NaslovnaNovostiGrčka planira da zameni dogovorene F-35 Blok 3 za Blok 4; sve...

Grčka planira da zameni dogovorene F-35 Blok 3 za Blok 4; sve u cilju korišćenja rakete Meteor BVRAAM

Dok su Sjedinjene Države dale dozvolu za prodaju aviona F-16 Block 70/72 Turskoj, sličan poklon je dat Grčkoj, ali nudi mnogo superiorniju klasu borbenih aviona.

Ovo označava promenu za Helensko vazduhoplovstvo, koje će sada leteti nebom kao privilegovani operater F-35, umesto Turske. Grčka trenutno razgovara o kupovini 20 borbenih aviona F-35A Block 3.

Međutim, grčka novinska agencija Pentapostagma javlja da grčki zvaničnici razmatraju promenu planova. Čini se da se pregovori između Atine i Vašingtona kreću ka „razmeni“ F-35 u konfiguraciji Blok 3 sa mnogo naprednijom verzijom Bloka 4. Kada je dato zeleno svetlo da Grčka nabavi F-35, u pitanju je bio model aviona Blok 3.

Ako želimo da analiziramo nameru Grčke da pređe sa F-35 Blok 3 na Blok 4, promena je značajna i u velikoj meri je pod uticajem grčke želje da integriše francuske projektile Meteor BVRAAM [raketa vazduh-vazduh, izvan vizuelnog dometa] u ove aviona.

Kao korisniku raketa Meteor, zahvaljujući kupovini 24 borbena aviona Dassault Rafale iz Francuske, ova odluka zaista ima najviše smisla za Atinu.

meteor
meteor

Razlozi zbog kojih je Grčka zatražila F-35 u konfiguraciji Blok 4 u velikoj meri su povezani sa njenom zavisnošću od francuske rakete Meteor. Postoji mnogo razloga iza ove preferencije, sa jedinstvenim karakteristikama Meteor BVRAAM-a što ga čini dobrim izborom.

Za razliku od svojih konkurenata, ova raketa koristi “revolucionarni” mlazni motor koji joj omogućava da pogodi metu na većim udaljenostima. Ovo su joj u principu glavni atributi u odnosu na druge rakete.

Opremljen naprednim aktivnim radarskim sistemom za navođenje, projektil Meteor se može pohvaliti dobrim mogućnostima otkrivanja i praćenja ciljeva.

Ova tehnologija ne samo da omogućava precizno ciljanje, već i ostaje funkcionalna u veoma složenim i potencijalno opasnim okruženjima. Jedinstvena karakteristika ovog radarskog sistema je režim „ispali i zaboravi“, koji nakon aktiviranja omogućava raketi da samostalno prati svoj cilj, bez potrebe za dodatnom intervencijom pilota.

Značajan faktor efikasnosti rakete Meteor je i brzina. Sposobna je da dostigne brzinu do 4 maha, te je tako nesumnjivo je jedna od bržih raketa vazduh-vazduh u svetu. Meteor BVRAAM ne odlikuje samo brzina, već je poznata i po svojoj povećanoj upravljivosti, omogućavajući joj da brzo menja kurs a da ostane precizna.

meteor
meteor

Predviđa se da će sledeća grčko-američka rasprava o F-35 verovatno biti održana u aprilu, bilo sredinom ili krajem meseca. Grci su potpuno svesni da bi svako odstupanje od zahteva za prelazak sa F-35 Blok 3 na Blok 4 moglo da dovede do kašnjenja u isporuci 20 naručenih borbenih aviona.

Trenutni vremenski okviri sugerišu da bi Atina mogla da preuzme ove avione od 2028. godine, iako postoji šansa da bi prvi mogli da stignu već sledeće godine.

2 KOMENTARA

  1. Да могу да бирају узели би од Руса.
    Овако, кад већ живе од туђих пара изабраће им газде.
    Као и остатак Балкана, уосталом.

  2. prazna prica taj blok 4 tek treba da se napravi svadje i dalje traju jal novi motor ili stari poboljsani postojecem fale performanse za hladjenje

    20
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave