NaslovnaNovostiU požaru na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth povređeno 10 mornara

U požaru na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth povređeno 10 mornara

Kasno uveče 15. marta izbio je požar na nosaču aviona HMS Queen Elizabeth (R08), takođe nazvanom “Big Lizzie”, sposobnom da ponese 40 aviona, a vatra je počela da se širi na glavni brod Kraljevske mornarice, objavili su britanski mediji, navodeći neke detalje incidenta.

Napominje se da je plamen zahvatio garderobe i spavaće sobe. U požaru je uništeno 100 kreveta namenjenih za odmor članova posade. Istovremeno, povređeno je 10 mornara, ali im je ukazana lekarska pomoć.

List “San”, pozivajući se na svoj izvor, navodi da je naređenje za čišćenje donjih paluba usledilo nakon što je izbio požar i svi su se okupili u hangaru da prebroje članove posade. U isto vreme, pojedini mornari su navodno bili pijani, iskoristivši to što nisu bili na dužnosti i bio je petak uveče.

Izvor je objasnio da su oni mornari koji su ipak mogli nešto da urade dobili specijalnu opremu za gašenje požara i poslali da gase, ali je automatski sistem za gašenje požara na kraju sve uradio sam.

Pretpostavlja se da je požar izbio u klima uređaju. Štaviše, incident se nije dogodio na otvorenom moru, već u Škotskoj, tokom zaustavljanja u Glenmulanu, na obali jezera Loh Long, u blizini Firt of Clide na zapadnoj obali. Brod je išao za Rosith u Firth of Forth na istočnoj obali na popravku kada se zaustavio.

Ovaj nosač aviona, deplasmana od 65 hiljada tona, koštao je britanske poreske obveznike 3 milijarde funti. Podsećamo da je tokom proteklog meseca nosač aviona HMS Queen Elizabeth morao da odustane od najvećih NATO manevara od Hladnog rata, vežbe Steadfast Defender, zbog kvara.

Kako smo već pisali, u štampi su se pojavile samo informacije o zameni broda zbog tehničkih problema. Konkretno, samo je precizirano da je vodeći brod britanske mornarice naišao na probleme sa pogonskim sistemom.

HMS Queen Elizabeth zamenjen je nosačem aviona HMS Prince of Wales, koji učestvuje u manevrima Steadfast Defender kod norveške arktičke obale, kolosalnoj NATO demonstraciji sile u kojoj učestvuje više od 20.000 samo britanskih vojnika. Ni ovaj nosač nije uspeo da se provuče bez problema.

hms prince of wales
hms prince of wales

Kod ostrva Vajt pre 18 meseci zabeležen je još jedan incident sa HMS Prince of Wales nakon što je otkazalo kvačilo na nosačevom desnom propeleru od 33 tone.

HMS Queen Elizabeth

HMS Queen Elizabeth je jedan od najvećih nosača aviona britanske kraljevske mornarice. Ima blizanca, nosač aviona Princ od Wales.

Za razliku od američkih nosača aviona, HMS Queen Elizabeth nije opremljen katapultima i kablovima za hvatanje; umesto toga je projektovan kao višenamenski nosač aviona predviđen za V/STOL (vertikalno i/ili kratko uzletanje i sletanje).

HMS Queen Elizabeth, kada funkcioniše, sposoban je da nosi između 40 i 50 aviona, obično 24 višenamenska aviona F-35B Lightning II, dopunjenih različitim kombinacijama helikoptera kao što su Boeing CH-47 Chinook ili Merlin Crowsnest AEW, oba tipa helikoptera koji služe kao špijunske AWACS letelice i za protivpodmorničko ratovanje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave