NaslovnaAvijacijaPratt & Whitney F135 motor ostaje na F-35, iako je Lockheed Martin...

Pratt & Whitney F135 motor ostaje na F-35, iako je Lockheed Martin insistirao na potpuno novom

Pratt & Whitney F135 motor za lovac pete generacije F-35 dobija punu finansijsku podršku od Komiteta za aproprijacije američkog Senata. Stoga, Pratt & Whitney nastavlja da dobija podršku za različite delove programa koji se odnose na F135. Novac je opredeljen kao deo budžeta za fiskalnu 2024. godinu.

Američki senatski komitet je usvojio zakon koji uključuje: 497 miliona dolara za razvoj nadogradnje jezgra motora F135 i 264 miliona dolara pored prethodno odobrenog budžeta za rezervne delove motora i popravke F135.

Još 280 miliona dolara će ići na razvoj novih tehnologija motora koje bi se mogle koristiti na avionima pete generacije.

Najvažnija tačka usvojena u predlogu zakona koji je usvojio Komitet za izdvajanje američkog Senata tiče se zabrane integracije bilo kog alternativnog motora u bilo koju varijantu F-35.

Program F135 podržava skoro 55.000 radnih mesta u 41 državi i više od 260 dobavljača. U martu 2023., SAD Vazduhoplovstvo, SAD Korpus marinaca i SAD Mornarica je odlučila da unapredi motor F135 umesto da ga zameni potpuno novim motorom. Odluka je objavljena kao deo predloga za utvrđivanje vojnog budžeta za fiskalnu 2024. godinu.

Nedavno je američka kompanija Lockheed Martin izazvala iznenađenje među industrijalcima u oblasti aeronautike u SAD. Saopšteno je da je odlučila da kupi novi motor, poslednje generacije, za avione F-35.

pratt and whitney f135 motor f 35
pratt and whitney f135 motor f-35

Odluka koju je objavio Lockheed Martin rizikuje da poništi planove Pentagona da modernizuje motore kojima su avioni F-35 trenutno opremljeni.

Ova odluka izazvala je snažan odziv kompanije Pratt & Whitney, koja tako nešto svakako nije očekivala, budući da je proizvođač motora koji se ugrađuje na F-35.

Greg Ulmer, izvršni potpredsednik kompanije Lockheed Martin, otkrio je ove informacije po prvi put u intervjuu datom u junu 2023. publikaciji Breaking Defence, tokom događaja održanog na Paris Air Show-u.

Ulmer je otvoreno govorio o pristupu Lockheed Martina programu prelaska sa starih motora na potpuno nove za avion F-35.

jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
f-35

“Podržavam novi motor”, otkrio je tada Ulmer. Čvrsto verujem da su mnoge današnje strategije zastarele, ne uzimajući u obzir širu, više orijentisanu perspektivu“, naveo je on.

U izjavi koja je kasnije dostavljena Defense News-u, Lockheed Martin je izneo prednosti razvoja novog motora. Predstavnici ove kompanije su istakli da će novi motor imati tehničke karakteristike koje će doprineti boljim performansama avionu F-35, daleko iznad onoga što trenutno obećava program modernizacije Bloka 4.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave