NaslovnaNovostiUkrajinske bespilotne letelice ponovo lete ka bazi Engels, domu bombardera Tu-95 i...

Ukrajinske bespilotne letelice ponovo lete ka bazi Engels, domu bombardera Tu-95 i Tu-160

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je četiri drona u oblasti Saratov na jugozapadu Rusije u sredu u ranim satima, iznad grada Engelsa, saopštile su regionalne vlasti. Ovde je Rusija rasporedila strateške bombardere Tu-95 i Tu-160.

Guverner Roman Busargin saopštio je Telegramu da, prema preliminarnim nalazima, u gradu nije prijavljena žrtva ili šteta izazvana krhotinama koje su padale. Engels, sa 200.000 stanovnika, udaljen je oko 600 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija je već nekoliko puta presrela dronove u Saratovskoj oblasti, gde se nalazi vojni aerodrom Engels-2. Na ovom aerodromu su stacionirani strateški bombarderi koji se između ostalog, koriste i za precizne raketne napade na ciljeve u Ukrajini.

Baza u Engelsu, gde je Rusija rasporedila bombardere Tu-95 i Tu-160, više puta gađana ukrajinskim napadima

Vazduhoplovna baza Engels-2 nalazi se na više od 630 kilometara od Ukrajine i dom je strateških bombardera Tu-95 i Tu-160, koji lansiraju krstareće rakete na vojne ciljeve u Ukrajini. Bombarderi lansiraju rakete iz ruskog vazdušnog prostora, izvan dometa ukrajinskih sistema PVO.

U januaru ove godine, dve ukrajinske bespilotne letelice takođe su pokušale da nanesu štetu bazi Engels-2, takođe bez uspeha.

Podsećamo da je početkom ove godine objavljeno da Rusi između ostalog prave i skice strateških bombardera Tu-95MS u vazduhoplovnoj bazi Engels.

rusija premesta svoju flotu nuklearnih bombardera iz vazdusne baze engels na daleki istok

Sudeći po tadašnjim zapadnim satelitskim snimcima, dve skice Tu-95MS nacrtane su na štandovima namenjenim ruskim bombarderima kao zaštitna mera. Ruska vazdušna baza Engels je na na udaru dronova prvi put bila još 2022. godine.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) su navodno premestile svoje dalekometne bombardere Tu-95 sa nuklearnim oružjem na bezbednu lokaciju na Dalekom istoku, nekoliko dana nakon što je Ukrajina izvela drugi napad na bazu ruskog vazduhoplovstva.

Izvori iz ukrajinske vlade su tada tvrdili da je najmanje šest aviona Tupoljev Tu-95 „Medved“ iz ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dalekometne avijacije prebačeno iz vazdušne baze Engels-2 u avio-bazu Ukrajinsko-Seriševo nakon tri serije udara dronova.

Ruska protivvazdušna odbrana tvrdi presretanje rakete ispaljene iz PVO sistema Patriot

Ruska protivvazdušna odbrana osujetila je nekoliko pokušaja kijevskih snaga da gađaju Belgorod, Kursk i Saratovo raketama, balističkim i protivvazdušnim projektilima, kao i dronovima kamikazama, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je krajem 19. marta objavilo u saopštenju da je ruska protivvazdušna odbrana iznad Belgoroda presrela deset čeških raketa RM-70 Vampir kalibra 122 mm i taktičku balističku raketu sovjetske proizvodnje Točka-U. Poginula je jedna osoba.

Ministarstvo je u naknadnom saopštenju navelo da je sovjetska protivvazdušna raketa S-200 modifikovana od strane kijevskih snaga da pogodi kopnene ciljeve presretnuta iznad regiona Kurska i da je ispaljena još jedna protivvazdušna raketa, američke proizvodnje Patriot oborena preko Belgoroda.

U drugom saopštenju objavljenom rano 20. marta, ministarstvo je objavilo da je ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski kamikaza dron iznad Belgoroda, pored četiri iznad regiona Saratova, sa kojima smo i započeli ovaj članak.

U Belgorodu je prijavljena manja materijalna šteta nakon poslednjeg talasa ukrajinskih udara.

U Kursku, meta neuspelog ukrajinskog raketnog napada je očigledno bila nuklearna elektrana u gradu Kurčatov, koji je dobio ime po regionu. Fabrika je u objavi na svom zvaničnom Telegram kanalu potvrdila da napad nije poremetio njen rad.

Kijevski režim svakodnevno više od dve nedelje pokreće udare na rusku teritoriju koristeći rakete, projektile i bespilotne letelice. Pored toga, ukrajinske snage su nekoliko puta pokušale da se infiltriraju i u Belgorod i u Kursk. Do sada je većina napada osujećena, a stotine vojnika je likvidirano u neuspelim pokušajima infiltracije.

2 KOMENTARA

  1. Steta za dobrog ,matorog Medveda,u osvit eksploatacionog kraja mora isporucivat tone i tone ubojnih sredstava po glavama neduzne djece,vecinom Obicnih gradjana Bratske ukrajine.bas steta za tako dobar i uspjesan vazduhoplov.Agresori trenutno imaju 4 operativna Crna labuda,koji se takodje koriste u povremenim zlocinima nad Ukrajinskim civilima.Nakon neuspjesnih modernizacija Labudi Crni sem za propagandu nemaju nikakvu upotrbnu vrijednost.Pred kraj Hladnog rata bili su Ozbiljna prijetnja zapadu,spletom istor okol,nikad nijesu pokazali svoj borbeni potencijal.cak u Siriji prije par godina jedan od njih je nakon neusphesnih lansiranja krst rak,jedva uspio,preko stapa i kanapa da sleti upravo u Engels..

  2. Не би ме изненадило да им још неки Тупољев униште. До сада су им уништили 5 комада и то на самом аеродрому.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave