NaslovnaNovostiIstanbul besan: SAD će prebaciti lovce F-35 u Grčku prethodno namenjene Turskoj

Istanbul besan: SAD će prebaciti lovce F-35 u Grčku prethodno namenjene Turskoj

Grčka je potvrdila prijem lovaca pete generacije F-35 od SAD u skladu sa ranije postignutim dogovorima, izvestili su izvori u vladi zemlje nakon pregovora između grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i američkog državnog sekretara Antonija Blinkena. Sastanak je održan u Haniji na ostrvu Krit.

Pregovorima je obuhvaćena situacija na Bliskom istoku, situacija u Ukrajini i strateška saradnja Grčke i SAD, uključujući kupovinu borbenih aviona F-35. Izvor AMNA je potvrdio da će Grčka dobiti obećanu letelicu kao deo sporazuma.

U junu 2022. Grčka je poslala zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu eskadrile F-35. Prema pisanju lista Katimerini, konačna odluka o ovom pitanju zavisiće od finansijskih mogućnosti Atine.

Prema poslednjim podacima, Grčka bi u prvoj fazi mogla da kupi manje aviona – 12 umesto planiranih 20. Premijer Micotakis je izrazio nadu da će prve F-35 dobiti do 2028. godine.

Vredi napomenuti da je Turska isključena iz programa snabdevanja F-35 zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, koji su postali predmet diplomatskog spora između Ankare i Vašingtona.

turski s 400
turski s 400

Podsećamo, Turska je trebala da kupi i 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Između ostalih kaznenih poteza, poput otvorene podrške protivkandidata Erdogana, ali i zbog kupovine ruskih PVO sistema, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Istovremeno, napominje se da su lovci planirani za prebacivanje u Grčku ranije proizvedeni specijalno za Tursku.

Grčka povećava svoju borbenu sposobnost

Bez sumnje, nabavka F-35 u tekućoj deceniji od strane Grčke će ozbiljno povećati borbenu sposobnost njihovog ratnog vazduhoplovstva. Može se reći da postaju lideri Balkana. Pogotovo što će već pristigli francuski Rafali leteti uz američke lovce F-35.

Grčka je dobila neočekivani poklon od Francuske. Kao što je gospodin Panajotopulus rekao u televizijskom intervjuu, veoma retko se u istoriji bilateralne trgovine oružjem proces nabavke tako sofisticirane opreme desio ovako brzo.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu

Grčki Rafali su u vazdušnim bazama zemlje već preko godinu dana. Naravno ne svi, Grčka je naručila 24 lovca i dobila skoro polovinu bukvalno za mesec dana. Očekuje se da preostali kontignet da stigne u narednim godinama.

Odnosi između Grčke i SAD

Istorijski gledano, dve zemlje su decenijama nastavile dobre odnose. Grčka ima dobre veze i lobiranje u Vašingtonu.

Grčki F-16 potiču iz dobrih odnosa između dve zemlje još iz kasnih 1980-ih. Grčka je i sarađivala sa SAD na programu F-16. Poslednji F-16 kupila je Grčka 2009, kada je u ovu zemlju stigao poslednji od 30 aviona F-16 Block 52+ Advanced.

Poslednjih godina, Atina je odlučila da unapredi svoju flotu F-16. Nadogradnja je u toku i svi će biti nadograđeni na Viper nivo. Prvi modernizovani grčki Viper stigao je krajem 2022. godine, a biće nadograđeno ukupno 83 aviona.

Turci našli rešenje

Dobre vesti za Grčku su tradicionalno neprijatne za Tursku. Dve susedne zemlje već godinama vode političke i teritorijalne sporove, ponekad praćene incidentima.

Može se tvrditi da je nabavka F-35 od strane Grčke ozbiljan udarac ambicijama i imidžu turske diplomatije.

Turska je prinuđena da traži rešenje. U ovoj fazi, glavno pitanje je kako Ankara treba da nastavi sa modernizacijom svoje postojeće flote F-16, a prema najnovijim vestima, to će izdejstvovati preko prijema Švedske u NATO.

tf x
tf x

Turci su do danas uspeli da razviju tehnologije slične američkim i započeli ozbiljan proces modernizacije F-16. Novi AESA radari i projektili su deo celog ovog „lokalnog paketa“.

Istovremeno, Turska će se osloniti na svoj autohtoni lovac pete generacije. Poslednjih meseci, Ankara je ubrzala razvoj svog TF-X. U stvari, ako sve bude po planu, njegov prvi let se očekuje otprilike u vreme prve isporuke F-35 Grčkoj.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave