NaslovnaNovostiAmerička štampa: Stelt lovac pete generacije F-35 neće dobiti novi motor u...

Američka štampa: Stelt lovac pete generacije F-35 neće dobiti novi motor u bliskoj budućnosti

Američki lovci pete generacije F-35 neće dobiti nove motore u bliskoj budućnosti, piše nekoliko američkih specijalizovnih izdanja, pozivajući se na odluku američkog Kongresa o potrošnji za 2024. fiskalnu godinu.

Prema sporazumu, zakonodavci će izdvojiti 280 miliona dolara za razvoj motora. Novac će prvenstveno ići Prattu i GE Aerospace, koji razvijaju prototipove pogonskih sistema aviona.

Prema pisanju štampe, sporazum koji su zapravo odobrili kongresmeni ne podržava ugradnju novog motora na lovce F-35 i, štaviše, u stvari zabranjuje takvu integraciju alternativnih motora u ove avione.

Sredstva koja se dodeljuju preduzećima u vojno-industrijskom kompleksu namenjena su isključivo za finansiranje razvoja za dalje unapređenje motora.

Prethodno su američke vlasti dugo razmišljale da li ima smisla modernizovati Pratt-ov motor ili izabrati druge načine za rešavanje problema. Na kraju, odlučeno je da se napuste AETP motori kao nekompatibilni sa sve tri varijante stelt lovca, a takođe su preskupi za rad.

Inače, zbog situacije sa motorima, čak je nastao popriličan spor između proizvođača aviona F-35 Lockheed Martin i Pratt & Whitney. Portparol Lokida je izjavio da želi da vidi nove motore u avionima, ali je takva izjava predvidljivo dovela do negativne reakcije Prata.

pratt and whitney f135 motor f 35
pratt and whitney f135 motor f 35

Konačno, američki Kongres je i dalje sumnjao u preporučljivost instaliranja novih motora.

Predsedavajući pododbora za odbranu za aproprijacije Predstavničkog doma Ken Kalvert,
Republikanac iz Kalifornije, naglasio da Kongres nema nameru da zameni postojeći motor Pratt & Whitney.

Ministarstvo odbrane SAD nedavno je potvrdilo svoju odluku da nastavi sa proizvodnjom F-35 Joint Strike Fighter. Drugi stelt lovac kompanije Lockheed Martin, F-22 Raptor, bliži se penzionisanju, a proizvodnja je odavno stala.

Mnogi zaljubljenici u avijaciju često se pitaju koji bi avion pobedio u vazduhoplovnom duelu – F-22 ili F-35.

F-35 razlike u odnosu na F-22 Raptor

Dok je F-35 jednosed, jednomotorni, stelt višenamenski borbeni avion sposoban da izvodi kopnene napade i misije protivvazdušne odbrane, F-22 Raptor je taktički lovac pete generacije sa jednim sedištem, sa dva motora. avioni specijalizovani za dominaciju u vazduhu.

Zajednički program pokrenut je sredinom 1990-ih. Dok je prvi prototip, X-35, poleteo 2000. godine, avion F-35 je izveo svoj prvi let tek 2006. Od tada, lovac je vodeći među avionima pete generacije i koristi ga 14 vojski širom sveta.

f 35 na utovaru
f 35 na utovaru

Prema Lockheed Martinu, više od 1000 F-35 je razvijeno i upravljano iz preko 26 baza širom sveta. Preko 1.255 pilota i 10.030 osoblja za održavanje bilo je obučeno na avionu.

S druge strane, F-22 Raptors su namenjeni samo američkom vazduhoplovstvu. SAD imaju savezne zakone o izvozu lovaca, a američka vlada se navodno plaši da bi takvi „poverljivi“ dizajni i tehnologija mogli pasti u pogrešne ruke.

Pored toga, F-22 Raptor ima mnogo specifičnih karakteristika koje je Pentagon načinio tajnim, toliko da je prema propagandi čak i njegovim pilotima zabranjeno da koriste njegove pune sposobnosti u međunarodnim vežbama, čak i sa bliskim saveznicima.

Što se tiče stelt tehnologije, F-22 Raptor se smatraju najtajnijim borbenim avionima na planeti. Avion se može pohvaliti čak i smanjenim poprečnim radarskim presekom nego kod F-35.

Uprkos tome što su opremljeni savremenim karakteristikama, F-35 su napravljeni za misije vazduh-zemlja. Stoga, nemaju šanse protiv Raptora kada su u pitanju direktne borbe, s obzirom da su F-22 borbeni avioni namenjeni superiornosti u vazduhu.

„F-35 ne može da parira F-22 u nadmoći u vazduhu — nikada nije bio dizajniran kao takav. Prvobitni plan američkog ratnog vazduhoplovstva bio je da F-22 bude njihov vrhunski lovac namenjen superiornosti u vazduhu. U isto vreme, F-35 je u suštini razvijen kao avion za udare vazduh-zemlja sposoban da se zaštiti.

Dok je Raptor dizajniran sa naprednom prikrivenošću i dobrim manevarskim sposobnostima, F-35 su dizajnirani da budu prikriveni sa posebnim senzorima, ali sa aerodinamičkim performansama uporedivim možda sa F-16, međutim ni blizu F-22 Raptor.