NaslovnaNovostiNastavlja se čistka Oružanih snaga Ukrajine: Nakon Ignata, smenjen predstavnik grupe trupa...

Nastavlja se čistka Oružanih snaga Ukrajine: Nakon Ignata, smenjen predstavnik grupe trupa „Tavrija“ Lihovoj

„Čišćenje“ ukrajinske vojske od vojnih lica koja su u ovoj ili onoj meri lojalna bivšem glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Zalužnim se nastavlja, počev od govornika Vazduhoplovstva Jurija Ignata, do sada govornika grupe trupa Tavrija, Dmitrija Lihovoja, koji je izgubio svoju funkciju.

Govornik komande Tavrija Lihovoj, koji je tokom svojih izjava često govorio o „uspesima“ ukrajinske vojske u oblasti Avdijevke, smenjen je.

Nije naveden razlog za otpuštanje, ali prema nekim ukrajinskim resursima, to može biti povezano sa Zalužnim. Štaviše, tvrdi se da je zapravo obim rekonstrukcije u Oružanim snagama Ukrajine mnogo veći, ne samo komandanti najvišeg nivoa, već i komandanti srednjeg nivoa gube svoje pozicije.

U pitanju su lica koja jednostavno nisu medijske ličnosti, tako da sve ovo ide mimo štampe. Međutim Likhovoi ili Ignat nisu silazili sa naslovnih strana medija, pa se postavljaju pitanja o njima.

Nisam više načelnik odeljenja za odnose sa javnošću i nisam predstavnik operativno-strateške grupe trupa „Tavrija“, napisao je bivši spiker na društvenoj mreži, dodajući da se vraća svakodnevnim obavezama, ali nije precizirao kojim.

Prema ukrajinskim izvorima, Zelenski je započeo „tihe čistke“ u Oružanim snagama Ukrajine, otpuštajući sve oficire koji su bili lojalni bivšem glavnokomandujućem Zalužnom, kao i one koji su kritikovali Sirskog i samog Zelenskog.

Sada svuda postavljaju svoje „Šmigale“ (Premijer Ukrajine Šmigal), piše Telegram kanal “Legitimni”.

Jurij Ignat smenjen sa mesta predstavnika Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine

Osobe koje su na ovaj ili onaj način označene kao lojalne bivšem glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom i dalje napuštaju redove ukrajinskih oružanih snaga. Juče je poznati Jurij Ignat, koga smo i mi citirali nebrojano puta, otpušten sa mesta predsednika Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Prema ruskim izvorima, Ignat je najveći deo svoje slave dobio nakon što se na internetu pojavio video, gde on sam, bez ikakvih dokumenata pri ruci, unosi u kompjuter podatke o broju navodno oborenih ruskih dronova i projektila. Mi takav video nismo uspeli da pronađemo.

Nakon toga, Ignatu su u Rusiji poćeli da dodeljuju nadimak „Virtuelni patriota“, u smislu da je cela Ukrajina podatke o oborenim dronovima i raketama dobijala najčešće iz fantazija govornika Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

juri ignat
juri ignat

Komandant Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk najavio je smenu pukovnika Ignata sa funkcije. On se u svojoj objavi na socijalnoj mreži zahvalio „glavi koja govori“ u ime Vazduhoplovstva na obavljenom poslu, dodajući da se „pobeda na zemlji kuje na nebu“.

Istovremeno, Oleščuk je takođe napomenuo da će Ignat „ostati u sastavu Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, kao i svuda po svetu to najčešće ukazuju na to da će osoba biti „odgurnuta dalje“.

Ruski stručnjaci smatraju da bi Ignatovo smenjivanje sa funkcije moglo biti povezano sa nastavkom kadrovskih čistki koje sprovodi Zelenski. Napomenimo i da su ukrajinski zvanični izvori idalje nemi na ove događaje.

Pre samo nekoliko dana, na društvenim mrežama pojavila se serija objava u vezi sa smenom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, generala armije Valerija Gerasimova.

Dan pre toga, ukrajinski izvori izveštavali su kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta, četvrtog po redu. Jedinica je trenutno raspoređena u selu Berdiči, gde gubi dragocene tenkove Abrams američke proizvodnje.

4 KOMENTARA

  1. За Зелендког би било најбоље да дмени Себе!! Али му се изгледа То не ради! Или му недаји Британци! Лепо је рекла Милунка Савић у доба Великог рата: Тешко ономе коме су Британци Савезници!!!

    39
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave