NaslovnaNovostiKijev negira kontraofanzivu; Danilov: Rusi zbunjeni, kada zaista krenemo u napad, osetiće...

Kijev negira kontraofanzivu; Danilov: Rusi zbunjeni, kada zaista krenemo u napad, osetiće na svojoj koži

Ukrajinska vojska još nije pokrenula kontraofanzivu sa ciljem da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija, a njen početak će svima biti očigledan kada krene, rekao je u sredu Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Odbacio je tvrdnje ruskih zvaničnika da je ukrajinska kontraofanziva već počela. “Sve ovo nije tačno. Kada će sve ovo početi, odlučiće naša vojska”, rekao je Danilov u intervjuu Rojtersu.

„Kada krenemo u kontraofanzivu, svi će to znati, videće.

Rusija je pomešala lokalne napade i napredovanje sa operacijom velikih razmera, tvrde Ukrajinci.

Aleksij Danilov je rekao da su ruski zvaničnici pomešali lokalna ukrajinska napredovanja u zoni fronta sa početkom šire operacije.

Činjenice koje vidimo nam govore da se ruske snage bore protiv ukrajinskih trupa duž velikih delova fronta, što nije bio slučaj do pre četiri dana.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar rekla je u sredu da su ukrajinske snage napredovale sa 200 do neverovatnih 1.100 metara u nekim oblastima oko razorenog grada Bahmuta na istoku Ukrajine u poslednja 24 sata.

Rojters, naravno, nije mogao nezavisno da proveri situaciju na bojnom polju, međutim ipak prenosi izjave. Administracija u Kijevu se nada da će dugo očekivana kontraofanziva označiti ključni momenat u ratu i želi da povrati značajna područja teritorije koju su okupirali Rusi.

Danilov je takođe rekao da po njemu nema sumnje da su ruske snage izazvale uništavanje brane Kahovka na reci Dnjepar u oblasti Hersona u utorak, pošto je to područje bilo pod okupacijom od početka ruske invazije.

ukrajinska kontraofanziva ilustracija
ukrajinska kontraofanziva ilustracija

Dakle Rusi su po ko zna koji put, prema ukrajinskim tvrdnjama, napali svoju teritoriju ikao su ukrajinske snage već to učinile raketom ispaljenom iz HIMARS sistema novembra prošle godine.

Zvaničnici u Kijevu tvrde da su još pre nekoliko meseci pričali kako su branu minirali Rusi i sugerisali da su je digli u vazduh kako bi pokušali da zaustave ukrajinske trupe da pređu reku i napadnu ih.

Rusi su imali vojnu komponentu. To je bio osnovni, to je bio plan broj jedan“, rekao je Danilov. „Mislili su da ćemo krenuti u ovom pravcu. Njihovi postupci neće imati posledice koje bi oni želeli.

Aleksej Danilov je takođe rekao da će se Ukrajina sada suočiti sa pritiskom da prihvati mirovne pregovore. On je ponovio ukrajinski stav prema kojem takvih razgovora neće biti sve dok ruske snage ne napuste ukrajinsku teritoriju.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave