkcije u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU), Nacionalnom institutu za strateške studije i strukturama Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Umesto Aleksandra Litvinjenka, Vladimir Zelenski je imenovao Oleha Ivaščenka za šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.

Posle objavljivanja ukaza o smeni, predsednik Zelenski je najavio da će Danilov biti gurnut „na drugi pravac”.

„Zahvalan sam Aleksiju Danilovu za njegov rad kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Prebacuje se u drugom pravcu, o tome ću kasnije“, rekao je predsednik tokom svog poslednjeg svima dobro poznatog video bloga.

Danilov (61) je bio sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine od 3. oktobra 2019. godine.

Danilov je svoju političku karijeru započeo 1990-ih kada je postao gradonačelnik grada Luganska (sada deo Rusije). Godine 2005. je nakratko bio guverner Luganske oblasti (sada LNR), a godinu dana kasnije postao je zamenik bivše premijerke Julije Timošenko, ali nije ponovo izabran.

Sredinom marta 2024. godine, Danilov je dao intervju britanskom listu Telegraf, u kojem je, između ostalog, rekao da “Ukrajina ne bi izgubila grad Avdijevku da ima dovoljno zapadne municije”. On je takođe dodao da “Kijevu nisu potrebni vojnici NATO-a na svojoj teritoriji, ali mu je potrebno oružje”.

los predznak volodimir zelenski otisao u avdijivku
Poslednji selfi Zelenskog iz Avdijevke

On je u jednom intervjuu ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao „Hitlerovim sijamskim blizancem“.

Ukrajinski mediji su jo[ 2022. godine prvi put objavili da je Danilov postepeno uklonjen iz kruga donošenja važnih odluka zbog sukoba sa šefom predsedničke kancelarije Andrijem Jermakom.

Jedna od izjava koju i mi pamtimo datira iz juna 2023. godine, kada je u samom jeku ukrajinske kontraofanzive izjavio da “Ukrajinska vojska još nije pokrenula kontraofanzivu, a da će njen početak svima biti očigledan kada startuje”.

Aleksij Danilov je bio jedan od najvažnijih funkcionera u bezbednosnom sistemu Ukrajine i među retkima koji je preživeo sve talase smena do sada.

Sa druge strane, „čišćenje“ ukrajinskih funkcionera i pripadnika vojske od lica koja su u ovoj ili onoj meri lojalna bivšem glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Zalužnim se nastavlja, počev od govornika Vazduhoplovstva Jurija Ignata, do sada govornika grupe trupa Tavrija, Dmitrija Lihovoja, koji je izgubio svoju funkciju 17.03.2024. godine.

Nešto pre toga, ukrajinski izvori izveštavali su kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta, četvrtog po redu. Jedinica je trenutno raspoređena u selu Berdiči, gde gubi dragocene tenkove Abrams američke proizvodnje.

Iz nepotvrđenih izvora prvo se pronela vest da sledi smena i glavnokomadujućeg ukrajinskih Vazduhoplovnih snaga, Nikolaja Oleščuka.

Prva naznaka da je ovo moguće ukazuje činjenica da je zvanični Telegram kanal komandanta Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikolaja Oleščuka preimenovan u, jednostavno, „Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine“, odnosno, kanal je postao bezimen.

juri ignat
smenjeni juri ignat

O predstojećim kadrovskim promenama u ovoj strukturi pisali su i drugi ukrajinski izvori. Naime, smatra se da bi jedan od razloga za ovu kadrovsku izmenu bile i vesti njegovog odeljenja o tri oborena ruska Su-34/35.

General-potpukovnik Nikolaj Oleščuk odnosno njegovo odeljenje za propagandu je objavio stari video snimak od 28. februara, na kome je snimljena zapaljena trava u blizini Marijupolja, a koji je lažno predstavljen kao dokaz o oborenom ruskom avionu.

3 KOMENTARA

  1. Zastracujuci propust obsvestaj sl koji je rezultirao krvavim Pirom Mudzahedina,nije bio Nauk bas nikakav sluzbama R F a.Naime vec dva dana je Javno dostupan podatak koji nije prosao ispod radara Zainteresovanih.Dubinu tzv fronta,cuvaju Mudzahedini iz Cecenije.ne treba bit posebno analitican sta taj podatak znaci.odnosno kakvo je povjerenje polit i vojn vrha u Ruskog vojnika.P.s.Eto Vam uvazeni,ociglednog primjera propusta koji bi se morao kaznit cak i Odstranjenjem iz Zivota,Odgovornih.

    419
    • Odakle ti nadahnuce za ovakve glupe komentare, ok Rusi pijandure, lose obuceni, sa losim naoruzanjem, a sta mozes da kazes na temu 11.09 najvece sile na planeti sa marvelovskim naoruzanjem i 75 obavestanih sluzbi?ili masakri u Spaniju, gazenja u Francuskoj itd? Ili sta mozes reci o mudjahedinima u Ukrainskim redovima, ah da oni su Freedom Fighter 😂😂😂. UJKO i CG idi na svoje portale pa se tamo lazite i tepajte jedan drugom.

      • Uvazeni Uki ,ne jedite se bez razlozno.Nadajmo se da ce doci i dosadnija vremena,pa i Nase posjete cijenjenim ,Specijalizovanim portalima budu Redje.p.s.Uvazavajte i kad bilo ko razmislja zdrugacije.Naravno i Postujte da budete Postovani.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave