NaslovnaNovostiDa li je u toku smena načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, generala...

Da li je u toku smena načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, generala Valerija Gerasimova?

Tokom utorka, 13.3.2024, na društvenim mrežama pojavila se serija objava u vezi sa smenom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, generala armije Valerija Gerasimova.

U prilog ovim tvrdnjama, na Internetu je postavljen nacrt dokumenta koji navodno predstavlja rezoluciju Vlade Ruske Federacije, kojom se general-pukovnik Viktor Poznihir postavlja za vršioca dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.

pravi dokument sa istog ruskog portala kao primer
lazni dokument

Izvori tvrde da je dokument objavljen na Pravno-informativnom portalu Ruske Federacije, što je nešto slično Službenom glasniku Srbije.

Informacije su najverovatnije „lažne vesti“, uzimajući u obzir sledeća razmatranja:

  • imenovanja na položaje u vrhu ruske vojske vrše se predsedničkim ukazom, a ne rezolucijom vlade.
  • predmetni dokument se ne nalazi na Portalu pravnih informacija, što znači da nije zvanično usvojen.
  • Rezolucija objavljena na Internetu nema nikakve zvanične oznake: nema memorandum, nema broj ni datum usvajanja, nije potpisana i ne nosi izričito navođenje da dokument ima elektronski potpis.

Za poređenje sa dokumentom koji kruži na društvenim mrežama, ispod je zvanični dokument ruske vlade objavljen na istom ruskom portalu za pravne informacije.

lazni dokument o smeni gerasimova
pravi dokument sa istog ruskog portala kao primer

General armije Valeri Gerasimov postavljen je za šefa Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije 9. novembra 2012. Smatra se jednim od glavnih ličnosti ruske vojske u nedavnim modernim sukobima, u Gruziji, Siriji i Ukrajini.

Više od godinu dana general Gerasimov je takođe bio zadužen za rusku Grupu kombinovanih snaga koja učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

U poslednje vreme se pojavio i niz spekulacija iz zapadnih izvora da je Valeri Gerasimov poginuo na Krimu, nakon raketnog napada ukrajinske vojske u januaru 2024. godine. To je verovatno podstaknuto odsustvom generala iz javnog prostora tokom određenog vremenskog perioda.

Ministarstvo odbrane Rusije je 21. februara 2024. predstavilo video-snimak u kojem se navodi da je general Gerasimov posetio komandno mesto Grupe snaga Centar, gde je ruskim vojnicima uručio nekoliko ordena i medalja za zasluge u zauzimanju grad Avdijevka iz Donjecke Narodne Republike. Kasnije se ponovo povukao iz očiju javnosti.

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimov

U zaključku, može se oceniti da general armije Valeri Gerasimov i dalje obavlja funkciju načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije i komandanta Grupe kombinovanih snaga Ukrajine.

Njegovo retko pojavljivanje i promovisanje u medijima je verovatno motivisano njegovim efektivnim učešćem u planiranju i rukovođenju borbenim operacijama koje ruske trupe izvode u Ukrajini.

3 KOMENTARA

  1. Analitican tekst,vjerovatno Fake..Saglasan sa prethodnim komentarom uz opasku da su Sovjeti skupa sa Hitlerom cak na Podao i prevaran nacin napali hrabru Poljsku i zapoceli drgi svj rat.Istorijska istina…bolno ali tacno…Molotov Ribentrop…

  2. Bilo je vreme,za dve godine rata nikakvi rezultati,verovatno se i ne pita nista.Linija fronta prakticno ko pre 2 godine.Zato se Nato osilio,ko Hitler pred napad na SSSR.Rusima odgovarala samo brza pobeda.Lakse bilo da pobede Ukrajinu nego,ulazak u nukl.rat sa samounistenjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave