NaslovnaNovostiIstorijski trenutak za Tursku: Odbrojavanje do prvog leta aviona pete generacije Kaan,...

Istorijski trenutak za Tursku: Odbrojavanje do prvog leta aviona pete generacije Kaan, TF-X

Istorijski trenutak za Tursku: Počelo je odbrojavanje do prvog leta aviona Kaan, poznatog i kao TF-X, prve letelice pete generacije koju je razvila turska industrija.

Vazduhoplovna industrija u Turskoj će se ove nedelje suočiti sa istorijskim trenutkom, prvim letom Kaana, takođe poznatog kao TF-X (Turski lovac – eksperimentalni). Prema turskom sajtu Daily Sabah, odbrojavanje je počelo i prvi let prototipa Kaan održaće se 27. decembra 2023. godine.

Kaan će biti prvi prototip aviona pete generacije koji je razvila turska odbrambena industrija. Turska će dakle ući u odabrani klub država koje poseduju avione pete generacije.

Uprkos tome, Turska se suočava sa velikom krizom u pogledu vojne avijacije nakon što su ih SAD uklonili iz programa nabavke F-35 Lightning II nakon kupovine ruskih PVO sistema S-400, iako su Turci učestvovali u razvoju.

Američki lovci F-16 trenutno su glavna komponenta turskog vazduhoplovstva, te čine glavnu udarnu snagu. Između 1987. i 2012. godine, Ankara je od SAD kupila ukupno 270 aviona F16 od SAD što gledano iz sadašnjeg ugla, možda i nije bila najbolja odluka.

Turska trenutno poseduje najveći broj aviona F-16, posle SAD i Izraela, postavši jedan od najaktivnijih korisnika ovog tipa aviona.

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x 1
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf-x

Turska se suočava sa velikim problemom u pogledu njihove zamene nakon što su SAD blokirale i kupovinu novih F-16 u verziji Block 70 Viper, kao i modernizaciju nekih turskih F-ova. Ankara je više puta zapretila da će krenuti u kupovinu ruskih aviona.

Kaan poleće. Novi TF-X 5. generacije će potpuno zameniti F-16, ali postepeno

Vratimo se ambicioznom projektu Kaan. Novi turski avion pete generacije razvija Turkish Aerospace Industries (TAI).

Program treba da zameni F-16, ali to će se raditi postepeno, počevši od 2030. godine, tako da Ankara traži rešenja za nabavku bar nekoliko novih aviona i nadogradnju starih.

Kaan je dugačak 21 metar i, prema proizvođaču, može da dostigne maksimalnu brzinu od 1,8 Maha zahvaljujući dvostrukim motorima. Naravno, ima stelt karakteristike i imaće integrisano oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i pametnu municiju.

Prema pisanju turske štampe, KAAN će biti letelica koja će „sarađivati“ sa bespilotnim letelicama (UAV). Drugim rečima, avion 5. generacije treba da bude vazdušni komandni centar za bespilotne letelice sa kojima razmenjuje informacije u mreži.

Poznato je da je Turska u poslednjih deset godina postala jedan od svetskih lidera u projektovanju i proizvodnji borbenih dronova, što opravdava namere turske vazduhoplovne industrije za realizaciju ovog projekta.

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x
turska predstavila svoj lovac 5. generacije kaan poznat i kao tf-x

Planirana je izgradnja tri letačka modela aviona u originalnoj konfiguraciji (Blok 0), opremljenih američkim motorima General Electric F110-GE-129 sa potiskom od oko 13,2 tf (isti se koriste na lovcima F-16 turskog ratnog vazduhoplovstva), koji bi kasnije trebalo da budu zamenjeni novim razvojem.

Zatim, bliže 2029. godini, trebalo bi da se stvori i testira prototip verzije Blok 1, koja je već po svojim mogućnostima bliska lovcima pete generacije. Prva serija od deset TF-Ks Block 1 planirana je za isporuku turskom vazduhoplovstvu. Prema TAI-ju, avioni MMU će zameniti borbene avione F-16 u turskim vazduhoplovnim snagama od naredne decenije.

Nedavno je Turska pozvala i Pakistan da učestvuje u projektu Kaan. Podsetimo da je i Azerbejdžan postao zvanični član programa Kaan u julu 2023. godine, kada je Baku potpisao sporazum sa Ankarom na odbrambenoj izložbi IDEF u Istanbulu.

Sporazum utvrđuje radne procedure i principe saradnje na zajedničkoj proizvodnji i razvojnim aktivnostima za Kaan i otvoriće put Azerbejdžanu da proizvodi podsisteme za avione.

Oblik takvog sporazuma za Pakistan je nejasan, ali bi mogao da učini da Islamabad pokriva više praktičnih proizvodnih aktivnosti, s obzirom na to da Pakistanci imaju veoma sposobnu vazduhoplovnu industriju.

Turci ne gube vreme

Ako KAAN izvrši svoj prvi let u zakazanom terminu ove godine, onda će u Turskoj ceo put od ugovora do prvog koraka na nebu nacionalnog lovca pete generacije trajati samo sedam godina. Ovde je interesanto uporediti ove termine sa razvojem ostalih lovaca.

Priča o F-22, koji je bio prvi pete generacije, traje od 1985. godine, kada je objavljen zahtev za predloge (iako se može računati čak od 1981. godine, kada je identifikovana potreba za novom letelicom) do 1990. godine, kada se prvi put u prototip YF-22 podigao u nebo.

Budući F-35 počeo je da se zvanično razvija 1993. godine, kada je najavljen početak programa Joint Strike Fighter, dok se prvi let prototipa X-35 JSF dogodio 2000. godine.

Formalno, Ruskoj Federaciji je trebalo 9 godina da napravi novi lovac pod nazivom Su-57, narudžbina za razvoj je počela 2001. godine, a prvi let prototipa sproveden je 2010. 

U Kini je razvoj J-20, počeo 2002. godine, kada je izabran izvršni direktor, a prvi let prototipa izveden je 2011. godine, odnosno ovaj put je takođe pokriven za 9 godina.

MAKETA TF-X U BURŽEU
MAKETA TF-X U BURŽEU

Korejski KF-X je izuzetno dugoročan, jer je prvi let izveden tek 2022. godine, a početak razvojnih radova zvanično je počeo još 2001. godine, dakle preko 20 godina.

Vrlo je verovatno da će Turska zaista podići svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD, ali treba napomenuti da su se računali prvi letovi prototipova, jer je od toga do prvih predproizvodnih aviona još dosta dug put. Konkretno, prvi let pretproizvodnog F-22 dogodio se tek 1997. godine, a F-35 2006. godine.

7 KOMENTARA

  1. Ne verujem u njihovu sposobnost da naprave tako nešto.Ako pogledamo dosadašnje projekte,barjaktar je 90 posto uvozni delovi i iščezao sa bojišta kada postoji ovo,Altaj tenk evo već godinama se prse a kupuju leopard.Najobičnije škljopocije.Nikada neće dostići ni zapad a ni istok.Nikada nisu imali nauku niti naučnike sve njihove pobede su iz brojne nadmoći ili izmišljene bajke.Jermeniju pobedili sa brojčano nadmoći 90: 3 miliona.Kakva hrabrost/kukavičluk u turskom stilu.

  2. Tako i treba razvijati svoju industriju a ne cekati od fasista dase oni smiluju da prodaju avijone koji nisu puno napredniji od trece generacije a cijna I’m ko deseta generacija fasisti amerika engleska i njemacka tosu fasiticke zemlje

  3. U kratko vreme razviti i napraviti napredan avion sa stelth karakteristikama je poduhvat vredan divljenja.
    Rusima je trebalo mnogo duze sa sumnjivim rezultatima i malom serijom proizvedenih primeraka. Bravo Turska. Ovaj avion bi lako mogao da postane izvozni hit, te preotme veliki dio trzista Rusiji.

  4. Avion ne treba samo da izgleda kao 5 generacija nego da ima i sposobnosti, avioniku,sisteme,oružje,navigaciju,radar….u najnovijoj tehnologiji. Mislim da je ovo samo moderan oblik sa svim starijim sistemima unutar aviona. Ne znam da li turska ima svoje nezavisne satelite za globalno pozicioniranje ali bez toga nema ni 5 generacije turskih aviona. Avion se prave mnogo duže od 7 godina jer mnogi sistemi se naslede od prethodnih i samo se modernizuju i unaprede jer bi razvoj i ispitivanja potpuno novih trajao decenijama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave